Zřizujeme chalupu aneb šup s nábytkem na venkov

1353 Jak na krásné bydlení , Trendy

Češi byli, jsou a budou národem chatařů a chalupářů. A ono se to jeví být i dobrou investicí, ne že ne. Stačí mrknout na cenu chalup na dostřel velkých měst a z majitelů jsou milionáři. Málokterá venkovská nemovitost je dnes k mání pod milion korun. Navíc nejsou výjimkou ani dvakrát, nebo dokonce třikrát dražší stavby. Ty si ale zaslouží sem tam dovybavit kvalitním nábytkem za rozumnou cenu. Tady jsou naše tipy, do čeho investovat.

Stůl znamená pohodlí nejen u jídla

Jasně, můžete na chatě nebo chalupě v pohodě vyžít i s kvalitním nábytkem po babičce. Ale pokud to na venkově trávíte hodně času, hodí se mít po ruce i novější kousky, o které se nemusíte bát, ale přesto skvěle poslouží. Mezi prvními určitě vybírejte stůl. Je jasné, že na chatu či chalupu nebudete kupovat mahagonový masiv s charakteristickou kresbou, který vás nejspíš přežije. To by moc smysl nedávalo.

Ideální variantou je levnější stůl bez zbytečných ozdob. Takový kousek můžete dneska mít doslova za pár tisíc. Takže si stačí projít e-shop a vybrat si levný stůl na chalupu. Uvidíte, že vám bude dobře sloužit a nebude vám ani vadit, když do něj omylem říznete při krájení nasbíraných hříbků, nebo se vám na něj vylije poctivá bramboračka.

TIP: Vybírejte neutrální světlé, nebo naopak tmavé dekory, které se dobře snesou s prakticky každým vybavením.






Regál snese ledasjaké harampádí

I na chalupě jednou dojde místo. A ruku na srdce, kdo z nás tam stále nepřesouvá nepotřebné věci, které za žádnou cenu nechceme vyhodit? Nevadí, dobrou variantou, jak z takové šlamastyky ven, je regál. Zase platí, že není potřeba kupovat drahý a designový kousek. I když nějakou základní nosnost a výdrž by určitě mít měl. Aspoň takovou, aby unesl typ věcí, které v něm chcete štosovat až do posledního prázdného místečka.

Co platí o levných stolech, platí i o levných regálech. Do 2 000 korun pořídíte slušné kousky, které zvládnou lehkou a střední zátěž. Pokud ale chcete uskladnit knihovnu po dědečkovi nebo jiné těžší věci, raději si připlaťte a sledujte tloušťku nosných stěn i polic. Je to i proto, že na chalupě netrávíte čas celý rok a v zimě tam teplota padá dost nízko. To zatížený nábytek snáší hůř než při přibližně stálé teplotě.

Peřiňák pro sladké sny

Chalupa bez peřiňáku je jako film bez obrazu. Jasně, ne každý má duchu pěchovanou poctivým husím peřím. Ale i klasická přikrývka z dutého vlákna musí mít kde odpočívat, když pod ní zrovna nespíte. Proto nezapomeňte dovybavit svou chalupu nebo chatu i tímhle praktickým kouskem nábytku. Opět platí, že vám postačí pár tisíc.

Náš tip je peřiňák s děleným vnitřním prostorem. Hodí se to, když potřebujete mít zvlášť vždy celou sadu. Když pak přijedou kamarádi a budou chtít přenocovat, máte na jedné straně sadu pro jednoho a na druhé pro druhého. Jednodušší už to být nemůže. A ještě malá rada, tmavší odstíny jsou obvykle méně háklivé na škrábance a další kosmetické vady. Na světlém je naopak vidět skoro všechno.





Dobrá matrace znamená kvalitní spánek

Spaní na chalupě a chatě je vždycky romantika. Nemusí to být hned letní noc pod širákem. Někdy úplně stačí, když zalehneme na gauči nebo na improvizovaném místě. Obzvlášť, když je před spánkem dobrá zábava. Jenže kam se vším tím lidem, co přijede na kus řeči, když už se večírek chýlí ke konci? Jednoduchou a levnou variantou jsou matrace.

Pořídíte je bez problémů do dvou tisíc korun kus. Statečným je můžete hodit rovnou na zem, i kdybyste měli podezření na noční havěť, která čeká na plášť noci, aby vyrazila na průzkum. Pro méně odvážné matraci podložíte paletou, nebo rovnou matraci hodíte na stůl, pokud bude dost velký. Možností je spousta a určitě najdete chytré řešení, jak všechny pohodlně uložit.

Posezení v křesle jako u císaře pána

Poslední lahůdkou je samozřejmě křeslo, na které se mnozí z nás těší celý týden. Ten pocit, když záda zaplují na opěradlo a nohy si hodíte na štokrle, je k nezaplacení. Značka ideál je v tomhle případě pořádný ušák s patinou. Ale pokud nemáte to štěstí a nevlastníte ho, dá se vyjít i s jiným pohodlným kouskem.

Mrkněte se, jaké posezení můžete mít za méně než 4 000 Kč. Mezi řadou pohodlných křesel najdete i nenápadné taburety, které ale taky mají své místo všude tam, kde vzývají pohodlí. Když už na nic jiného, pod nohy při sezení se vždycky taburet sejde. Tak si třeba rovnou pořiďte set křesla a taburetu, ať si ten odpočinek na venkově užijete naplno.

Na chatě a chalupě je samozřejmě ideální příležitost vypnout telefon a vyhýbat se internetu jako čert kříži. Tak by to mělo být. Ale až se vrátíte domů, mrkněte občas na náš blog. Chystáme pro vás další zajímavé články nejen o nábytku.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste