Jak na parádní osvětlení obýváku – 4. díl

Ve třetím díle našeho rádce na parádní osvětlení do obývacího pokoje jsme si řekli něco o nastavitelných lampách na čtení, stojacích lampách do malých i velkých pokojů nebo rafinovaných kombinacích vzorovaného stínidla s jednobarevnou základnou. Budeme pokračovat na podobnou notu, protože si tentokrát prozradíme něco o využití přívodního kabelu jako dekorace, ladění svítidla s nábytkem a kombinování materiálů, které vám v obýváku vykouzlí parádní celek lákající k nerušenému odpočinku nebo zábavě. Jdeme na to.

Využijte kabel jako dekoraci

Možná vám to připadá jako nesmysl, ale věřte, že není! I taková drobnost, jakou je kabel s elektřinou, může posloužit ke zlepšení vzhledu celé místnosti. Stačí udělat z nutnosti přednost. Většina lamp má chtě nechtě kabel na zdroj elektřiny. Ale ten dnes už nemusí být jedině černý, jak tomu bylo ještě nedávno. Naopak. Stále častěji se setkáváme s barevnými kabely, které jsou nápadné na první pohled. A proto se nabízí využití jejich nápadnosti, namísto obvyklého schovávání za skříň nebo pod koberec.

Nejlépe funguje, když se vám povede barvu přívodního kabelu elektřiny doplnit podobnou mini dekorací a vytvořit tak funkční celek. Nemusíte dlouho přemýšlet, co by to mělo být, protože ve skutečnosti o úspěchu rozhoduje hlavně barva, která ladí. Třeba k červenému kabelu můžete na komodě vedle lampy postavit keramickou vázu s umělými nebo živými květinami, které dohromady sednou barevně k sobě.

Pokud máte zálusk na něco extra, je z čeho vybírat. V obchodech s osvětlením i na e-shopech najdete mimo jiné i lampy, které právě kabel s přívodem elektřiny využívají k dekorativním účelům. Většinou pak mívají skleněnou průhlednou základnu, ve které je kabel smotaný do vkusného uzlíku. Tím ještě více vynikne jeho barva. Stejně tak vyniknou křivky tvaru, který smotaný kabel vytvoří. Je to působivý detail, který udělá z nevýhody výhodu. D9ky tomu budete moct experimentovat s elegantní dekorací ve svém obýváku. A když pak tuhle vychytávku uvidí návštěvy, určitě vám pochválí nevídaný způsob ladění barev v pokoji.

Zkuste sladit barvu nábytku a svítidla

Představte si svou oblíbenou barvu. Máte? Tak, teď si představte svůj vysněný obývák, který bude zařízený ve vaší oblíbené barvě. To by bylo něco, že? A dobrou zprávou je, že vás od představy nedělí zas tak moc. Stačí si udělat čas a projít prodejny s nábytkem a osvětlením. Ideální bude, když projdete obchody a e-shopy, které prodávají nábytek i osvětlení. Právě v těchto podnicích totiž budete mít největší šanci, že narazíte na set například parádnické sedačky i stojací lampy ve vaší oblíbené barvě. Zároveň oba kousky budou v přesně stejném odstínu, což je pecka. To by bral asi každý, že?

Nedělejte si hlavu z toho, že veškerý nábytek a osvětlení ve vašem stávajícím obývacím pokoji nemá stejnou barvu, natož odstín. Samozřejmě můžete vkusně kombinovat vybavení i v různých barvách i odstínech. Přesto je bezva, když se vám povede sladit aspoň dva kousky do naprosto stejné barvy. A nemusí to být zrovna lampa se sedačkou. Klidně může jít o koberec a opodál postávající komodu. Vždycky to má své kouzlo. Ideální je, když obě věci dáte blízko k sobě, nebo naopak na druhou stranu místnosti. Tak nejlépe vyniknou.

Když budete hledat konkrétní řešení pro váš obývák, zamyslete se i and ostatním vybavením. Pokud chcete, aby vaše vybraná dvojice výbavy vynikla, laďte zbytek zařízení do neutrálních barev bez výrazné sytosti. Skvěle poslouží krémová, bílá nebo odstíny světle šedé. Zajímavé jsou i přírodní hnědé, nazlátlé nebo žluté. Vždycky berte v úvahu i další nábytek v obýváku. Pokud máte například proutěná křesla, uzpůsobte ladění barvy i ostatní nábytek, případně vymalování stěn. Stojí to za to.

Vytvořte parádnický mix materiálů

Kromě barev samozřejmě stojí za to zvážit taky materiály veškerého vybavení, protože společně můžou pokoji určit jednoznačný styl a ráz. Pokud například máte rádi industriální styl, nesmíte si nechat ujít mosazné nebo měděné stínidlo lustru. Ten ještě navíc můžete zavěsit na kabely omotané přírodním špagátem. Některé modely svítidel se už takto dokonce vyrábějí, takže to budete mít možná i bez extra práce. Výsledný efekt je dokonalý a nádherně doplní zařízení nábytku.

Jestli fandíte spíš francouzskému venkovskému stylu nebo rustikálnímu vybavení, budou pro vás pro změnu důležité přírodní materiály inklinující ke dřevu. Ale chybu neuděláte ani s pěkně vyvedeným skleněným závěsným svítidlem. Vždycky zvažte nejen lustr, ale i žárovku. Třeba k výše zmíněnému industriálnímu stylu se parádně hodí filamentové žárovky s imitací žhavého vlákna. Naopak k rustikálnímu stylu se hodí klasická LED žárovka v běžném tónu přirozené denní bílé.

Fanoušci moderny určitě nesmějí zapomenout na LED pásky, které parádně podtrhnou modernistické zařízení obýváku plné lesklých a skleněných ploch lákajících bezúchytkovými systémy zavírání i barevným nasvícením pro vytvoření atmosféry. Tady určitě volte i výrazný vzor na podlaze. Může jít o imitaci ocelové textury, abyste si v obýváku připadali jako na vesmírné lodi nebo o něco méně výrazného, co vám padne do oka. Ale nudné dřevo nebo lino by to být nemělo.

Blýskněte se nástěnnými světly

Ne vždycky se chcete v obývacím pokoji chlubit okázalou a velkou stojací lampou. Pokud patříte mezi lidi, kteří vyznávají střídmější styl a promítá se to i do způsobu dekorací, volte místo výrazné nástěnná svítidla. Těch můžete po pokoji rozmístit klidně několik a se slabší žárovkou. Bude se to hodit v malých i velkých obývácích, a navíc vám tohle řešení umožní osvítit vždycky jen vybranou část pokoje, kde to budete potřebovat.

Při výběru nástěnných svítidel myslete na materiál. Platí to, co jsme psali o kousek výš. Nejlepší je, když osvětlení přirozeně zapadne do zařízení pokoje a společně vytvoří celek, který nic neruší. Nástěnné světlo se stínidlem navíc může pomoct při přisvícení, když budete chtít třeba vytvořit romantickou atmosféru pro večer ve dvou nebo intimní prostředí pro důležité rozhovory.

Kromě materiálu nezapomeňte brát v úvahu i barvu. Můžete pracovat s podobnými odstíny věcí kolem nebo naopak využít kontrast doplňkových barev. Dobře k sobě jdou barvy, které jsou si blízko nebo naopak leží naproti sobě na barevné škále. V tomhle vám poradí každý bytový architekt. My máme mezi favority například kombinaci čirého skleněného stínidla, mosazné základny svítidla a modré malby na stěně.

A to je ze čtvrtého dílu našeho seriálů s tipy na parádní svícení v obývacím pokoji všechno. Věříme, že už teď máte v hlavě spoustu nápadů, jak byste mohli svůj stávající obývák vylepšit. A pokud si ještě nejste jistí, mrkněte se na další díly série, případně se inspirujte dalšími články u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste