Změna interiéru nemusí zruinovat váš rozpočet. Zjistěte, jak na to

Ne každý si může dovolit při zařizování interiéru rozhazovat. Možná šetříte na vysněnou dovolenou, na příchod miminka nebo vás čeká svatba. To všechno jsou události, které spolknou pěknou sumičku. A tak je potřeba někde ušetřit. Neznamená to ovšem, že při úpravě interiéru budete používat takové dekorace nebo vybavení, které z vašeho bydlení udělají na první pohled levný domov. Víme, jak stylově, a přesto levně změnit vzhled vašeho interiéru

Interiér můžete jednoduše změnit třeba přestavbou nábytku

Práce s barvami jako první volba

Když se řekne změna interiéru domu nebo bytu, zřejmě se vám jako první vybaví nová výmalba. Nemusíte se nutně pouštět do stěhování nábytku doprostřed místnosti, vytahování koberců a chystání velkého malování.

Pracujte s barvami chytře. Vymalujte například jen jednu stěnu. Barva by měla korespondovat s barevnou paletou, kterou již v interiéru máte. Pokud chcete netradiční barvu, zvolte takovou, která má například strukturu nebo perleťovou úpravu. Překrásně vypadají třeba perleťové stěrky, které se lesknou jen v momentě, kdy je ozáří sluneční svit nebo umělé osvětlení.

Jestliže se nechcete pouštět do malování vůbec, pohrajte si s barvami nábytku. Pokud máte v místnosti komodu, odkládací stolek a ještě police z masivu v různých odstínech a stylech, jednoduše je sladíte tak, že je oblečete do stejné barvy. K tomu přidejte nové úchytky a máte vystaráno.

Ostatně novou barvu můžete dát i radiátorům nebo dlaždičkám v koupelně. Stačí jen vybrat vhodný barevný odstín a typ barvy. Určitě vám poradí ve specializovaných prodejnách.

Zkuste přemístit nábytek

Chcete znát drobné úpravy interiéru bytu, které vás nebudou stát ani korunu? Pusťte se do stěhování… Respektive přemisťování nábytku. Nikde není psané, že nábytek musí zůstat rozmístěný tak jako doposud. Velkou změnu udělá i malé přeskupení.

Máte doma starý konferenční stolek, který už má svá nejlepší léta za sebou a jeho vzhled nespraví ani repas? Zbavte se ho. Před sedačkou vznikne krásný velký prostor třeba pro hraní dětí. A vy kafe můžete odložit na odkládací stolek, který je kompaktní a nezabírá prostor, jelikož se obvykle k sedačce umisťuje z boku.

Přestavění nábytku je sice zdarma, ale vždy musíte přemýšlet, jestli je funkční a dává smysl. Nemá cenu se do tohoto kroku pouštět jen proto, že chcete změnu. Jakmile bude jeho uspořádání nepraktické, začne vás po chvíli štvát.

Pusťte se do tapetování

Tapetování dříve představovalo noční můru, dnes je ale mnohem jednodušší než v dřívějších dobách. Navíc existuje řada tapet, které vám celý proces usnadní. Opět zdůrazňujeme: netapetujte všechny stěny. Nejlépe tapeta vypadá jen na jedné stěně, například v ložnici za postelí. Zvolit můžete tapetu s konkrétními, ale také abstraktními vzory.

Pokud je pro vás tapetování příliš náročné, zkuste si vyhrát s washi pásky. Washi pásky se vyrábí z rýžového papíru nebo jiných přírodních vláken. Jejich největší výhodou je, že se dají přilepit prakticky na jakýkoliv povrch, a to včetně stěny. Když se je rozhodnete sundat, nemusíte se obávat, že byste malbu nebo omítku vzali s sebou. Z washi pásků můžete vykouzlit různorodé obrazce. Navíc jsou k dostání v celé řadě barevného, ale i obrázkového provedení. Vaší fantazii se meze nekladou.

Dalším způsobem „tapetování“ jsou dekorativní nálepky na stěnu. Obvykle mají takovou úpravu, aby po stržení nepoškodily stěnu. Nálepky jsou ideálním řešením, jak levně proměňovat například dětský pokoj.

Tapeta je ideální pouze pro jednu stěnu

Přidejte do místnosti další vrstvy

Mezi drobné úpravy interiéru bytu patří i tzv. vrstvení. Znamená to, že do místnosti přidáte, například vrstvu materiálu nebo vzor. Představte si třeba podlahu. Jestliže máte tvrdou podlahu z vinylu, dodáte jí další vrstvu tím, že na ni položíte kusový koberec.

Při výběru kusového koberce mějte vždy na paměti jeho velikost. Pokud pořídíte příliš malý rozměr, bude koberec v kontextu celé podlahy vypadat jako maličká známka na velké pohlednici nebo dopisu. Kupříkladu v obývacím pokoji by se měl na kusový koberec pohodlně postavit konferenční stolek. Zároveň by měl být koberec stejně široký jako sedačka.

V ložnici se vrstvení materiálu používá především na posteli. Přehoz postele může mít hladkou strukturu, kterou krásně doplní dekorační polštáře v pletených povlacích s výrazným vzorem. Kromě toho můžete vrstvit i materiály. Smíchejte například pletený přehoz se sametovými nebo chlupatými polštáři. Dodáte tak celé posteli hloubku a dramatičnost.

Upozorněte na umění na stěnách

Nezáleží na tom, zda vám na stěnách visí obrazy od mistrů nebo jde o malůvky dětí či o grafiky zakoupené v hobby marketu. Pokud se jedná o krásné kousky, na které jste pyšní, dejte je všem na odiv. Jak? Upozorněte na ně světlem. Pořiďte k nim vhodné osvětlení. K dostání je speciální osvětlení obrazů. Rozhodnout se však můžete i pro bodovky nebo lampy s možností směrování toku světla. Ideální je, pokud mají lampy stejnou barvu jako pozadí neboli stěny. Nebudou na sebe strhávat nechtěnou pozornost a při rozsvícení zdůrazní to, co je skutečně důležité.

Posviťte si na umění

Velká síla domácího textilu

Změna domácího textilu dokáže úplné divy. Pokud hledáte jednoduchý způsob úpravy bytu, vsaďte právě na textil. Není to tak dlouho, co závěsům odzvonilo a nahradily je žaluzie. Dnes se opět do interiérů vrací. Proč? Protože do něj dokážou vnést měkkost a útulnost. Aby závěsy, ale také záclony působily elegantně, měly by být zavěšené na garnýži, která bude co nejvýše u stropu. Ideální jsou kolejnice, které se připevňují na strop.

Jestliže upravujete malý byt a chcete, aby působil větším dojmem, dbejte na to, aby záclony a závěsy visely od stropu až k zemi. Tím se místnost opticky zvětší.

Kromě závěsů a záclon vsaďte také na nové povlaky dekoračních polštářů. Nezapomínejte ani na přehozy a deky. Pokud si troufáte, můžete se pustit i do přečalounění sedačky vlastními silami. Budete potřebovat pevnou čalounickou látku a elektrickou sponkovačku. Nejsnadněji se čalounění pohovky, jejichž kostru tvoří dřevo, překližka nebo dřevotříska. Stačí, když očalouníte pouze sedáky a opěrky. Područky můžete nechat původní. Vybírejte spíše tmavší nebo bohatě vzorovanou látku, na které nebudou vidět nečistoty.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste