Jak na dekoraci prázdné stěny v obýváku – 2. díl

Ve druhém díle pro vás máme taky zajímavé tipy, jak si poradit s dominantou obývacího pokoje. Podíváme se na to, jak využít hřejivé odstíny barev, dáme vám tip na symetrické řešení volného prostoru pomocí dekorací a přijde řeč také na zrcadla. Tradičně si jeden závěrečný tip necháme na konec článku jako překvapení. Tak si skočte pro kávu a můžete se spokojeně začíst. Příjemnou zábavu.

Jak využít hřejivé odstíny barev na stěně

Velká a holá stěna může na někoho působit až nepřátelsky. Přinejmenším ale určitě vypadá studeně, což je za sedací soupravou a konferenčním stolkem nebo křesly tragédie. Je to místo, kde chceme zvát své hosty, trávit s nimi příjemné chvíle u historek a dobrého jídla i pití. To by se mělo dít na pozadí něčeho mnohem pohodovějšího, než je prázdná a studená stěna obývacího pokoje. Naštěstí je řešení celkem jednoduché a není vůbec drahé. Na peníze ani na čas. Stačí zvolit hřejivý odstín malby.

Možná jste slyšeli, že tmavá a sytá barva na stěně ubere místnosti prostor. Obecně to tak bývá, ale neplatí to vždycky. Jde totiž i o to, kolik máte v obýváku světla. Jestli se můžete pochlubit okny na jih a dostatkem denního i umělého světla, může pro vás být sytá barva na stěně naopak vítaným spojencem, který celou místnost krásně zútulní. Konkrétní barvu a odstín už necháme na vašem vkusu a chuti. Nám se velmi líbí čokoládová nebo tmavě šedá – ta je ale možná až zbytečně usedlá.

Když se rozhodnete volnou stěnu v obývacím pokoji namalovat sytou a tmavou barvou, dejte si záležet na tom, abyste to vyvážili jinde. Za prvé chtějte světlý strop, ideální je bílý. Stejně tak koberec na podlaze volte raději světlejší a méně výrazný. Tím vynikne stěna, ale neztratíte tolik světla v místnosti. Dobrou vychytávkou jsou i taburety nebo prosklená odkládací stolek. Taburety bez opěradel nepřekážejí světlu tolik jako křesla a o průchodnosti světla přes skleněnou desku odkládacího stolku asi mluvit nemusíme. Vše sladíte k odstínu na stěně a máte vyhráno.

Vsaďte na pravidelnost a nešlápnete vedle

Krásným řešením, jak ozvláštnit velkou a prázdnou stěnu v obýváku, jsou vzorované tapety. Je ale jasné, že ne každý fandí vytapetování celé stěny. Tomu se nedivíme a naprosto vás chápeme. I proto ale bytoví designéři přišli s elegantním řešením, jak to udělat, abychom my nebo vy mohli využít doma v obýváku tapety pohodlněji a se stejným efektem. A tak vznikly obrazy s tapetovými vzory. Většinou je koupíte v sérii po několika kusech, které jsou souměrné a se stejným vzorem.

A přesně to je výborný základ, který kromě skříně nebo obývací stěnyudělá optický předěl na hlavní zdi v obýváku. Když se vám podaří pořídit obrázky, které mají jednu z barev vzoru stejnou jako je ta na stěně, na níž budou viset, máte plusový bod. Přesně takhle totiž daleko lépe zapadnou do celkového naladění místnosti. Vy si jen budete muset pohlídat, jestli jsou rámy obrazů přesně stejně daleko od sebe a visí všechny dokonale rovně. Pak vytvoří nádherný set, který vylepší stěnu v obýváku o několik úrovní.

Zajímá vás, jaké vzory jsou teď moderní? Obecně jsou to jednodušší a konkrétní tvary. Abstrakcím už odzvonilo. Mezi velmi oblíbené patří například listy na stoncích – často jde o kombinaci dvou až tří dlouhých stonků obrostlých listy, přičemž každý má jinou barvy, kterou ctí i listy. Ale můžete sáhnout i po nadčasových puntících, přesných čtvercích nebo po provokativním károvaném vzoru. Jen dejte pozor na to, jak máte vybavený zbytek obýváku. Puntíky půjdou ke kulatému nábytku, čtverce a kára zase k hranatému.

Zrcadla pomůžou jako dekorace i odrazky světla

Dostatek přirozeného světla v obýváku už jsme naťukli výše. Pokud vám v pokoji chybí, popřemýšlejte o dekorativních zrcadlech. Jestli se vám to nezdá, tak věřte tomu, že i pěkně vyvedené zrcadlo v hezkém rámu může udělat hodně parády, a navíc se postará o to, aby každý paprsek světle letící jeho směrem našel cestu dál do místnosti. To oceníte, pokud máte okna na sever nebo prostě nemáte možnost na pořádně velká okna, která by obýváku dodala na vzdušnosti a pocitu prostoru.

Dávejte si ale pozor, kam a kolik zrcadel dáte. Někomu z hostů by totiž mohlo být nepříjemné, kdyby na sebe v zrcadle museli koukat. Proto je ideální místo stěna za pohovkou. Zrcadla vyberte dvě nebo tři a klidně úplně jiné tvary a velikosti. Jen se snažte nedivočit v barevných provedeních rámů. Hezká je kombinace šedého, přírodního dřevěného a bílého rámu. Pověste je na stěnu dost vysoko, aby nevadila při opírání ani nejvyššímu člověku, který by se u vás mohl nachomýtnout. A máte vyhráno.

Tvary zrcadel vybírejte podle zařízení vašeho obýváku. Pokud máte hranatý nábytek, skříňky, stůl i křesla, volte taky hranatá zrcadla. Jestli ale upřednostňujete spíš oblé tvary, promítněte tuhle myšlenku v zařizování i do dekorativních zrcadel. Budete tak mít jistotu, že zrcadla krásně sednou ke zbytku výbavy v obývacím pokoji. A pokud chcete vylepšení, můžete poblíž zrcadel umístit stojací lampu, která po rozsvícení využije odrazů pro rozptýlení světla po pokoji.

Využijte krásu přírodního dřeva

Tenhle bonusový tip ocení všichni milovníci přírody a klidu. Představte si, že velkou stěnu v obýváku obložíte svislými dřevěnými laťkami. Tím získáte příjemně hřejivý vzor, který bude lákat k pohodovému posezení i povídání o všem možném. Barevná neutralita dřeva je vynikajícím základem pro veškeré typy vybavení. Je jedno, jestli se rozhodnete pro moderní sedačku, rustikální lustrnebo křeslo po babičce. Veškerý nábytek i další zařízení pokoje k dřevem obložené stěně sednou.

Výhodou tohoto řešení je jednoduchá instalace a snadná náhrada kteréhokoliv kousku, kdyby to bylo potřeba. Můžete si vybrat typ dřeva podle toho, jaké máte rádi. Nejlevnější budou smrk nebo borovice a k těm dražším, ale vytrvalejším budou patřit tvrdší dřeva jako buk nebo dub. Všechny varianty hlavně ze začátku krásně voní a spolehlivě sníží hlučnost mezi pokoji – ať už máte za stěnou svůj vlastní nebo sousedův. Může se to hodit i pro případ hlučnějších večírků, které sice dřevo neodfiltruje úplně, ale pomůže hluk snížit.

Pokud chcete dřevěný obklad stěny ještě vylepšit můžete to udělat osvětlením. Za panely s laťkami si natáhnete LED pásek, který můžete ovládat i bezdrátově – třeba přes mobilní telefon. Ve finále tak získáte multimediální stěnu, kterou můžete podsvítit ambientním přisvícením nebo si vybrat barvu, která sedne aktuální náladě na večírku či party. A když se vám světlo hodit nebude, zase ho během sekundy zhasnete a máte vystaráno. Za nás je to skvělá vychytávka, kterou bychom doma určitě chtěli. Co vy?

A to je ze druhého dílu naší série rad a tipů na dekoraci prázdné stěny v obýváku všechno. Tak co, jaký tip vás nejvíc zaujal? Doufáme, že už spřádáte plány, jak to doma provést, aby se vám všechno povedlo vylepšit. Držíme vám palce, ať vám to vyjde. A pak nezapomeňte mrknout na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste