Jak na dekoraci prázdné stěny v obýváku – 3. díl

Pokud jste minuli předchozích osm tipů, určitě mrkněte na první dva díly. Tentokrát se budeme věnovat kazetovému obložení stěny, které působí elegantně a nadčasově. Řekneme si, jak využít při výzdobě stěny tapetu nebo jak barvou chytře spojit stěnu s dřevěnými panely, které ji částečně zakrývají. Na konci vám schováme ještě jeden bonusový tip, jako obvykle. Jdeme na to.

Vyzkoušejte kazetové obložení stěny

Dřevěné obložení stěn už jsme vám doporučovali v minulém díle, vzpomínáte? Pokud jste ho nečetli, udělejte si chvilku a mrkněte se na další várku zajímavých tipů. Zpátky ke kazetovému obložení stěny. Hlavní výhodou je nadčasovost prvků. Ze stejného důvodu se v halách ale i sálech a přijímacích salónech stále dělávají kazetové stropy. Jednak je to vkusné, a jednak je to bezúdržbové řešení, které bude vždycky v kurzu.

Kazetové obložení stěny jde krásně dohromady s nábytkem, hlavně tím z dřevěného masivu nebo aspoň s kresbou přírodního dřeva v podobě dýhy nebo fólie na povrchu. Je ale pravda, že platí pravidlo kontrastu, takže k sobě padne třeba tmavá skříň a stolek se světlým kazetovým obkladem stěny v bílé nebo krémové variantě. Stejně tak to funguje obráceně, pokud chcete třeba čokoládově tmavé obklady stěny, pak volte světlý nábytek i sedačku.

Struktura kazetového obložení na stěně může přecházet i na další vybavení v místnosti. Pěkně vypadá nejen na skříni i na obývací stěně. Pokud máte doma knihovnu, bude se na povrchu tohoto kousku nábytku taky pěkně vyjímat stejná kresba a členění do kazet. V extrémním případě to známe ze zámků a hradů, kde často v kazetových obloženích mívali šlechtici tajné dveře vedoucí pryč z pokoje. Mohli tak nepozorovaně opustit pokoj nebo naopak někoho navštívit. Poslední vychytávku ale asi většina z nás doma nevyužije. Přesto je to elegantní řešení dekorace stěny v obýváku.

Zdobíme stěnu tapetou

Velká prázdná stěna v obýváku nás láká k mnohým typům dekorací. Tapety je asi jednou z možností, která by napadla každého. Ne každý se ale dokáže s tapetováním nebo výběrem vzoru popasovat se ctí. Přitom stačí dodržovat jednoduché pravidlo. Základem je, aby k sobě všechno v pokoji ladilo. Takže vzor a barvy musejí jít dohromady s ostatním vybavením obýváku. Jinak to nebude fungovat ani s pozlacenou tapetou nebo uměleckým dílem. Na to při výběru tapety myslete v první řadě, ať se nespálíte.

Jedna stěna by měla navíc ctít jeden vzor tapety. Jistě, můžete se pokusit o extravagantní koláž, která bude kombinovat několik vzorovaných tapet ve zdánlivě nesourodém a nepravidelném celku. To je ale zadání pro profesionálního bytového architekta, ne pro nadšence. Takže pokud vás zajímá vizuální chaos v přiměřené míře s vysokou dávkou originality, obraťte se raději na profesionála, který vám zaručí perfektní výsledek i bez lopocení. V opačném případě volte jeden vzor tapety na celou stěnu.

Dobrou fintou je obrázek, který pověsíte na vytapetovanou stěnu. Obrázek by měl mít stejný vzor, jako máte na tapetě. Pokud vás baví práce s grafikou, můžete vzor naskenovat a posílit sytost barev, pak si vytisknout požadovaný formát a nechat ho vsadit do rámečku nebo pasparty. Výsledek pak pověste na stěnu s tapetou a uvidíte, že je to bezvadné zpestření jednolité velké stěny pokryté stejným vzorem s jinou intenzitou barev.

Barva vám pomůže spojovat prvky

Nepravidelnosti nebo esteticky nevyvedené části stěny můžete s trochou štěstí schovat za pomocí vhodného odstínu malby. Dokonce tím získáte i potřebnou lehkost, která díry nebo nerovnosti neschová docela, ale přiměřeně je potlumí. Budou tak pro pozorné pozorovatele připravené k odhalení, ale nebudou rušit celkový dojem z vašeho pečlivě vyladěného obýváku. Zároveň tak zachováte v pokoji domáckou atmosféru bez sklonu k přílišné preciznosti.

Kromě nedokonalostí barva krásně spojí různorodé prvky. To se může týkat i stěny za pohovkounebo křesly. Zkrátka tam, kde nejraději posedáváte s přáteli u jednohubek a skleničky něčeho lahodného. Barvou můžete opticky propojit třeba dřevěné obložení spodní části stěny s horní holou zdí. Ve výsledku obložení nezmizí, ale bude stále přiznané. Přesto lépe zapadne do celkového vyznění a pokoj bude působit kompaktněji.

Konkrétní barvu si můžete vybrat podle své chuti a vkusu. Nám se osvědčila třeba růžovo-šedá, která je velmi příjemná na pohled. Kromě toho tato barva parádně zútulní i jednoduše zařízený prostor, zve k pohodovému trávení času a nepůsobí ani trochu snobsky nebo pompézně. Stejně elegantní může být i samotná šedá nebo pastelový tón zelené, případně modré. Vždycky ale myslete na to, že obývák je místnost určená k žití a setkávání, takže se snažte vyhnout studenějším odstínům zelené, a hlavně modré. Když si nebudete vědět rady, poptejte se bytových architektů. Poradí vám.

Velká stěna potřebuje rozdělit na sekce

Jestli máte doma v obýváku velkou a prázdnou stěnu, která vám připadá nedodělaná, můžete využít kterýkoliv z našich tipů z prvních dvou dílů nebo z tohoto. Přidáváme ještě jednu bonusovou radu pro všechny, kdo by nechtěl zasahovat přímo do stěny. Řešením je v takovém případě například vhodný nábytek. Stejně v obývacím pokoji budete potřebovat nějakou skříň na věci, takže jde jen o to, abyste vybrali správnou. V tomto případě raději užší a vyšší než širokou a nízkou.

Vysoká skříň u stěny opticky rozdělí prostor na dva menší. Ty už nebudu ani náhodou působit tak nedodělaně. Tím spíš, když pak stěnu vylepšíte obrázkem nebo třeba barevným pruhem. Jsou to jednoduché a malé zásahy, které zvládnete doma sami za jedno sobotní odpoledne. Skříň vám navíc schová dobroty, které budete mít pro sebe i pro návštěvu vždycky po ruce. To je bezva, no ne?

Další chytrou variantou, jak rozdělit velkou stěnu v obýváku nenásilně, je osvětlení. Pokud nemáte v pokoji nástěnné osvětlení, pořiďte ho a umístěte na velkou prázdnou stěnu. Nemusí to být žádné výrazné svítidlo, které bude strhávat pozornost. Naopak stačí obyčejná nenápadná lampa se stínidlem, která pomůže ve vytvoření správné atmosféry pro posezení s rodinou nebo kamarády. Můžete vybrat i dvě nebo tři menší svítidla, která se krásně doplní.

A jsme na konci naší série tipů a rad na dekoraci prázdné stěny v obývacím pokoji. Věříme, že jste si z dvanácti tipů našli ty své. Určitě se vám doma povede vylepšit obývák ke svému obrazu a budete se tam pak cítit lépe, ať už sami s rodinou nebo s přáteli. Nezapomeňte se občas podívat k nám na blog na další články. Najdete v nich spousty zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste