Zařizujeme malou ložnici – 2. díl

387 Ložnice inspirace , Tipy a triky

V prvním díle našeho rádce na zařizování malých ložnic jsme vám dali tipy na rozložení nábytku v malé místnosti, využití hluchých míst, která by jinak ležela ladem nebo na úložný prostor kolem postele. Tentokrát se budeme věnovat dalším vychytávkám, které vám pomůžou vyladit malou ložnici k dokonalosti. Můžete se těšit třeba na úložný prostor v záhlaví postele, tip na šatní skříně nebo na maximální využití výklenků pro police a ukládání maličkostí. A dočtete se toho ještě víc. Tak pojďme na to.

Úložný prostor v záhlaví postele zachrání spoustu místa

Postel nepřiražená až na doraz ke stěně má své výhody. Kromě vzdušnosti je to i možnost využití prostoru v záhlaví na vybudování malého úložného prostoru. Někdy může stačit police, jindy bude lepší mini regál, do kterého se vám vejde budík, telefon i oblíbená kniha. Kromě toho můžete na horní desku regálu v klidu položit třeba lampičku nebo květináč s nenáročnou pokojovkou. Ale pokud se rozhodnete i pro květinu, vyberte si jen jednu. Ve větším množství v ložnici nedělají dobrotu.

Důležité je, aby byly jednotlivé přihrádky regálu dostatečně vysoko nad matrací. Jinak by se vám ke všem uloženým věcem dostávalo dost ztuha. Ale pokud máte možnost čelo prodloužit do výšky a vyrobit si přihrádky aspoň půl metru nad úrovní matrace, je to skvělá varianta na ušetření extra prostoru. Jinak byste totiž v ložnici museli mít noční stolek nebo skříňku na všechny ty praktické maličkosti uložené v regálu u postele.

Pokud chcete vzniklý úložný prostor vyšperkovat, máte možnost. Tohle už je ale rozhodně vyšší obtížnost, takže doporučujeme zavolat si na pomoc truhláře, nebo přinejmenším vědět, že vaše manuální dovednosti snesou přísné hodnocení. Máme na mysli boční zásuvku za čelem postele. Tento prostor zůstává prakticky vždy ležet bez využití. Jasně, je tam hlavně kvůli dobrému odvětrávání, ale to postačí i zespod postele. Pokud nemáte zásuvku pod postelí, boční šuplík za čelem u hlavy je bezva alternativou.

Když šatní skříň, tak od podlahy po strop

Místa na oblečení nikdy není dost. I když nemusíte patřit mezi chorobné sběrače kousků nejnovější módní vlny, budete potřebovat důstojný prostor k uložení vašeho oblečení. A co si budeme povídat, nejpohodlnější je mít oděvy poblíž, ideálně právě v ložnici. Jestli máte pocit, že se vám šatní skříň do pokoje nevejde, tak ji tam mermomocí necpěte. Lepší je obětovat místo v hale nebo na chodbě, kde se to dá taky snést. V ložnici byste si pak vystačili jen s malou komodouna spodní prádlo a to nejnutnější.

Jestli ale máte pocit, že u nohou postele existuje trochu místa na využití, neváhejte a použijte ho na šatní skříň od podlahy až po strop. Je to nejlepší možné využití takového malého a cenného prostoru. V malé místnosti je potřeba vytěžit z minima maximum. Proto i šatní skříň nejlépe poslouží, když bude přes celou výšku pokoje. Vnitřní členění skříně už necháme na vás a vašich potřebách. Ale myslete na to, které oblečení potřebujete častěji, a které naopak vytahujete jen na sezónu nebo výjimečně.

Podle tohohle klíče pak srovnávejte oděv uvnitř skříně. Úplně u podlahy můžete mít třeba jednu polic na boty, papuče nebo jiné doplňky. Uprostřed – mezi výší vašich kolen a rameny, když stojíte – mějte všechny věci denní potřeby. A naopak exotické kousky, které vytahujete na party, vánici nebo letní sezónu ukliďte nahoru. Když bude potřeba, můžete komínky úhledně složeného prádla prohazovat podle potřeby.

Využívejte boční výklenky na maximum

Členité stěny jsou v ložnici působivé. Ale pokud bojujete s místem, budete je pravděpodobně potřebovat využít třeba na police v několika patrech. Jedině tak totiž můžete s klidem uložit všechny maličkosti, které vám z pokoje udělají intimní prostor s osobitou atmosférou. Na police se vám v klidu vejde oblíbená rodinná fotka, miska s mušlemi z první dovolené u moře nebo třeba několik čajových svíček, kdybyste si chtěli udělat romantickou atmosféru.

Když budete chtít s výklenky pracovat efektivně, ve spodní části, která výškově odpovídá výši postele, umístěte zavírací skříňky. Do těch se vám krásně vejdou náhradní povlečení na peřiny i polštáře, prostěradla nebo třeba ručníky. A když vše dobře uložíte, třeba zbyde i místo na župan. Pokud ho teda nepotřebujete mít neustále po ruce. Jestli chcete, využijte skříňky i na jiné věci, to už necháme zcela na vás.

Nad skříňkami pak začněte vrstvit police. Nedávejte je ale blíž než 40–60 cm nad sebe. Jinak by totiž mohly působit stísněně, ale hlavně by se vám do nich nevešly středně velké věci, a dokonce možná ani větší knihy. To by byla škoda. Nemyslíte? Nejhornější polici dejte jen tak vysoko, jak pohodlně dosáhnete bez štokrlete nebo židle. Vzdušný prostor nad horní policí je skvělým bonusem a můžete ho zpestřit větší dekorativní vázou nebo jiným předmětem.

Umístěte toaletní stolek na stěnu

Miniaturní ložnice si žádá kompromisy. Můžete asi rovnou zapomenout na paraván nebo jinou vymoženost velkých ložnicí z filmových vilek. Ale to neznamená, že v malém prostoru nevykouzlíte útulnou atmosféru, která nebude působit přeplněně. Skvělým tipem je toaletka upevněná rovnou na stěnu vedle postele. Finta tkví v tom, že hloubka stolku nebude tak velká, jako kdybyste si pořídili opravdový stůl.

Pokud chcete nějaké extra místo navíc, stavějte raději do výšky než do hloubky směrem do pokoje. Takovýto improvizovaný a minimalistický toaletní stolek můžete vytvořit s nehluboké police nebo třeba mini regálu připevněného na stěnu. Akorát si dole nechte dost místa, abyste se mohli pohodlně přisunout na židli a vešly se vám pod stolek nohy. Uvidíte, že je to šik řešení, které vám pochválí nejen dobří kamarádi.

Vylepšení v podobě dalšího úložného prostoru může být v podobě další závěsné police na stěně nad stolkem. Elegantní jsou například uzavřené rámečky ze dřeva, které nemusejí být nijak moc hluboké. Mezi čtyři stěny i tak zvládnou uložit drobnosti, které vás potěší. A když budete dobře promýšlet vybavení, určitě v nich zůstane místo i na nějakou praktickou vychytávku – třeba budík.

No a jsme na konci druhého dílu z naší série rad, jak si zařídit malou ložnici. Věříme, že jste se dozvěděli pár zajímavých tipů, které se třeba rozhodnete doma vyzkoušet. A i kdyby ne, klidně se můžete inspirovat třeba z našich dalších článků, které pro vás pravidelně píšeme. Najdete je u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste