Inspirace pro moderní interiér: vesmírný futurismus

Futurismus v interiéru můžete považovat za bydlení budoucnosti. Zřejmě se vám vybaví zařízení bydlení v duchu sci-fi filmů odehrávajících se ve vesmíru. A vlastně máte pravdu. Futurismus je založený na „mimozemských“ myšlenkách, které čerpají inspiraci v kosmických lodích a stanicích. Co všechno byste o něm měli vědět?

Hi-tech interiér s prvky futurismu

Co je to futurismus?

Pokud se na futurismus podíváte obecně, jedná se o umělecký směr, který zasáhl do literatury, architektury, hudby i filmu.

Futuristická architektura dnešní doby vychází z počátku 20. a 21. století a inspiruje se prvky sci-fi a kosmických prostředků. Na počátku 20. století se v architektuře začaly objevovat horizontální linie, které odkazují k rychlosti, pohybu a naléhavosti. Po 2. světové válce se do architektury promítl vesmírný věk, kultura automobilismu a plastu.

Pro futurismus jsou charakteristické dynamické a kontrastní linie a použití technologicky vyspělých materiálů. V interiérech se objevuje stylové osvětlení, kreativní kusy nábytku a celkové rozvržení, které se vymyká standardu. V místnosti se setkává prvek individuality, ale také přísnosti designu.

Ve futuristicky zařízeném interiéru by měl mít člověk pocit, že žije v paralelním světě nebo na jiné planetě.

Používané materiály a moderní technika

V moderních bytových interiérech, které čerpají z futurismu, najdete nejnovější a nejmodernější materiály a techniky, ale také dynamické formy. Společně vytvářejí atmosféru budoucnosti. Z hlediska materiálů převládá:

  • lehký hliník,
  • odolné organické sklo,
  • ocel,
  • polykarbonátový plast,
  • kůže.

Futuristická domácnost = chytrá domácnost

Nechybí nejmodernější výdobytky elektroniky. Například v kuchyni mají své místo integrované elektrospotřebiče s podporou Wi-Fi připojení. Celý dům či byt může být napojený na systém chytré domácnosti, která pomůže s ovládáním osvětlení, regulací teploty, ovládáním venkovních rolet a žaluzií a dalších technologií. Výhodou je snížení energetické náročnosti domácnosti.

Barevné schéma a doplňky

V bydlení budoucnosti se doporučuje používat spíše neutrální barvy. Skvělá je bílá, akcenty šedé a béžové. Chybu neuděláte klasickou černo-bílou kombinací. Objevit se může i výraznější modrá nebo červená, ale pouze jako doplňková barva.

V moderních bytech je pro futurismus typická redukovaná výzdoba. Na stěnách se mohou objevit originální fotografie nebo abstraktní obrazy. Pozadí by mělo být neutrální s jasnými akcenty. Chybu neuděláte ani v případě, že se rozhodnete kombinovat prvky z minulosti s těmi z budoucnosti. Starší věci budou v kombinaci s nejnovější technologií a přísnými liniemi vytvářet ohromující efekt. Tyto dekorace můžete vystavit do skleněných nebo kovových regálů, kde dojde k doteku minulosti s budoucností.

Minimalismus, strohé křivky, moderní materiály – to je vesmírný futurismus

Dokonalým futuristickým doplňkem je použití kódovaných zpráv (jména, data narozenin, výročí atd.), kterým budete rozumět pouze vy a další obyvatelé bytu. Tato technika se obvykle používá v koupelnách nebo v kuchyních. Na zrcadlové nebo lesklé plochy můžete umístit řádku čísel, písmen nebo třeba znaky Morseovy abecedy, které budou dávat smysl jen zasvěceným.

Abyste do poměrně strohého interiéru vnesli teplo domova, můžete na podlahu položit kusové koberce a okna doplnit lehkými záclonami a závěsy.

Nábytek a osvětlení budoucnosti

Pro nábytek, vybavení, ale také osvětlení jsou charakteristické:

  • hladké plochy,
  • pravidelné tvary,
  • jednoduché linie,
  • zaoblené hrany.

Ve futuristickém bydlení by měly být pouze organické formy, jednoduchost a nekonečno. To ale neznamená, že to bude nuda. Vybírat byste měli skutečně mimořádný nábytek. Do ložnice postavte kulatou postel, do jídelny zakřivený či geometrický minimalistický stůl a do moderního interiéru obýváku oválnou pohovku a lesklý konferenční stolek.

Osvětlení hraje ve futuristicky laděném interiéru výraznou roli. Objevit se musí hned v několika „vrstvách“. Kromě přímého osvětlení je důležité také osvětlení nepřímé.

Futuristický interiér osvětlený LED pásky za stěnovými panely

Nepřímé osvětlení je takové „bludné“ světlo, které je tlumené a přidává na atmosféře. Pomocí LED pásku můžete osvětlit schodiště, ale také hrany nábytku. V ložnici může být LED pásek instalovaný pod rámem postele, v obývacím pokoji zase za televizí nebo přímo v nábytku, tedy v obývací stěně. Samozřejmě se hodí také do sádrokartonových podhledů a nik. Na stropě může být několik bodovek, které budou symbolizovat mléčnou dráhu, nástěnné lampy zastoupí hvězdy či okénka kosmické lodi. Velký závěsný lustr bude odkazovat ke slunci. Je žádoucí, abyste mohli měnit barvu světla, která se výrazně podepíše na celkovém vyznění interiéru.

Futuristické uspořádání interiéru

Aby futuristický design správně vyniknul, je potřeba ho umístit do velkého otevřeného prostoru. Rozdělení do zón (práce, odpočinek, konzumace jídla) se provádí pomocí barev a průsvitných materiálů. Tak docílíte prostornosti a rovnováhy.

Jestliže máte tradičně řešené bydlení s menšími pokoji, zkuste je opticky nafouknout pomocí zrcadel nebo lesklými plochami. Stěny mohou mít jednoduchou omítkovou úpravu, ale chybu neuděláte ani s betonovou stěrkou. Kromě toho se často setkáte se zdobením stěn panely v lesklé úpravě. Panely mohou být hladké, ale také mohou být reliéfní a mít různé tvary.

Moderní materiály mohou působit sterilním dojmem

Podlaha by měla barevně ladit se stěnami, abyste dosáhli jednolitého vzhledu, a tím většího prostoru a vzdušnosti. Podlaha by měla být z lamina nebo dlažby. Příčky mohou tvořit poloprůhledné a hladké stěny s leštěným povrchem.

Popusťte uzdu svojí fantazii a obklopte se světem, který je vzdálený od reality, ale zároveň je vaším útočištěm.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste