Buzení světlem je zdravější a dodá vám více energie

2630 Jak na krásné bydlení

, je velmi pravděpodobné, že ani vaše nálada nebude zrovna veselá. Vyhoďte nepříjemně zvonící budík a vsaďte na buzení světlem. Přirozené probuzení má vliv nejen na vaši náladu, ale také zdraví.

Vstávání na vnitřní biologické hodiny

Stává se vám, že i když vám budík zazvoní po 8 hodinách spánku, cítíte se rozlámaně a rozhodně ne odpočinutě? Je to proto, že lidé nejsou na vstávání před východem slunce naprogramovaní. Náš spánkový program regulují naše vnitřní hodiny, kterým se říká cirkadiánní rytmus.






Jak by mělo vypadat přirozené vstávání?

Odpradávna se lidé probouzeli až s východem slunce. Je to proto, že vycházející slunce utlumí produkci melatoninu, hormonu, který nám pomáhá spát a začíná proces bdění. Díky pomalu rostoucímu množství světla se pomalu přesouváte do lehčích fází spánku, ze kterých se lépe probouzí.

K úplnému probuzení dojde díky světlu, ale také díky zvukům, které kolem sebe slyšíte. Proces buzení se zvukem a světlem tak může trvat zhruba 20–30 minut. Díky tomuto pomalému buzení se po probuzení budete cítit skutečně vzhůru. Už si nebudete muset dávat studenou sprchu, prolévat se kávou nebo si nechávat budík daleko od postele, abyste se donutili vstát.

Udělejte si doma východ slunce

Přirozené vstávání pomocí postupného rozednívání si můžete nasimulovat i u vás doma. Pomohou vám s tím světlené budíky nebo smart osvětlení, například od společnosti Philips. V aplikaci si jen stačí nastavit:

  • jak dlouho má rozednívání trvat,
  • jakou barvou se chcete budit,
  • v jakém časovém předstihu má svítání začít.

Postupné rozsvěcování světla může trvat podle vašich požadavků. Obecně se ale doporučuje délka zhruba 30 minut. Světlo dopadá na vaši tvář, čímž se zvyšuje energetický náboj těla, a vaše tělo se jemně připravuje na probuzení. Buzení by mělo probíhat světlem, jehož barva se pomalu mění od červené k oranžové až po žlutou. Buzení jen žlutým světlem by simulovalo pouze den, nikoliv rozednívání.

Důležité je také nastavení intenzity světla, která má vliv na vaši hormonální rovnováhu a energii. Intenzitu světla je možné nastavit na 200 až 300 lx. Postupným rozedníváním je vašemu tělu signalizováno, že se fáze hlubokého spánku blíží ke konci a tělo má začít produkovat více kortizolu. Kortizol předchází zánětům v těle, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje paměť a podporuje metabolismus. Po dokončení svítání si můžete buzení světlem zpříjemnit hudbou nebo zvuky přírody, typicky švitořícími ptáčky.

Díky chytrému osvětlení si můžete barvu i intenzitu světla přizpůsobit činnosti, kterou právě děláte. Relaxace a odpočinek si žádá teplé žluté světlo, při práci a studiu naopak oceníte studené bílé světlo, které simuluje světlo denní a dokáže vás nakopnout. Barevným osvětlením můžete dokreslit i atmosféru přehrávané hudby nebo filmu, který právě sledujete.






Proč se budit světlem

Buzení světlem s sebou přináší celou řadu výhod. Příznivě se podepisuje nejen na vašem fyzickém, ale také psychickém zdraví. Mnoho lidí s výkyvy nálady a depresemi si buzení světlem chválí. To první, co ráno slyší, totiž není stresující zvuk budíku. Mohou se probudit přirozeně díky vycházejícímu slunci, které symbolizuje začátek nového dne.

Smart light můžete nastavit i na stmívání, které váš organismus postupně připraví na spánek. Během noci může svítit nočním osvětlením, které neruší spánek, a v případě, že si musíte v noci dojít například na toaletu, vás úplně neprobudí.

Další možnosti buzení světlem

Buzení světlem nenabízí pouze společnost Philips. Dostupné jsou i aplikace pro smartphony, které vás probudí světlem obrazovky vašeho telefonu. Aplikace fungují na podobném principu jako světelné budíky nebo smart interiérové osvětlení. Ve stanovený čas se displej telefonu rozsvítí a intenzita jasu se postupně zvyšuje.

Co všechno umožňují aplikace nastavit?

  • Čas zahájení buzení,
  • doba trvání rozsvěcení,
  • dny, ve kterých máte o probouzení světlem zájem,
  • maximální jas obrazovky.

U aplikací je však potřeba počítat s omezeními, která s sebou mobilní telefony nesou. Zejména se jedná o malou světelnou energii.

Další možností je používání inteligentního světelného polštáře se zabudovaným osvětlovacím systémem. Polštář vás jemně probudí pomocí zvyšující se intenzity světla. Kromě toho některé modely nabízejí i přehrávání vaší oblíbené hudby.

Zažijte i vy vstávání, při kterém si nebudete rvát vlasy a nepolezou vám oči z důlků. Přirozené probuzení je to nejlepší, co můžete pro svoje tělo udělat.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste