Jak si kdo ustele... aneb povlečení a peřiny.

Ložní prádlo o lidech mnohé napoví, podobně jako oblečení. Kvalitní materiál s převahou bílé je znakem romantické duše, nekonvenčním typům se možná lépe usíná v pestrých barevných tónech, někdo jiný zase upřednostní pruhy. Všem jde ale jen o jedno – vyspat se do růžova.

 

 

Co právě letí… co si pořídit do ložnice?

V oblibě jsou především materiály jako bavlněný satén, perkál – kvalitní jemná a hustá tkanina ze stoprocentní bavlny – nebo luisiana. Na dotek jsou to látky měkké, hebké, na přírodním základě.

Bavlněný satén je sice na pohled lesklá, ale pocitově velmi příjemná látka ze stoprocentní bavlny.

Perkál je čistá česaná bavlna, která se snadno udržuje.

Luisiana se vyrábí z tříděné, vysoce kvalitní vlněné látky. Praním se neznehodnocuje, naopak, bez viditelných stop opotřebování získávána na jemnosti.

Stále v kurzu je i damašek. Větší oblibu si získal mezi náročnými zákazník i čistý len. Je to ale jeden z nejdražších materiálů, povlečení na jednolůžko pořídíte minimálně za 5000 Kč.

Nabídka na trhu je opravdu rozmanitá. Kromě sériově vyráběných kusů, které lze koupit už od pár set korun, vám některé specializované prodejny ušijí ložní prádlo na míru, přesně podle vašich představ a potřeb. V tomto případě si jistě vyberete z dražších, kvalitnějších materiálů, povlečení na jednolůžko vás tedy vyjde zhruba na 2500 až 2800 Kč. Přesto můžete ušetřit: vzorovaný materiál je dražší než jednobarevný. Troufnete-li si, zkuste třeba na povlečení zkombinovat více jednobarevných látek. Za rozumnou cenu získáte jedinečný originál v prvotřídní kvalitě. Moderní zákazník preferuje lehce udržovatelné materiály, některé mají dokonce i nežehlivou úpravu. Knoflíky postupně nahrazují praktičtější zipy.  V nabídce obchodu a prodejců si můžete vybrat povlečení podle ročního období. Na zimu tedy teplejší materiály, například flanel, letní látky jsou naopak tkané z jemnějšího materiálu a mají chladivý efekt.

Prachové a péřové soupravy

Používání prachových a péřových ložných souprav v České republice dodnes obestírá řada pověr a nepravdivých informací. Nejvíce rozšířenou je myšlenka o prachovém peří jako přímém viníku alergických reakcí.

V zemích Evropské unie či ve Spojených státech byla přitom tato pověra na základě četných studií a testů dávno vyvrácena. Proto je na čase, abychom zapomněli na zastaralé a nepodložené pověry, a přijali realitu takovou, jaká opravdu je.

Prach z roztočů

Jestliže je dětský pokoj rajskou zahradou, špatně udržovaná matrace je pro roztoče místem nikdy nekončící Nirvány. Podle posledních výzkumů totiž zdroji zamoření nejsou, jak se dříve mylně předpokládalo, polštáře a peřina, ale právě matrace. Studie prokázaly, že správná péče o matraci a častá výměna jejího ochranného obalu vedou k podstatnému snížení zamoření pokoje a útlumu alergických reakcí. Výsledky testů prachovým peřím plněných polštářů a přikrývek prokázaly velice nízkou hladinu zamoření roztoči. Pouze u 22 % testovaných vzorků byl prokázán výskyt roztočů, z alergologického hlediska navíc zcela bezvýznamný. Ve zbylých 78 % testovaného materiálu se žádní původci alergických reakcí nevyskytovali. Prachové a péřové ložní produkty obsahují mnohem menší podíl roztočů než produkty z jiných syntetických materiálů. Jedním z mnoha typů alergií je i alergie typu III, která může být způsobena ptačím peřím – jsou známy reakce na peří andulek a holubů. Alergen proniká do organismu dýchací soustavu a můžeme mu předcházet pouze nevystavováním se možnému kontaktu s ním. Tento typ alergie ale není způsobován ložním peřím, protože ke vzniku alergické reakce je nutné dlouhodobé vystavování se tomuto alergenu a jeho vysoká úroveň výskytu.

Přečtěte si také

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 1/3
    2018-03-12 1175

    Není divu, že se princezna vzbudila celá rozlámaná. Nezpůsobil to ovšem hrášek, ale příliš měkké lůžko tisíci podušek.

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 2/3
    2018-03-19 1331

    V prvním díle našeho seriálu jsme princezně poradili s postýlkou, dnes ji najdeme prima matraci!

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 3/3
    2018-03-26 936

    Princezna má již pěknou postýlku a také matraci, na které ji nic netlačí. Dnes jí poradíme, jak si vybrat zbytek pelíšku.

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1822

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3407

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1962

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice podle Vasati.
    2018-04-05 1255

    Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Viníkem déle přetrvávajících problémů tohoto druhu může být vaše ložnice. 15 následujících rad vám možná pomůže odhalit její skryté nedostatky.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste