Ekologické domácí dekorace do bytu a udržitelný domov

Bytové dekorace a obecně vybavení domova je odrazem vašeho vkusu a každodenních zásad. Jestliže vám leží na srdci osud naší planety, zkuste svůj domov udělat udržitelný nebo alespoň udržitelnější. Sáhněte po nábytku a dekoracích z přírodních materiálů, recyklujte nebo upcyklujte. Udržitelné bydlení je zdravější a jeho vybavení vás může vyjít i levněji. Zjistěte, jak na to.

Recyklací a upcyklací se chováte šetrně k životnímu prostředí

Co je to vlastně udržitelný design?

Pojem „udržitelnost“ se sice objevil v posledních letech, ale nejedná se o žádnou novinku. O udržitelnosti se hovoří již od roku 1983. Co znamená udržitelnost? Jde o rozvoj, který odpovídá potřebám současnosti, ale přitom neohrožuje schopnost budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby. Zjednodušeně řečeno jde o to, že by se dnešní generace měla chovat tak, aby zachovala planetu obyvatelnou i pro budoucí generace.

S udržitelností samozřejmě souvisí i udržitelný design. Je založený na konceptu ekologicky šetrných dekorací, které ctí etická i ekologická pravidla. Obvykle se vyrábí z přírodních materiálů a dbá se na to, aby se daly znovu použít. I když třeba v jiné formě po recyklaci a upcyklaci.

Hlavním posláním ekologického domova, respektive ekologického designu, je minimalizovat dopad na životní prostředí tím, že se používají výrobky z přírodních a recyklovaných materiálů.

Jak si zařídit udržitelný domov?

Abyste žili v souladu s přírodou, vybírejte vybavení a dekorace z přírodních nebo organických materiálů. Například do ložnice si pořiďte postel z masivu. Další možností je nákup vybavení z druhé ruky. Nemusíte pořizovat nový nábytek. Mrkněte se po bazarech a bleších trzích. I na internetu najdete bazary staršího nábytku. Nabízí se vám také možnost recyklace svépomocí. Je vaše komoda okoukaná? Zkuste ji obléct do jiného kabátku. Natřete ji odlišnou barvou a vyměňte úchytky.

Z hlediska výrobních materiálů se dívejte po nábytku z recyklovaného dřeva nebo dřeva s označením FSC. Toto označení, respektive certifikát deklaruje, že dřevo pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Jaké další materiály jsou vhodné?

  • Hlína,
  • terakota,
  • bambus,
  • bavlna,
  • konopí,
  • sklo.

Například sklo je z hlediska udržitelnosti daleko lepší než plast. Má totiž delší životnost (pokud jej nerozbijete) a můžete jej do nekonečna recyklovat, což má za následek nižší dopad na životní prostředí.

Věděli jste, že na životní prostředí mají vliv i barvy, kterými malujete pokoje? Některé barvy mohou obsahovat různé škodlivé látky, zejména těkavé organické sloučeniny, které se označují jako VOC. Ty do vzduchu uvolňují toxické emise ještě roky potom, co jste vymalovali. Pokud chcete udělat něco pro svoje zdraví a pro zdraví planety, vybírejte barvy s označením „low VOC“. Při výběru barvy si dejte záležet zejména tehdy, kdy se chystáte malovat pokoj pro děti.

Barvy na zeď mohou mít negativní vliv na životní prostředí

Domácí výroba dekorací jako první krok k udržitelnosti

Kdo by neměl rád zdobení svého hnízdečka? Jenže nákup dekorací něco stojí, a navíc sériově vyráběné dekorace zatěžují naši planetu. Jak si originální dekorace vyrobíte sami, doma a za málo peněz?

Upcyklujte

Upcyklace je v podstatě proměna předmětu na něco jiného. Už nemá původní poslání. Jeho poslání je nové. Jak využít lahve od vína nebo sklenice od hořčic či čokoládových pomazánek?

Sklenice od hořčic se dají použít jako svícny, které snadno vyrobíte doma. Dobře je umyjte a odstraňte z nich etikety s lepidlem. Dejte sklenice alespoň na 30 minut do horké vody se saponátem. Nálepka i lepidlo by měly jít snadno sundat. Jestliže je lepidlo odolné, zkuste roztok z octa a sody nebo smíchejte 1 díl oleje s dílem sody. Roztok naneste na ulepenou část a nechte chvíli působit. Poté setřete papírovým ubrouskem.

Jakmile je sklo čisté, přichází na řadu dekorování. Možností máte celou řadu.

  • Fix na sklo – pořiďte si fix na sklo a kreslete jím drobné květinky, tečky nebo geometrické útvary. Sklenici můžete i popsat nápisy. K dostání jsou fixy v metalických i klasických barvách.
  • Přírodní provázek, stužka, juta – kolem hrdla sklenice můžete ovázat provázek a stužku. Jako ozdobu použijte mašličku.
  • Sušené květiny – na sklo pomocí tavné pistole nalepte snítky usušeného vřesu nebo levandule. Místo, kde je vidět lepidlo ovažte například stužkou.

Do ozdobené sklenice můžete vložit klasickou čajovou svíčku. Vsadit můžete ale také na elektrickou čajovou svíčku, která je bezpečnější nebo LED řetěz.

Svícen z obyčejné sklenice

Máte doma velké sklenice na kysané zelí, ale to už dávno nevyrábíte? Udělejte ze sklenice nádhernou vánoční ozdobu. Naplňte ji šiškami, které najdete venku, přidejte sušená kolečka citronů a pomerančů. Klidně přihoďte i lýkové kuličky, mech nebo třeba šípky. Hrdlo dozdobte stužkou nebo přírodním provázkem. Za chvíli budete mít dekoraci, která vás nebude stát ani korunu, a navíc bude originální.

Dekorace na stůl

Recyklujte

Recyklace je v podstatě znovupoužití díky renovaci. Válí se vám doma ve skříni starý kožený kufr, se kterým už necestujete? Buď jeho kůži vyživte včelím voskem, nebo kufr natřete barvou. Perfektně drží akrylové barvy. V posledních letech jsou nejoblíbenější pastelové odstíny. Do kufru pak můžete naskládat knihy a udělat z něj stylovou knihovnu. A další využití? Třeba „stojan“ na květiny. Naskládejte do kufru pokojové květiny různých výšek a vytvořte plastické přírodní zátiší. Perfektní prvek například do obývacího pokoje.

Další využití starého kufru

Potřebujete na terasu lavičku? Co takhle si ji vyrobit ze starých židlí, které už v interiéru nedělají parádu. Pro toto zpracování jsou nejlepší židle masivní, nečalouněné. Ze židlí odmontujte podsedáky, nechte jen rámy. Postavte je vedle sebe a na sedací část položte několik dřevěných latí. Latě připevněte k sobě a také k židlím. Získáte praktickou lavici i s pohodlnými opěrátky. Navíc jde o originál, který se jen tak nevidí.

Nábytek můžete recyklovat i dalšími způsoby:

  • Čalouněný nábytek – jestli již čalounění není moderní nebo to má zkrátka za sebou, nemusíte celý kousek vyhazovat. Jednoduše jej nechte přečalounit. K dostání jsou také nejrůznější přehozy, které nedostatky zakryjí.
  • Nátěr – zejména masivní nábytek můžete snadno vyspravit. Stačí, když jej vybrousíte, praskliny vytmelíte a natřete novou barvou. Jako povrchovou úpravu můžete zvolit třeba patinu.
  • Tapetování – tapety dají nový život nejen stěnám, ale také nábytku. Používají se například při renovaci laminového nábytku. Toužíte po nové kuchyňské lince, ale na její pořízení nemáte našetřeno? Dvířka jednoduše otapetujte a vyměňte jen pracovní desku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste