Nákupní rádce: Jak vybrat sedací soupravu

Setkávání s přáteli, víkendové lenošení i relax u televize si žádá zázemí pohodlné sedačky. Právě sedací souprava je navíc kusem nábytku, který může výrazně ovlivnit celkový vzhled a dojem z interiéru. Jak vybrat model, který splní vaše očekávání? Tento článek vám odhalí, které faktory se vyplatí vzít při výběru v úvahu.

Sedací souprava výrazně ovlivní celkový vzhled a dojem z interiéru

Typ a umístění

Prvním krokem k úspěchu je vědět, co přesně hledáte a kam plánujete sedačku umístit. Budete ji využívat v obýváku, kanceláři, nebo v pokoji pro hosty? Zatímco pro domácí pohodlí se hodí sedací soupravy nižší a měkčí, k pracovnímu jednání jsou ideální vyšší a tvrdší sedačky, ze kterých se lépe vstává.

Typ sedačky vybírejte také s ohledem na to, kolik lidí ji bude využívat a především na prostorové možnosti místnosti. V nabídce najdete rohové sedací soupravy do L i velké sedací soupravy do U.

Na rohovou sedačku s vestavěným minibarem usadíte až 5 lidí

Zvolit si můžete rovněž libovolnou sestavu, například třímístnou pohovku s křesly (sedací souprava 3+1+1), kombinaci třímístné a dvoumístné pohovky (sedací souprava 3+2) nebo trojsedák s dvojsedákem a křeslem (sedací souprava 3+2+1).

Sedací souprava 3+2+1 je praktickou volbou

Tip: Pokud se vám domů velká sedací souprava nevejde, nezoufejte. Případný nedostatek místa při větším počtu hostů snadno vyřešíte pomocí taburetů.

Velikost a počet míst

Velikost sedací soupravy by měla být úměrná velikosti interiéru. Velká sedačka v malé místnosti způsobí, že bude prostor působit přeplněně a stísněně. Stejně nepatřičně však působí i malá sedačka ve velkém pokoji.

Na rohové sedací soupravě do L pohodlně usadíte až 5 lidí, na velkou sedací soupravu do U se vejde až 10 osob. Obecně se na jedno sedací místo počítá s 60–80 cm.

Nejste si jisti, jak velkou sedačku vybrat? Vezměte do ruky metr a změřte, kolik máte místa na její umístění. Nezapomeňte zohlednit dostatečný prostor pro bezproblémový přístup a na místo pro konferenční stolek. U rozkládací sedačky se navíc ujistěte, že máte dostatečný prostor i na její rozložení.

Pamatujte, že velká sedací souprava nabízí, ale také zabírá místo

Tip: Pro lepší představu si můžete vzít na pomoc čtverečkovaný papír a nakreslit na něj půdorys místnosti a do něj rozmístění nábytku. V prázdné místnosti lze vyznačit umístění budoucí sedačky a ostatního nábytku maskovací páskou nebo pomocí kusů kartonu.

Rozkládací funkce

V případě, že chcete sedačku využívat také na spaní, vyberte si model s rozkládací funkcí. Rozkládací sedací soupravy jsou ideální pro příležitostné přespání návštěvy a nabízí rovnou několik typů rozkládání. Má-li však sedačka plně nahradit postel, určitě vsaďte na pohodlí sedací soupravy na každodenní spaní, která s přehledem zvládne pravidelnou noční směnu.

Sedací souprava na každodenní spaní s přehledem zvládne pravidelnou noční směnu

Sedací souprava na každodenní spaní by měla v ideálním případě splňovat následující rozměrové, ergonomické a hygienické parametry:

  • šířka ložné plochy: 80 cm pro 1 osobu, pro 2 osoby je vhodná ložná plocha od 140 x 195 cm
  • kvalitní a tvrdší výplň rozkládací plochy
  • rozklad s celistvou matrací nebo rozklad se dvěma matracemi na sobě
  • matrace vyrobená ze studené (polyuretanové) pěny s objemovou hustotou 30 kg/m³ (matrace s nižší hustotou se rychleji proleží)
  • kvalitní konstrukce z masivu nebo kovu (ne z vyztuženého papíru a dřevotřísky)
  • snímatelný a pratelný potah

Úložný prostor a praktické vychytávky

Obzvlášť, pokud doma řešíte doslova každý centimetr, vyplatí se pořídit sedací soupravu s úložným prostorem, díky níž získáte místo na ukládání lůžkovin nebo sezónních věcí.

Nejen v malém bytě oceníte úložný prostor

Mezi další vychytávky, které oceníte nejen v menším interiéru, patří vestavěný minibar s praktickou odkládací plochou nebo držáky na nápoje.

Vestavěný minibar s odkládací plochou a držáky na nápoje patří mezi praktické vychytávky

Hitem jsou sedací soupravy s taburety „schovanými” pod područkami, na které odložíte rozečtenou knížku nebo posadíte hosty.

Na taburety pod područkami si odložíte rozečtenou knížku nebo na ně posadíte hosty

K maximálnímu pohodlí přispějí polohovatelné područky a opěrky hlavy, relaxační atmosféru umocní LED osvětlení na dálkové ovládání, které navíc zpestří večerní posezení s přáteli.

LED osvětlení na dálkové ovládání umocní relaxační atmosféru

Design a barevné provedení

Design sedací soupravy by měl ladit s ostatním nábytkem a celkovým stylem místnosti. U větších kusů nábytku je doporučováno držet se neutrálních barev, jako jsou béžová či šedá a barevně se vyřádit spíše na menších kouscích a doplňcích. U výrazných odstínů a divokých vzorů totiž hrozí, že se vám velmi rychle okoukají. Pokud však celý život sníte o zářivě růžové sedačce, na toto pravidlo klidně zapomeňte.

U sedací soupravy se vyplatí upřednostnit neutrální barevné provedení

Čalounění

Potah sedačky musí být dostatečně kvalitní, aby vydržel veškerou zátěž. Vybírejte jej s ohledem na svůj vkus, ale také životní styl. Máte doma děti? Dělají vám společnost domácí mazlíčci? Jste zvyklí na sedačce jíst nebo doma pravidelně pořádáte večírky? Zaměřte se na látky se speciální úpravou, které jsou odolné vůči oděru i ušpinění a vynikají snadnou údržbou. V případě, že sedačku plánujete umístit do prostoru, si pořiďte celočalouněný model, který je potažený také na zadní straně.

Potah sedačky vybírejte s ohledem na svůj životní styl

Každý potahový materiál má své výhody a nevýhody a správná volba závisí na vašich potřebách a rozpočtu.

Kůže: Kůže je luxusní materiál s příjemnou texturou a vzhledem. Je odolná vůči opotřebení a dobře se čistí, což z ní dělá populární volbu pro společenské místnosti a obývací pokoje. Nicméně, kůže může být náchylná k poškození vlivem slunce, tepla a vlhkosti a může být nákladná.

Umělá kůže: Umělá kůže (neboli ekokůže) je cenově dostupná alternativa k pravé kůži. Je odolná vůči skvrnám a ve srovnání s kůží se snadněji udržuje. Podobně jako kůže však podléhá vlivům UV záření a může být méně trvanlivá.

Tkaniny: Tkaniny jsou u sedacích souprav nejčastěji používaným materiálem. Nabízí pestrou paletu barev, vzorů i textur a ve srovnání s kůží vynikají cenovou dostupností. Mezi nejoblíbenější tkaniny patří bavlna, polyester a mikrovlákno. Nicméně, některé tkaniny mohou být náchylné k ušpinění a k blednutí vlivem UV záření.

Vlna: Vlna je luxusní, přírodní materiál, který se často používá k čalounění designových sedacích souprav. Je měkká a odolná vůči skvrnám a absorpci pachů, může však být náchylná k roztržení a opotřebení.

Mikrovlákno: Mikrovlákno je syntetická tkanina vyrobená z velmi jemných vláken. Jde o cenově dostupnou alternativu k bavlně a polyesteru, s vysokou odolností vůči skvrnám a snadnou údržbou.

Samet: Samet je luxusní, hebká tkanina, která se používá zejména u klasických sedacích souprav. Je méně odolná vůči skvrnám a může být náchylná k opotřebení. Sametové sedací soupravy také vyžadují více údržby a čištění než jiné materiály.

Výběr sedací soupravy vyžaduje pečlivé zvážení typu, velikosti a praktických funkcí. Odměna v podobě nalezení modelu, který zhmotní vaše představy o maximální funkčnosti a pohodlí, však stojí za to.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste