Sektorové kuchyně – praktické tipy pro plánování

Sektorové (neboli modulové či systémové) kuchyně představují výhodný kompromis mezi kompletními kuchyňskými sestavami (jejichž uspořádání je pevně dané) a finančně i časově nákladnými kuchyněmi na míru.

Pomocí modulů si můžete sestavit i velkoryse pojatou kuchyňskou linku s ostrůvkem

Návrh kuchyně v 5 krocích

Přestože systémový model nabízí spoustu praktických vychytávek, jeho největší předností je bezesporu variabilita. Právě ta vám umožní zhostit se role designéra a pustit se do plánování kuchyně snů.

Možnost výběru a kombinování jednotlivých dílů vám navíc umožní sestavit kuchyňskou linku na míru svým potřebám i vkusu a povýšit ji na osobitý originál, který nenajdete v žádné jiné domácnosti.

Při plánování kuchyně je základem úspěchu promyšlené dispoziční uspořádání, které vychází z možností daného prostoru. Přestože existuje množství šikovných programů a aplikací pro 3D vizualizace návrhů interiérů, bohatě si vystačíte s tužkou, pravítkem a (čtverečkovaným) papírem.

1. Vytvořte nákres

Ze všeho nejdřív prostor důkladně proměřte a načrtněte plánek.

změřte:

  • délku a šířku stěn, výšku od podlahy ke stropu a vzdálenost mezi stěnami (nezapomeňte ani na případné výklenky a výčnělky)
  • okna a výšku parapetů
  • šířku dveří (do plánku naznačte také směr otevírání)
  • rozměry stávajících spotřebičů (pokud s nimi počítáte i do nové kuchyně)

zakreslete:

  • rozvody vody, elektřiny (včetně umístění vypínačů a zásuvek) a plynu
  • umístění radiátorů, trubek a stupaček
  • umístění digestoře
  • obklady

Prostor pro kuchyňskou linku si důkladně změřte a načrtněte si plánek kuchyně

 

2. Zvolte si tvar

Tvar kuchyňské linky je při navrhování kuchyně zásadní volbou. Pravdou však je, že naše přání a představy jsou často limitovány rozměry prostoru, který máme k dispozici. Která doporučení je při výběru tvaru potřeba zohlednit?

Kuchyně do I

Lineární sektorová kuchyňská linka s částečně prosklenou horní skříňkou

Rovné jednořadé kuchyňské linky se hodí hlavně pro malé a úzké místnosti. Platí, že vzdálenost od linky k protější stěně by měla být alespoň 110 cm. V opačném případě hrozí, že nebudete mít dostatek místa na pohodlné otevření trouby ani vyskládání myčky. Pokud je to možné, šířka pracovní plochy by měla být alespoň 60 cm.

Protilehlou řadu lineární kuchyňské linky může tvořit například ostrůvek s dřezem a myčkou

U protilehlých lineárních sestav (kuchyně do I v dvouřadém uspořádání) je ideální vzdálenost kolem 120 cm, minimální alespoň 100 cm.

 

Kuchyně do L

Rohové kuchyňské linky se dlouhodobě těší velké popularitě

Rohové kuchyňské linky v provedení do L představují prověřenou klasiku, která je ideální pro menší a středně velké interiéry. Umožňují umístit do středu místnosti jídelní stůl (minimální prostor mezi jídelní židlí a linkou je alespoň 1 m), navíc se skvěle hodí k propojení kuchyně s obývací částí.

Kuchyně do U

Kuchyňská linka do U poskytuje velkou pracovní plochu i dostatečné množství úložných prostor

Varianty do U, instalované po obvodu tří stěn kuchyně, jsou vhodné pro větší prostory, protože si žádají větší šířku místnosti. Minimální vzdálenost mezi protilehlými pracovními plochami je 120 cm, průchod mezi linkou a zdí vyžaduje 60–80 cm.

 

3. Naplánujte uspořádání

Podle čeho vybírat skříňky a jak je spolu kombinovat? Kam umístit dřez a kam varnou desku? Zatímco estetické parametry kuchyně jsou záležitostí vašeho osobního vkusu, základem komfortního užívání linky je praktické uspořádání do 3 hlavních zón:

  • skladovací (lednice a potravinová skříň)
  • mycí (dřez a myčka nádobí)
  • varné (sporák / varná deska, trouba a odsavač par)

Jednotlivé zóny by měly následovat v uvedeném pořadí. V případě praváků zleva doprava, u leváků je řazení v opačném směru. Doporučené řazení vychází z přirozené logiky – při přípravě jídla nejdříve vytáhnete potraviny z lednice, odložíte je na pracovní plochu, umyjete, připravíte a poté vaříte.

 

V ideálním případě by měly být zóny oddělené pracovní plochou, přičemž největší pracovní plocha by měla být mezi dřezem a sporákem nebo varnou deskou.

Správně umístěné kuchyňské spotřebiče a mycí zóna vám usnadní vaření

Kuchyňský trojúhelník

Výše uvedenému typu uspořádání se říká pracovní nebo také kuchyňský trojúhelník a představuje zlaté pravidlo ergonomie.

Trojúhelník tvoří pomyslné spojnice mezi lednicí, sporákem a dřezem, přičemž délka každého ramene by měla mít 122–275 cm a obvod (součet stran) by neměl přesáhnout 7 m.

Přestože rozvržení pracovního trojúhelníku ovlivňuje především zvolený tvar kuchyňské linky, ve všech případech platí, že by vám při přechodu z jedné pomyslné zóny do druhé nemělo nic překážet.

Úložné prostory

Dostatek úložných prostor napomáhá plynulému a komfortnímu provozu kuchyně. Usnadní vám přípravu jídla i jeho následné servírování a výrazně přispěje k snadnějšímu udržování pořádku.

Obzvlášť v malých kuchyních je proto důležité chytře využít každý centimetr. A právě v této disciplíně vám sektorové kuchyně prokáží neocenitelnou službu. Při výběru jednotlivých modulů si položte otázky:

  • Jak velký úložný prostor potřebujeme (co všechno chceme uložit)?
  • Preferujeme otevřený, nebo raději uzavřený úložný prostor?
  • Umožní nám typ zdiva instalovat vyhlédnuté horní skříňky?
  • Jaká je výška nejčastějšího uživatele kuchyně (kvůli optimální výšce zavěšení horních skříněk)?
  • Jaký typ skříněk preferujeme (s klasickými / výklopnými dvířky, se šuplíky, s policemi, prosklené, rohové, …)?
  • Využijeme potravinovou skříň?
  • Navazuje na kuchyň obytná zóna?

Dostatečně velká potravinová skříň nahradí s přehledem chybějící spižírnu

Tip: Dostatečně velká potravinová skříň nahradí s přehledem chybějící spižírnu.

To, co pravidelně používáte, byste měli mít na dosah ruky. Objemné nádobí či spotřebiče uložte do zadní části skříněk, menší nechte vpředu. Méně používané věci uložte do horních skříněk. Pokud jste se rozhodli pro rohové skříňky, pamatujte na snadný přístup. U rohových skříněk se šuplíky se ujistěte, že nebudete při vysouvání zásuvek narážet do vedlejších skříněk.

Výsuvné šuplíky v moderní kuchyni jsou nezbytností

Tip: Skříňky se šuplíky vám zajistí dokonalý přehled a snadný přístup.

 

Pracovní plocha

Vedle úložných prostor je klíčovým parametrem praktické kuchyně dostatečně velká pracovní a odkládací plocha. Nejdelší pracovní plocha, ideálně v rozmezí 80–150 cm, by měla být tam, kde probíhá příprava jídla, tedy mezi dřezem a sporákem. Pokud rádi vaříte společně s partnerem, nechte si mezi dřezem a sporákem alespoň 90 cm.

Praktickou odkládací plochu uvítáte také po obou stranách dřezu a sporáku, kterou využijete například k umístění kávovaru a při používání dalších kuchyňských spotřebičů. Platí, že delší souvislá plocha vám prokáže lepší službu než plocha rozdělená na menší části.

Sporák a digestoř

Sporák, stejně jako varná deska, má být umístěn alespoň 20–30 cm od zdi nebo konce kuchyňské linky. Nechcete-li zbytečně přijít o pracovní plochu, neumisťujte sporák v rohu místnosti. Při běžném vaření vám postačí 40 cm po obou stranách sporáku. 

Při plánování varné zóny určitě nezapomeňte ani na digestoř. Jinak hrozí, že vám budou dělat společnost ne vždy příjemné vůně a výpary.

Dřez

Jestliže myjete většinu nádobí v myčce, vystačíte si s menším jednodílným dřezem. Dřezovou skříňku, která je ideální pro uložení čistících prostředků nebo třídění odpadu, umístěte v blízkosti myčky. Pokud se chystáte instalovat dřezovou skříňku u okna, ujistěte se, že vám vodovodní baterie nebude bránit jeho otevírání.

Spotřebiče

Potrpíte si na kompaktní design? Dejte přednost integrovaným spotřebičům. Skříňky pro vestavné spotřebiče, určené pro instalaci trouby, sporáku, myčky nebo lednice, propůjčí kuchyni celistvý vzhled a podtrhnou její eleganci. Estetické výhody tohoto řešení oceníte také v případě propojení kuchyně s obývací částí.

Černý granitový dvoudřez s pákovou baterií skvěle doplňují barevné schéma kuchyně

 

Na co pamatovat?

  • Ideální umístění vestavné trouby je zhruba ve výšce očí.
  • Vysoko umístěná mikrovlnná trouba vám ztíží manipulaci s horkými pokrmy.
  • Lednici je třeba umístit v dostatečné vzdálenosti od zdrojů tepla, ideálně na kraj kuchyňské linky. Volně stojící lednici je důležité odsadit alespoň 5–7 cm od zdi a zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu. Snažte se vyhnout umístění lednice v rohu, které může omezovat otevírání dvířek.

Optimální rozměry a doporučení

minimální prostor mezi kuchyňskými skříňkami a zdí / protějšími skříňkami okolo 120 cm
standardní výška pracovní desky kolem 86 cm, záleží na výšce postavy uživatele*
standardní hloubka pracovní desky asi 60–62 cm
minimální rozměry pracovní plochy (š x h) 40 x 60 cm
minimální šířka odkládací plochy po obou stranách sporáku 30–40 cm
maximální výška zavěšení horních skříněk 185 cm
ideální výška zavěšení horních skříněk o 50 cm výše než výška postavy uživatele
minimální vzdálenost mezi pracovní deskou a horními skříňkami 50 cm
vzdálenost varné plochy a digestoře 65 cm nad elektrickou varnou deskou, 75 cm nad plynovým sporákem
optimální umístění vestavné trouby ve výšce očí nebo spolu s dalším spotřebičem pod sebe tak, že vyšší z nich je vespod
maximální výška mikrovlnné trouby od země 150 cm (kvůli manipulaci s horkými předměty)
ideální vzdálenost mezi lednicí a dřezem 120–210 cm
minimální vzdálenost mezi sporákem a dřezem 50 cm
ideální vzdálenost mezi lednicí a sporákem 120–270 cm
výška spodního soklu kuchyňské linky 10–15 cm
vzdálenost soklu kuchyňské linky od hrany 5 cm**

* Když se postavíte k lince a ohnete ruce v loktech do pravého úhlu, měly by být 15 cm nad pracovní plochou.

** Vzdálenost zohledňuje pohodlný pohyb kolem linky.

4. Promyslete detaily

Použité materiály a údržba

Kuchyňský nábytek je vystaven zátěži, proto je potřeba zvolit materiál, který odolá mastnotě, vlhkosti i nečistotám, které při vaření vznikají. U pracovní desky, nejvytíženějšího prvku kuchyně, to platí dvojnásob.

Sektorové kuchyňské linky se nejčastěji vyrábí z lamina nebo MDF, mnohdy jde o kombinaci obou materiálů. Vynikají totiž mimořádnou pevností, odolností vůči oděru a snadnou údržbou. K dalším výhodám lamina patří také velkorysý výběr barev a dekorů i sympatická cena. Při vhodné péči se vám navíc odvděčí dlouhou životností a zachováním perfektního vzhledu.

Systém otevírání

U spodních skříněk se nejčastěji setkáte s klasickými dvířky na pantech, které se otevírají do strany, druhou variantu představují skříňky se šuplíky. V obou případech oceníte inovativní systém tichého a pomalého zavírání. Horní skříňky bývají vybaveny buď klasickými, nebo výklopnými dvířky. Výklopný systém s plynovými písty umožňuje ponechat dvířka bezpečně otevřená, což uvítáte například při vykládání myčky.

Nožky, nebo sokl?

Všimli jste si, že většina moderních kuchyní stojí na soklu? Důvody jsou ryze praktické. Sokl kryje prostor pod linkou a brání tak hromadění nečistot. Obvykle bývá zapuštěn o několik centimetrů za přední hranou spodních dvířek, aby se u linky dalo pohodlně stát. Může být sladěn s odstínem dvířek, korpusu nebo s dekorem pracovní desky.

Na krájení vždy používejte prkénko, vaše pracovní deska pak bude vypadat pořád jako nová

Tip: Když budete na krájení používat prkénko, výrazně tím prodloužíte životnost pracovní desky.

 

5. Vyberte styl a barevné provedení

Pokud máte v technických záležitostech jasno, zbývá dořešit poslední, a sice design. V případě, že si nejste vzhledem budoucí linky jisti, položte si následující otázky:

  • Upřednostňujeme nenápadný nadčasový vzhled, nebo má být linka naopak nepřehlédnutelnou dominantou interiéru?
  • Chceme vytvořit útulnou domácí atmosféru, nebo preferujeme „čistou” modernu?
  • Jde o samostatnou místnost, nebo je kuchyň propojená s jídelnou či obývacím pokojem?

Pokud je kuchyň propojená s obývacím pokojem, vyplatí se obě zóny vizuálně sladit. Design linky by měl však ladit s celkovým stylem domova i v případě oddělených prostor. Jen tak bude interiér působit celistvě a harmonicky.

Pravdou je, že kuchyňskou linku pořídíte takřka v jakémkoliv stylu. Je tedy jen na vás, jestli u vás „vyhraje” styl rustikální, minimalistický, nebo třeba industriální.

Kuchyňskou linku můžete mimo LED pásky efektně osvětlit také pomocí bodovek

Tip: Při výběru barevného provedení mějte na paměti, že zatímco světlé odstíny prostor opticky zvětší, tmavé jej zmenší.

Kuchyňské desatero

Sektorové kuchyně nabízí nespočet možností pro efektivní využití prostoru. A i se skromným rozpočtem vám umožní docílit velkolepého výsledku. Stačí se držet prověřených rad a praktických zásad.

  1. Při navrhování kuchyně dodržujte ergonomická pravidla.
  2. Pamatujte, že základem funkční kuchyně je logické uspořádání 3 základních pracovních zón: skladovací, mycí a varné.
  3. Naplánujte si dostatek snadno přístupného úložného prostoru. Více skříněk znamená více místa na hrnce, nádobí a uskladnění potravin.
  4. Myslete také na optimální pracovní a odkládací plochu.
  5. Zvažte pořízení vestavných spotřebičů. Umocní designovou čistotu a podtrhnou uklizený vzhled kuchyně.
  6. Pohlídejte si uspořádání jednotlivých skříněk, aby nic nebránilo snadnému otevírání dvířek a výsuvu šuplíků. U rohových skříněk to platí dvojnásob.
  7. Snažte se vyhnout umístění dřezu a sporáku do rohu, abyste se nepřipravili o praktickou pracovní a odkládací plochu po stranách.
  8. Do rohu nepatří ani myčka. Hrozí, že bude omezovat otevírání dvířek a šuplíků vedle stojících skříněk.
  9. Plánujete-li umístit dřezovou skříňku u okna, ujistěte se, že vám zvolená vodovodní baterie umožní otevírat okno.
  10. Mějte, prosím, na paměti, že všechny uvedené míry jsou pouze orientační a veškerá zmíněná doporučení pouze obecná. Vždy je třeba dbát přesných pokynů výrobce, zohlednit konkrétní rozměry a specifika daného interiéru a vaše individuální potřeby či rodinné zvyklosti.

Vyberte si kolekci

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste