Objevte nejlepší postup při malování pokojů: triky a rady, které usnadní práci

2293 Tipy a triky

Malování je ideální způsob, jak do svého interiéru přinést svěží změnu, ale také čistotu. Jaké tóny barev vybrat a jaké vlastnosti by barva měla mít? Zjistěte, jak se vyhnout šmouhám a jak vybrat nejvhodnější váleček pro malování.

Malování si žádá pořádnou přípravu

Jaká barevnost bude pro pokoj nejvhodnější?

Než začnete s přípravou stěn a nákupem potřebného malířského vybavení, ujasněte si, do jakého barevného kabátu pokoj oblečete. Barvy totiž působí na vaši náladu, dokážou čarovat s atmosférou a proměnit velikost pokoje i pocitovou teplotu.

Nejprve se tedy zamyslete nad tím, jaký pokoj malujete:

  • Jídelna – do jídelny se obecně hodí teplé barvy. Sáhněte po červených, oranžových a žlutých odstínech. Navodí atmosféru družnosti, přátelskosti a chuti k jídlu. Chybu neuděláte ani se zemitými odstíny.

  • Kancelář – mezi nejoblíbenější barvy do pracovny patří šedá, bílá, zelená, tyrkysová nebo modrošedé a šedobéžové odstíny, které podporují soustředění na práci. Tvůrčí a kreativní mysl podpoří teplé barvy, jako jsou žloutková, krémová, červená, královská modř, švestková a další.

  • Ložnice – ložnice by měla být harmonickým místem. Toho dosáhnete použitím jemných a tlumených odstínů. Vsaďte na béžovou, jemně zelenou, lehce fialovou nebo světle růžovou.

  • Obývací pokoj – teplé barvy podpoří v obývacím pokoji komunikaci, studené navodí pocit relaxace.

  • Dětský pokoj – barvu do dětského pokoje vybírejte podle povahy vašeho dítěte. Modrá, zelená a fialová navozují klid. Oranžová, růžová a červená zase povzbuzují děti k akci. Tyto barvy mají pozitivní vliv na hrubou motoriku.

Každá barva působí na vaši psychiku jinak

Vlastnosti barev na malování pokojů

Jakmile jste vybrali odstín, který mimo jiné souvisí i s velikostí pokoje (do malých patří světlé barvy, ve velkých si můžete dovolit experimentovat i s tmavšími odstíny), zamyslete se nad vlastnostmi barev. K dostání jsou barvy omyvatelné, popisovatelné, proti plísni atd.

  • Stupeň krytí – vysoký stupeň krytí se hodí v případě, že potřebujete světlou barvou přemalovat tmavý podklad. Nový nátěr starou barvu dobře překryje již při prvním nátěru. Druhý by měl podklad „zamaskovat“ absolutně.

  • Popisovatelná barva – hodí se zejména do dětských pokojů. Na barvu je možné psát fixy určenými pro bílé tabule, které znají děti třeba ze škol.

  • Pružnost – k dostání jsou pružné nátěry, které dokážou překlenout jemné prasklinky, jež se tvoří zejména v novostavbách.

  • Omyvatelné barvy – oceníte je v dětských pokojích, předsíních nebo kuchyních. Obecně se hodí do místností, ve kterých očekáváte, že se stěny častěji ušpiní. Nejodolnější omyvatelné barvy se řadí do třídy 1.

  • Akrylátové barvy – oproti klasickým barvám jsou odolnější proti vodě. Při omývání nepouštějí barvu. Hodí se pouze do takových místností, ve kterých neřešíte problém s vlhkostí.

  • Vinylové barvy – jsou dražší, ale mají spoustu výhod. Patří mezi ně například perfektní krytí a přilnavost. Nanáší se jen v tenké vrstvě, a tak nemusíte při malování pokojů tak často škrábat. Barvy mají vysokou prodyšnost a velkou odolnost proti vodě.

Každá barva má jiné vlastnosti

Jak na malování pokojů krok za krokem

Pokud budete při malování pokojů dodržovat doporučený postup, můžete se těšit na perfektní výsledky, jednoduchou práci a rychlý úklid.

  1. Nákup vybavení – kromě barvy budete potřebovat také malířskou štětku či váleček. Výrobce by vás měl informovat o tom, čím se barva na stěnu nanáší (váleček, nebo štětka?). Pořiďte si štětce (plochý, tenký, zárohák), vaničku na barvu s mřížkou, teleskopickou tyč, v případě potřeby schůdky.

  2. Oblečení – malujte ve starém oblečení, které můžete zničit. Ideální jsou dlouhé rukávy a nohavice. Nezapomeňte ani na pokrývku hlavy.

  3. Nábytek – z místnosti odneste maximum nábytku. Ten, který je těžký umístěte do středu místnosti. Obvykle se jedná o skříně, postele nebo velkou sedací soupravu.

  4. Zakrytí – abyste si ušetřili čas s úklidem, vše důkladně zakryjte. Na celou podlahu položte vlnitou lepenku, která dobře drží a netrhá se. Nábytek zakryjte malířskou fólií, kterou k nábytku dobře připevněte. Malířskou páskou oblepte rámy oken, parapety, elektrické vypínače a zásuvky, rámy dveří, lišty a další drobnosti.

  5. Příprava stěn – poškozenou omítku opravte. Pomocí tmelu nebo sádry vyplňte praskliny a dírky po hřebících a skobičkách. Plochu poté lehce osmirkujte, aby byla hladká. Špinavé stěny omyjte a nezapomeňte na odstranění pavučin.

  6. Penetrace – penetraci nikdy nevynechejte. Jejím úkolem je zpevnění podkladu, úprava a sjednocení nasákavosti. Díky ní bude finální vrstva rovnoměrně krýt a zároveň se sníží nasákavost stěn, takže nespotřebujete tolik barvy. Nové omítky napenetrujte univerzální penetrací, staré hloubkovou penetrací.

  7. Škrábání – před samotným malováním zjistěte, zda nebude potřeba předchozí barvy oškrábat. Namočte váleček do vody a přejeďte s ním po stěně. Pokud se barva loupe, je potřeba stěny navlhčit a staré vrstvy oškrábat pomocí malířské špachtle.

  8. Barvu pořádně promíchejte – před začátkem malování barvu řádně promíchejte. Na promíchávání nezapomínejte ani během malování. Barevné pigmenty se totiž usazují u dna.

  9. Základní nátěr – nejprve na stěnu naneste penetraci, můžete do ní přidat i trochu barvy. Základní nátěr nechte 12 až 24 hodin zaschnout.

  10. Finální barva – nanášejte ji až poté, co penetrace zaschne. Obvykle se nanáší ve dvou vrstvách. Každý nátěr je potřeba nechat dobře vyschnout.

  11. Postup malování – malovat začněte nejdříve strop a detaily. Detaily nejlépe vymalujete pomocí štětců (kolem zásuvek, rámy oken a dveří, obvody stěn). Velké plochy malujte válečkem, pokud k tomu máte určenou barvu. Barvu nanášejte do písmene V a tato „véčka“ přetírejte. Toto je správný způsob, jak malovat s válečkem. Barva se dobře rozetře a nebude dělat tzv. kocoury.

  12. Sundejte pásky – jakmile barva zaschne, sundejte z ní opatrně malířské pásky. Řezačkou jemně obtáhněte pásku tam, kde se překrývá s malbou. Zamezíte tak odloupnutí barvy.

Stěny je potřeba na malování dobře připravit

Nejčastější otázky a odpovědi

Malování svépomocí vás sice vyjde finančně lépe, ale abyste dosáhli skutečně profesionálního výsledku, vyplatí se znát několik fíglů, které mají v ruce skuteční profesionálové. Co laiky zajímá a trápí při malování nejčastěji?

Stříkací pistole na malování pokojů, nebo váleček?

Říká se, že malování se stříkací pistolí je snazší než malování válečkem. Je tomu opravdu tak? Možná, že stříkání pistolí je rychlejší, ale barva rychleji bledne, protože se na stěnu nanáší ve slabší vrstvě než válečkem. Podle některých odborníků vydrží výmalba válečkem až dvakrát déle než nastříkání barvy pistolí. Po nástřiku se totiž barva odlupuje rychleji. Stříkací pistolí nikdy nedocílíte krásně rovné linky a v rozích místnosti mohou zůstat fleky. Nastříkáním totiž nedocílíte stejně silné vrstvy barvy na všech místech. A konečně, s válečkem naděláte při malování mnohem méně nepořádku než se stříkací malířskou pistolí.

Jak vybrat vhodný váleček?

Pro běžné malování si vystačíte s válečkem z polyakrylu. Hrubý povrch, například strukturované omítky nebo první nátěr štuku provádějte válečkem s 18mm vlasem a tzv. polstrem. Jde o 5mm vrstvu tkaniny nalepené na válečku, která mu dodává pružnost i na nerovném povrchu. Hladší omítky malujte válečkem se stejně dlouhým vlasem bez polstru. Pro malování sádrokartonu je nejvhodnější 12mm váleček bez polstru. Podle odborníků byste neměli malovat válečky z polyesterové vlny, která zbytečně cáká.

Jak napojit barvy při malování pokoje?

Někdo se při malování drží zejména jednoduchosti. Místnost vymaluje jednou barvou a další barvy do ní vnese například domácím textilem (závěsy, přehozy) nebo výrazným odstínem křesla, sedačky atd. Jiný ale může chtít stěny oživit více barvami. Jak vymalovat pokoj dvěma barvami a jak na sebe barvy správně napojit?

  • Malování pruhů – nejprve stěnu vymalujte jednou barvou a počkejte, až zaschne. Následně na stěnu namalujte čáry a veďte na nich malířskou pásku. Vyznačený prostor následně vymalujte požadovanou barvou. Opět počkejte, až barva zaschne. Poté opatrně odtrhněte pásku a nedokonalosti opravte štětcem.

Jak na malování pokoje v listopadu a v dalších zimních měsících?

Přestože jsou na malování pokojů nejvhodnější letní měsíce ani zima vám v této činnosti nemůže zabránit. Musíte mít však dobré osvětlení a kombinovat větrání s vytápěním. Místnost byste měli mít co nejlépe osvětlenou. Barva světla by měla odpovídat dennímu světlu, protože při umělém dochází ke zkreslenému vnímání barev. Pro vysoušení použijte ventilátor, ale nezapomeňte na cirkulaci vzduchu. Vlhkost z malování totiž musí z místnosti proudit pryč. Proto v pravidelných intervalech vysoušejte a mějte zavřené okno, ale následně okno otevřete a nechte vlhkost odejít.

Jaké jsou trendy v malování pokojů?

Vzpomínáte si na svoje dětství a kuchyň nebo další místnosti vymalované válečkem? Toto retro se zase vrací do módy. Existují společnosti, které se zabývají výrobou dekorativních válečků na míru, třeba s motivem Mickeyho Mouse, s jeleny, ptáčky nebo rostlinami. V poslední době se dekorativní válečky na malování pokojů používají místo tapet. Je nejlepší je použít pouze k dozdobení jedné stěny.

Dalším trendem je malování stropů. Jaké vzory na malování stropů jsou nejoblíbenější? Spíše než vzory se používají barvy. Pro sytě barevný strop se rozhodněte v momentě, kdy má pokoj vysoký strop. Opticky tak místnosti snížíte. Naopak strop, který bude světlejší, než okolní stěny místnost opticky zvětší. Pokud se rozhodnete pro barevný strop, ostatní stěny by měly být v neutrální barvě. Zvolit můžete i strop zdobený motivy, které by se ale neměly objevit nikde jinde.

Malování může být zábava, pokud máte vhodné malířské potřeby pro malování pokojů, nápady a víte, jaké fígle používají profesionálové.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste