Inspirace pro květiny a výzdobu do jarních truhlíků

Truhlíkové zahradničení je perfektním způsobem, jak se rozloučíte s chladnými a temnými měsíci zimy a přivítáte pestrobarevné jaro. Půda na zahrádkách je ještě příliš studená na to, abyste do ní mohli vysazovat květiny, a tak je nejlepší květinky zasadit do truhlíků. Jarní truhlíky na okna totiž dokážou lépe vstřebávat i to menší teplo ze sluníčka. Co se do jarních truhlíků hodí nejlépe?

Do jednoho truhlíku zasaďte klidně více druhů květin

Do jednoho truhlíku zasaďte klidně více druhů květin

Toto byste měli vědět o jarních květinách a způsobu jejich pěstování

Existuje řada rostlin a květin, kterým chladné jarní teploty vyloženě prospívají. Jsou odolné, a tak snesou i lehký mráz nebo slabé sněžení. A pokud máte strach, že by mohly v noci přeci jen pomrznout, můžete květiny v jarních truhlících přikrýt bílou netkanou textilií, která je před vrtochy počasí ochrání.

Do čeho sázet?

Obecně se doporučuje dno nádoby vysypat drenážní vrstvou. Obvykle se jedná o písek, keramzit nebo kamínky. Následuje dobře odvodněný kompost a zemina, která dokáže zadržet vlhkost. Pokud si netroufáte na míchání, můžete v zahradnictví pořídit substrát určený pro balkonové rostliny.

Mnoho jarních rostlin si libuje v chladných vlhkých půdách. Naproti tomu cibuloviny potřebují dobrou drenáž, protože jim nesvědčí přemokření. Na jaře je kvůli nízkým teplotám snadné nechat truhlíky nechtěně vyschnout. Proto nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Pěstební nádoby

„Jarničkám“ se bude nejlépe dařit v terakotových květináčích. Můžete však zvolit i květináče plastové nebo dřevěné, které mají ve vnitřní části igelitovou vsadku. Dřevěné květináče se perfektní hodí na venkovní okenní parapety místností, ve kterých máte dřevěný nábytek. Skvěle doplní například masivní jídelní stůl a židle stojící u okna. Z hlediska barev se držte jednobarevnosti. Pokud máte stejný styl květináčů, například imitace ratanu, můžete se rozhodnout i pro barevné experimentování.

Terakotové květináče patří k nejoblíbenějším

Terakotové květináče patří k nejoblíbenějším

Nejoblíbenější jarní kytky do truhlíků

Osázené jarní truhlíky nejčastěji kvetou cibulovinami, mezi které nezpochybnitelně patří narcisy a tulipány. Kromě nich můžete do květináčů vysázet i další druhy pestrobarevných květin, která vás dostanou i neobvyklou strukturou olistění.

Macešky a violky jsou stálice jarních květináčů

Různé druhy macešek a violek jsou ideální volbou do jarních, ale také podzimních květináčů. Odolávají totiž chladnému počasí i mírným mrazíkům. Mnohdy kvetou tak dlouhou, že je musíte vyměnit za letničky, protože jen tak neodkvetou.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rostliny nízkého vzrůstu, budou se nejlépe vyjímat v širokých a nízkých miskách. Případně je vysázejte do přední linie a k okrajům květináče. Za ně pak umístěte květiny vyššího vzrůstu. Krásně vypadají v kombinaci s dlužichami nebo vrbinou penízkovou.

Maceškám a violkám vyhovuje plné slunce, ale také částečný stín. K dostání jsou v jednobarevných i vícebarevných variantách. Díky šlechtění mohou být miniaturní, vysoké nebo plazivé.

Cinerárie vyšlechtěná v britských Královských botanických zahradách

Cinerárie se lidově označuje jako popelivka nebo Popelka. Přestože jí nejlépe vyhovuje teplota mezi 15 až 17 °C, snese i krátkodobý pokles na 2 °C, což ji předurčuje pro pěstování v jarních truhlíkách. Potřebuje vlhkou půdu a dostatek světla. Čím chladnější počasí, tím déle vám pokvete. Pyšní se pestrými zářivými barvami. Jediný odstín, který chybí, je žlutá. Dokáže kvést až 5 měsíců. Libuje si na slunci, ale nevadí jí ani částečný stín. Vzhledem k tomu, že bohatě kvete, doporučuje se její pravidelné přihnojování.

Jde o hybrid, který vznikl zkřížením Pericallis cruenta a Pericallis lanata, které pocházejí z kanárských ostrovů. Hybrid vypěstovali zahradníci v britských Královských botanických zahradách v roce 1777.

Oxalis spiralis neboli šťovík spirálovitý

Atraktivní rostlinka, která je stálezelenou trvalkou. V teplejších oblastech se pěstuje jako letnička. Tvoří nádherný kopcovitý porost, a proto se do květináčů používá jako výplň, která se kombinuje s dalšími květinami. Obvykle má drobné žluté kvítky. Lístky mohou mít jasně zelenou až tmavě fialovou barvu.

Vyhovuje mu pravidelné hnojení a vlhká půda. Nesmí ovšem být převlhčená. Rostlinku postavte na slunné nebo částečně stinné místo.

Většině jarních květin nevadí přímé slunce ani částečný stín

Většině jarních květin nevadí přímé slunce ani částečný stín

Pestrobarevná dlužicha

Dlužicha je rostlina, která nekvete, ale zaujme vás svými pestrobarevnými listy. Jde o skutečně odolnou rostlinku, kterou listy zdobí dlouho do zimy. Listy mohou mít zelenou, červenou, fialovou i žlutou barvu. Jejich tvar může být srdcovitý i kulatý. Okraje bývají i zubaté. Listy vás zaujmou svým leskem a kožovitou strukturou.

Dlužicha se dobře přizpůsobuje různým podmínkám, a tak může růst na slunci, ale také ve stínu. Daří se jí v propustné půdě, která by neměla být příliš vlhká, ale spíše odvlhčená, nikoliv však suchá. Nejlépe vypadají vysázené po okrajích květináče.

Květináče s dlužichou se budou krásně vyjímat v blízkosti zahradního posezení třeba na terase.

Další tradiční jarní květiny

Kromě zmiňovaných tulipánů a narcisů se do okenních jarních truhlíků hodí také sedmikrásky, hyacinty, pomněnky, modřence, primule a krokusy.

Jarní dekorace do truhlíků

Aby vaše truhlíky vypadaly bohatě, svěže a nazdobeně, doporučuje se jarní květy doplnit některými stále zelenými převislými rostlinami. K okraji květináče vysaďte břečťan popínavý nebo zimostráz vždyzelený. Díky těmto rostlinám získá výsadba další rozměr.

Zelené rostliny a květiny nesázejte příliš daleko od sebe. Nebudou se totiž výrazně rozrůstat. Klidně je tedy umístěte blízko, ale ne tak, aby se, například cibuloviny dotýkaly. Květináče můžete doplnit zápichovým zahradním osvětlením, které funguje na solární energii.

Aby květináč nevypadal prázdný, můžete na hlínu položit mech nebo kůru. Krásně si zajistíte dostatečnou vlhkost a dobré podmínky pro růst jarních květin. Vzhledem k tomu, že jsou jarní rostliny spíše nižšího vzrůstu, je dobré nějakým způsobem zvýraznit i vertikální část květináče. K tomu nejlépe poslouží třeba větvičky, které jste ostříhali při jarním řezu stromů. Perfektně vypadají větve z břízy, ale také z kroucené vrby.

Květináč můžete obalit pytlovinou a převázat přírodním provázkem. Decentním zdobením jsou barevné taftové mašle, které ovážete kolem květináče. Do truhlíku můžete posadit keramické ptáčky či zajíčky. Na Velikonoce vajíčka a kuřátka.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste