Jak si ohlídat zdraví, když v práci sedíte u počítače?

Pokud pracujete za počítačem, je nesmírně důležité, abyste dodržovali ergonomii pracovního prostředí. Jak vysoký by měl být stůl? Na co pamatovat při výběru židle k počítači? A jak správně na židli sedět? Zjistěte, jak se vyhnout karpálním tunelům, problémům s očima nebo bolestem hlavy.

Práce u počítače s sebou nese řadu rizik

Nejčastější problémy, které pramení z dlouhého sezení u počítače

Ať už počítač potřebujete k práci, ke studiu nebo jste zapáleným gamerem, dlouhé sezení vašemu tělu a zdraví nepřispívá. O to horší je, pokud nemáte pro práci s počítačem vhodné podmínky. Co je častým nešvarem? Že u počítače sedíte na jídelní židli, případně v křesle do obýváku. Jaké zdravotní komplikace na vás číhají?

Syndrom karpálního tunelu

Za syndromem karpálního tunelu stojí nevhodně umístěná klávesnice. Při psaní dochází k napětí v zápěstí. Kvůli špatnému postavení ruky tlačí zápěstní kůstky na kanálek, kterým prochází mediánový nerv v předloktí. Nachází se v oblasti tzv. karpálního tunelu.

Jak se syndrom karpálního tunelu projevuje?

  • Brněním,
  • sníženou citlivostí části nebo celé ruky,
  • setrvalou bolestí.

Brnění se přitom může zhoršovat především v noci. Postupem času se zintenzivňuje. Vygraduje až do takového stavu, kdy vám bude dělat problém zapnutí knoflíku u oblečení, které vytáhnete ze skříně, obrácení strany v knížce, nebo odšroubování víčka z lahve.

Většinu lidí bolesti zápěstí trápí především proto, že si nedávají při práci pravidelné přestávky a mají nevhodně umístěnou klávesnici.

Myš a klávesnice k počítači by měly být v rovině. Pokud nejsou, máte tendenci ohýbat zápěstí, vytáčet lokty nebo se nepřirozeně natahovat. Pohyb myší provádějte celou rukou, ne pouze zápěstím. Rameno by se mělo volně hýbat.

Zánět šlach horních končetin

Zánět šlach vzniká kvůli nevhodné poloze rukou při práci na počítači. Přetěžujete tak určité partie, a tak vás bolí třeba oblast ramene, lokte nebo zápěstí.

Právě kvůli bolesti v zápěstí zánět šlach mnoho lid zaměňuje se syndromem karpálního tunelu. Podstata těchto dvou problémů je ale odlišná:

  • syndrom karpálního tunelu – kvůli otoku dochází k utlačení nervů,
  • zánět šlach – jde o přetěžování šlachy kvůli neustále se opakujícímu pohybu. V šlaše vzniknou mikrotrhlinky, které se zanítí a bolí.

Příznaky zánětu šlach jsou podobné jako u karpálního tunelu. Bolí vás zápěstí, máte omezenou hybnost prstů, cítíte mravenčení, znecitlivění a výrazně menší sílu stisku.

Špatné držení těla vede ke zdravotním problémům

Bolesti hlavy

Pokud pracujete s počítačem, spadáte do rizikové skupiny, kterou může potrápit nepříjemná a intenzivní bolest hlavy. Může trvat jen několik minut, ale opakovaně se vrací a trápit váš může i několik dní.

Jak se bolesti hlavy z dlouhého sezení u počítače projevují?

  • Pulzováním,
  • bolavými výstřely od uší ke spánkům,
  • bolestí celé hlavy

Bolesti hlavy jsou důsledky dlouhého sezení u počítače v nevhodné pozici. Sedíte tak, že si přetěžujete krk a ramena. Například trvale zakloněná hlava zkracuje svalstvo v oblasti hlavových kloubů, ale také v horní části trapézového svalu. Zúží se vám přívod krve do krkavice, a tak se vám nedostatečně prokrvuje oblast hlavy a šíje.

Proto se doporučuje si při práci na počítači dělat pravidelné pauzy, protahovat se a cvičit.

Problémy se zrakem

Několikahodinové koukání do monitoru představuje pro oči nesmírnou zátěž. Lidské oko není od přírody nastavené na to, aby strnule pozorovalo jeden bod, tedy monitor. Jen si vzpomeňte, když jste venku nebo něco děláte doma. Neustále ostříte do různých vzdáleností. Dlouhodobé zaostření oka na jednu vzdálenost způsobuje postupné zhoršování zraku.

Vaše oči musí zpracovat jasné světlo, odlesky a blikající obrazy. Navíc zapomínáte mrkat, a tak jsou vaše oči vysušené.

V poslední době se čím dál častěji hovoří o tzv. syndromu počítačového vidění. Anglicky se mu říká Computer Vision Syndrome. Vzniká kvůli dlouhodobému namáhání očí při práci na počítači. Pokud se dlouhou dobu zaostřujete pouze na obrazovku, nepřirozeně a nadměrně namáháte nitrooční ciliární sval. Ten se stará o ostření na potřebnou vzdálenost. Kromě toho si namáháte také okohybné svaly, které mají na starost binokulární vidění. Sledovaný obraz díky nim nevidíte rozdvojeně.

Jak se projevuje syndrom počítačového vidění?

  • Pálí vás oči,
  • oči slzí,
  • máte suché oči,
  • oči jsou unavené.

Sledovaný obraz se vám začne zamlžovat a rozostřovat, možná budete vidět dvojitě. Namáhané oči vedou i k celkové únavě organismu, bolestem krční páteře nebo hlavy.

Abyste svým namáhaným očím ulevili, dělejte si pravidelné pauzy, přeostřujte na vzdálenější objekty a nezapomínejte pravidelně mrkat.

Častým problémem jsou suché a zarudlé oči

Udělejte pro své zdraví to nejlepší

Pokud máte sedavé zaměstnání, při kterém pracujete na počítači, vylaďte si svoji pracovní prostředí tak, abyste předešli zdravotním komplikacím. Jak na to?

Výběr počítačového stolu

Výška kancelářského či počítačového stolu by měla mít zhruba 74 cm. Pracovní deska by měla mít minimálně 120 x 80 cm, ideální je ale rozměr 160 x 80 cm. Pokud se rozhodnete pro pořízení výškově nastavitelného stolu, měla by se možnost nastavení pohybovat od 70 do 120 cm. Záleží ovšem na vaší výšce. Odborníci doporučují střídat pracovní polohu každou hodinu. Hodinu tedy stojíte, hodinu sedíte.

Umístění a výška monitoru

Monitor na stůl postavte tak, aby na něj nedopadaly odlesky slunečního, stropního nebo stolního světla. Horní hranu monitoru byste měli mít zhruba v úrovni očí. Od monitoru byste měli sedět ve vzdálenosti 40 až 75 cm. To je přibližná délka paže.

Obrazovku počítače mějte ve středu pracovního stolu. Nebudete tak zbytečně vychylovat krční páteř do stran. Pokud pracuje na notebooku, pořiďte si k němu externí monitor.

Umístění klávesnice a myši

Pokud vás práce s počítačem živí, vyplatí se investovat do ergonomické myši k počítači. Má sice neobvyklý tvar a bude vám chvíli trvat, než se s ní naučíte pracovat, ale předejdete díky ní syndromu karpálního tunelu. Myš by vám měla perfektně padnout do dlaně. Při držení myši byste neměli mít skrčené prsty.

Myš a klávesnici k počítači umístěte co nejblíže k sobě. Měly by být ve stejné rovině. Klávesnici si dejte přímo před sebe. Zhruba 5 až 10 cm od kraje stolu. Před klávesnicí může ležet gelová podložka pro odpočinek rukou.

Klávesnice a myš by měly být ve stejné rovině

Zdravé sezení u počítače

Pokud chcete následovat pravidla správného sezení u počítače, pořiďte si vhodnou ergonomickou židli. Taková židle vám umožní si výškově nastavit sedák a upravit sklon opěrky. Pokud prací na počítači trávíte více hodin, vsaďte na židle se synchronní, asynchronní nebo houpací mechanikou.

U nejlepších židlí je možné nastavit nejen výšku, ale také hloubku sedáku. Opěráku by neměla chybět bederní opěrka, která se postará o správné zakřivení bederní páteře. Područky kancelářské židle by měly být tak velké, aby podepíraly lokty, ne zápěstí. Ideální je výškové i hloubkového nastavení područek.

Správné sezení u počítače

Alfou a omegou pro váš opěrný systém je správné sezení u počítače. Pokud neznáte zásady zdravého sezení u počítače, nepomůže vám ani ta nejlepší počítačová židle na světě. Jak na to?

  • Nehrbte se a držte záda vzpřímená.
  • Pravidelně střídejte pracovní polohy a nezapomínejte na přestávky.
  • Na židli seďte co nejvíce vzadu.
  • Kolena mějte níže než kyčle.
  • Stehna a lýtka by měla svírat úhel 90°.
  • Chodidla by měla ležet celou plochou na podlaze.
  • Lokty s předloktím by měly svírat úhel 90°.

Pečujte o své zdraví. Vybavte si kancelář vhodným stolem a kancelářskou židlí a nezapomínejte si pracovní dobu obohatit osvěžujícími přestávkami.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste