Zařizujeme malou ložnici – 1. díl

421 Ložnice inspirace , Tipy a triky

Navíc to vypadá, že do budoucna bude bydlení čím dál méně prostorné, protože ceny bytů i domů rozhodně nepadají. To ale nevadí, protože i malá ložnice může být krásná, funkční a jedinečná. V prvním díle vám prozradíme, jak přemýšlet o rozložení nábytku, jak využít hluché místo pro úložný prostor nebo proč vybudovat úložný prostor kolem postele. Kromě toho se dozvíte i další zajímavosti. Tak pojďme na to.

Přemýšlejte o umístění každého kousku

Z malé ložnice velkou neuděláte. Teda pokud se nepustíte do velkých úprav uspořádání místností, ale tomu se teď věnovat nebudeme. Přesto můžete optimálně rozestavěným nábytkem ušetřit hodně místa, a přitom si zachovat dostatek úložného prostoru na náhradní ložní prádlo a třeba i nějaké sezónní oblečení. Chce to ale dobře si rozmyslet, co všechno do pokoje ještě vměstnat, a co už naopak ne.

Začněte určitě postelí a nedělejte ústupky zrovna u ní. Podstatou ložnice je kvalitní spánek, takže na posteli opravdu nešetřete, hlavně ne na jejích rozměrech. Za prvé byste na tom stejně neušetřili až tak moc místa a za druhé byste podepsali ortel zdraví svých zad. Takže se to jednoduše vzato nevyplatí. Přesto můžete postel umístit líp než doprostřed ložnice. Dobré místo je čelem ke stěně, kde nebude zabírat tolik místa. Když to půjde, nechte mezi čelem a zdí trochu prostoru.

Mezeru mezi čelem postele a stěnou můžete vyplnit policí, která vám zároveň skvěle nahradí noční stolky. Sice nebudete mít zásuvky, do kterých byste mohli uložit tajné zásoby sladkostí nebo oblíbenou knihu, ale i římsa v podobě police je vítanou odkládací plochou, která navíc hravě snese třeba lampičku na čtení. Kdyby se vám náhodou nehodilo postel čelem posouvat kousek od stěny, tak vyberte malé odkládací stolky bez zásuvek. Vypadají vzdušněji, což malé ložnici lépe sedí. Případný další nábytek zkuste umístit kolem hlavy postele, abyste na něj nemuseli koukat před usínáním.

Využijte každou píď volného prostoru

Podkrovní ložnice mají své kouzlo. Ale na druhou stranu mají i sovu nevýhodu v podobě zkosené střechy, a tedy i zkoseného stropu. To by nemuselo vadit, pokud nepotřebujete mít v ložnici šatní skříň, nebo aspoň její malou variantu. Jenže většinou chceme mít v ložnici po ruce aspoň spodní prádlo a základní oblečení, takže chtě nechtě bude potřeba využít každý volný prostor, včetně netradičních výklenků, které vám v pokoji zpočátku zákonitě vzniknou. Nebojte se, dají se využít i ty. A jak krásně!

Chytrým řešením je například skříňka na míru. Ta sice přijde na trochu víc peněz zpočátku, ale za to budete mít naplno využitý prostor i pod šikminou stropu. Zkosené dveře skříňky vám šikovný truhlář vyrobí znamenitě, takže vás možná překvapí, jak krásně zapadnou do linií vlastních uspořádání místnosti. Samozřejmě ale platí, že věci denní potřeby je lepší mít spíš výš, abyste se pro ně nemuseli denně sklánět až k zemi. Nicméně na náhradní pyžamo nebo ručníky poslouží skříňka v nice náramně.

Důležité je kromě využití prostoru taky vizuální stránka věci. V ložnici chceme mít pokud možno co nejméně rušivých prvků, které by nás otravovaly před usínáním. Proto doporučujeme skříňku na míru nechat na odbornících. Ne že by to nedokázal i zručný kutil, ale každý nepovedený detail může být nepříjemností, která vám nedá spát. To za to podle nás nestojí. V ideálním případě by totiž úložný prostor v malé ložnici měl být co nejméně rušivý a co nejméně výrazný. Tím nechá vyniknout volné místo v pokoji. A dobře víme, že ho tam už tak moc nebude.

Úložný prostor kolem postele ušetří místo dvakrát

Představte si šatní skříň na míru vašim potřebám. Jasně, něco to stát bude, ale stojí to za vynaložené peníze. Kromě perfektního využití prostoru totiž zároveň získáte maximální úložný prostor, který na daném místě může vzniknout. A přesně tohle je důvod, proč se to v malé ložnici vyplatí. Zajímavá varianta je vestavěná skříň kolem čela postele, a to z obou stran. Hloubka skříně totiž není taková, aby vás limitovala v ulehání nebo vstávání. Ale zároveň vám poskytuje intimnější prostor.

Mezi skříněmi pak vzniká výklenek, do kterého je pochopitelně zasunutá postel, přesněji její konec s čelem. Nad postelí ale zůstává ještě hodně prostoru, který můžete a nemusíte využít. Těsně nad postelí to nedoporučujeme, ale ve výšce, kam dosáhnete ze stoje tak akorát, už můžete mít skříňku nebo polici. Lépe se hodí uzavíratelná varianta, protože z police by teoreticky mohla třeba kniha spadnout dolů na spícího člověka. A to byste určitě nechtěli, že? Takže volte raději zavírací skříňku, ať jste v klidu. Využít se dají i bočnice kolem postavených skříní. Doplňte třeba háčky na pověšení maličkostí nebo županu.

Samotný výklenek můžete taky různě vyzdobit. Stěna v záhlaví postele je vděčným prostorem pro vzorovanou tapetu nebo jiné zpestření. Zajímavou variantou může být třeba zrcadlo přes celou šířku výklenku. To nemusí být nijak vysoké, ale přesto bude krásně odrážet světlo, abyste měli pocit vzdušnější ložnice. To zní dobře, no ne?

Vytvořte dojem prostoru díky chytrému vymalování

Známe to asi všichni. Bílá stěna je sice základ, ale určitě už jsme v životě narazili na různé varianty malby na stěně, která končila deset nebo dvacet centimetrů pod stropem nebo obráceně. Ne tak dávno bylo moderní jednu stěnu v pokoji vymalovat sytou barvou a na protější – pro změnu bílou – touto sytou barvou udělat doplňkový pruh. To všechno jsou spíš dekorativní prvky, ale dá se s nimi vykouzlit opticky větší prostor.

Základem je dostatek světla. Proto často bytoví architekti a designéři využívají zrcadla, které výborně odrážejí přirozené denní světlo do odlehlejších zákoutí. Ve výsledku i s menším oknem můžete docílit slušné světelnosti v ložnici. A podobný efekt zvládnete vykouzlit i chytrým vymalováním stěn. Dokonce můžete vzbudit dojem většího prostoru nebo vyšších stropů. To všechno ani není nijak složité.

Stačí, když spodní polovinu pokoje vymalujete spíš tmavším odstínem. Ale pozor, tím rozhodně nemyslíme černou. Stačí třeba šedozelená, která ani nemusí být moc výrazná. Za to ale nesmí být světlá. Horní polovinu stěn pak vymalujete světlou krémovou barvou s nádechem té tmavší. Pro lepší efekt můžete přidat vodorovný dělicí pruh mezi oběma odstíny, aby přechod nebyl tak náhlá. A je to. Vyzkoušejte si to sami, jak krásně to funguje.

To je z první várky našich tipů na zařizování malé ložnice všechno. Tak co, který tip se vám líbil nejvíc? Pokud se pořád nemůžete rozhodnout, mrkněte se na další díl. Tam určitě najdete další zajímavosti, které se vám doma budou hodit. Stejně tak najdete inspiraci i v dalších článcích na blogu. Tak se občas začtěte, třeba s hrnkem dobré kávy.

Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3333

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • 8 tipů na útulnější ložnici
    2021-02-13 1616

    Nezapomínejte na speciální koutek, rozehrajte barvy a vsaďte na vzdušnost.

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1803

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3362

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1938

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice jako sluha dvou pánů
    2018-07-17 1745

    Má sloužit k regeneraci a spánku. Někteří se však se sortimentem těchto služeb nespokojili. Nadhodnotu rozšířili o portfolio s pracovní či relaxační sféry. Anebo zalovili v pragmatičtější vodách.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste