Správné osvětlení obrazů a dekorací dokáže podtrhnout jejich výraz

Obrazy, obrázky, fotografie a další dekorace se z velké míry podílejí na celkové atmosféře, která z vašeho bytu či domu vyzařuje. Aby společně se soumrakem nezmizely, je potřeba je nasvítit vhodným osvětlením.

Každý typ svítidla má v interiéru jiný úkol

Při zařizování bydlení je potřeba přemýšlet o tom, kudy povede elektřina a kde budou jaká svítidla. V každé místnosti musí být stropní centrální osvětlení, které poskytne světlo celému prostoru. Dále můžete do interiéru nainstalovat doplňkové osvětlení v podobě stojacích či stolních lamp a také náladové osvětlení. Doplňkové osvětlení vám poslouží při nasvětlení konkrétní činnosti, ale také dokáže navodit správnou atmosféru. V místnosti by určitě neměl být jen jeden typ světla.





Nástěnná a jiná svítidla pro osvětlení obrazů

Při výběru vhodného typu a způsobu osvětlení berte v potaz především rozměr, strukturu a povrch předmětu, který chcete nasvítit. Určitě už jste se někdy setkali s tím, že jste si chtěli prohlédnout obraz, ale pokud jste jej zkoumali z blízka, stínili jste si, protože jediným zdrojem světla v místnosti bylo centrální osvětlení. Při kochání z dálky jste si sice nestínili, ale na obraz jste neviděli dobře, protože byl málo osvětlen.

Co zohlednit při výběru osvětlení obrazů a dalších dekorací?

Jak jsme již zmínili, jde o rozměr, povrch, ale i umístění předmětu. U obrazů, ale i plakátů či fotografií je potřeba sáhnout po zdroji světla, který nevytváří světlo a nezpůsobuje blednutí barev. Zcela nevhodné jsou klasické nebo halogenové žárovky. Jestliže je povrch předmětu nalakovaný, dejte pozor, aby nedocházelo k jeho lesknutí, které by vás oslňovalo a znemožňovalo si předmět prohlédnout v celé jeho kráse.

Typ osvětlení volte také s ohledem na to, jaké detaily chcete zvýraznit nebo jaká atmosféra z předmětu vyzařuje. Například příliš silné osvětlení by mohlo zkazit dojem z jemného decentního obrazu či obrázku. Slabé osvětlení by zase nedalo vyniknout dynamičnosti.

Pokud chcete navodit zcela konkrétní atmosféru nebo emoci, měli byste sáhnout po svítidlech s barevnými diodami.

Co všechno si zaslouží být zviditelněno?

Nejčastěji se osvětlení instaluje k zarámovaným obrazům. Nezáleží přitom na tom, zda jsou to originály malované barvami, tištěné obrazy nebo grafiky. Pozornost si zaslouží i fotografie. I ty mohou být buď ve velkém rámu, nebo mohou na zdi tvořit koláž. Ve stínu by neměly zůstat ani suvenýry či plastické předměty v podobě sošek, trofejí, váz nebo pohárů.

Jakým směrem budete svítit?

Obrazy a další dekorace či suvenýry můžete nasvítit:

  • shora,
  • z boku,
  • zespodu,
  • zezadu,
  • namířit pouze na konkrétní část.

Podle toho, jakým směrem chcete obraz nasvítit, ale také podle toho jaké jeho části chcete zvýraznit, budete vybírat mezi několika typy světel.

Nástěnná osvětlení nad obrazy

Pro tato nejtypičtější osvětlení je charakteristické minimalistické zpracování tak, aby nerušila dojem a působení obrazu či fotografie. Zpravidla se jedná o jednoduché zpracování v podobě rovných geometrických tvarů, které jako zdroj světla využívají LED technologii. LED technologie se vyznačuje především nízkou spotřebou energie, ale také tím, že nevyzařuje teplo.

Minimalistická svítidla na obrazy jsou většinou vybavena LED páskem nebo LED panelem. Zvolit však můžete i rustikálně působící světla, která jako zdroj svícení využívají žárovky, přičemž byste do nich měli instalovat úsporné LED žárovky. Osvětlení nad obrazy může mít flexibilní rameno, takže je možné tok světla směrovat.





Osvětlení bodovkami

Dodat obrazu na výrazu můžete i pomocí klasických bodovek. V tomto případě se doporučuje instalovat je v páru tak, aby se proud jejich světel stýkal na ploše obrazu či předmětu. Jejich největší předností je relativně bohatá možnost směrování toku světla. Vsadit můžete i na vestavná bodová svítidla, která se nejlépe uplatní například v nikách.

Lištové reflektory

Nádherně vyniknou v podkrovních bytech s přiznanými dřevěnými trámy nebo v moderních interiérech. Reflektory jsou umístěny na kolejnici či liště, po které je můžete posouvat, a světlo směřovat přesně tam, kam potřebujete. Zpravidla se s tímto způsobem nasvícení můžete setkat v galeriích a muzeích.

LED pásky

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na LED pásky. Nejvíce se hodí při osvětlení obrazů či fotografií zezadu. Můžete je totiž instalovat po obvodu předmětu, čímž dosáhnete plasticity obrazu, ale také celé místnosti. LED pásky mohou svítit nejen různými stupni bílé, ale také barevným světlem. Při volbě RGB LED pásků si budete moci vybrat přesně takovou barvu, na kterou budete mít náladu.

Co dělat, když v místě není přívod elektřiny

Pokud máte obraz, fotografii, grafiku nebo sošku v místě, kde není elektřina, nemusíte zoufat. I bez elektřiny totiž můžete předmět efektivně nasvítit. Obrazy osvětlíte pomocí LED řetězů na baterie. LED řetězy mohou být zcela nenápadné, tvořené jen mikrodrátem s několika LED diodami. Zvolit však můžete i ozdobné řetězy, které mohou osvětlovanému předmětu dodat další rozměr.

Dejte doma vyniknout tomu, na čem vám záleží, co pro vás má hodnotu a zaslouží si obdiv ve dne v noci.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste