Přivezli jste si z dovolené mušle? Poradíme, jaké dekorace z nich vyrobit

Mušle, kamínky a písek jsou nejčastější suvenýry, které se vozí od moře. Po návratu domů se obvykle schovají do krabičky a to je všechno. Není to ale trošku škoda? Co takhle je prakticky využít? Připravili jsme pro vás inspirace na dekorace z mušlí a kamínků.

Mušle a kamínky jsou ideální pro tvoření dekorací

Mušle a kamínky jsou ideální pro tvoření dekorací

Aby mušle nezapáchaly

Než se vrhnete na výrobu mušlových dekorací, je potřeba je pořádně vyčistit. Jinak by vám mohly v interiéru nelibě zapáchat. Jak mušle vyčistit? Nachystejte si:

  • zubní kartáček,
  • pilník,
  • bělidlo.

Pomocí zubního kartáčku a pilníku odstraňte z povrchu zbytky řas a nános bílého povlaku. Použít můžete i roztok z bělidla a vody v poměru 1:1. Mušle ale v roztoku nenechávejte příliš dlouho. Jestliže jste si dovezli mušli i se živočichem, máte dvě možnosti, jak se jej zbavit. Buď dejte mušli do mrazáku, nebo ji uvařte. Při vaření dobře větrejte, jelikož se z lastury bude uvolňovat silný zápach.

1. Závěsná dekorace z mušlí: relaxační zvonkohra

Zvonkohra je oblíbenou dekorací, která se z mušlí vyrábí. K výrobě je ovšem potřeba přizvat ruční vrtačku. Pamatujte, že větší mušle jsou křehčí než menší, a tak je tu větší riziko, že při vrtání prasknou. Proč sáhnout po ruční vrtačce místo elektrické? Jelikož elektrická vrtačka je těžká a je tu velká pravděpodobnost, že by se mušle vrtáním rozbily. Pokud nemáte ruční vrtačku, stačí vzít do ruky vrták s průměrem 1 mm a dírku vyvrtat jen pomocí něj.

Efektní zvonkohra z mušlí se uplatní doma i na zahradě

Efektní zvonkohra z mušlí se uplatní doma i na zahradě

Na mušli si naznačte místo, kde bude dírka a následně se pusťte do vrtání. Nejdříve vrtákem otáčejte ve směru hodinových ručiček. Po provrtání vrták vytáhněte otáčením proti směru hodinových ručiček.

Mušle navažte na přízové provázky pomocí suků. Jakmile budete mít mušličkové provázky připraveny, můžete je připevnit buď na větvičky, nebo na pivní podtácek.

  1. Větvičky – silnější větvičky svažte do kříže a na jednotlivá ramena přivažte mušličkové provázky.
  2. Pivní podtácek – nejdříve jej přemalujte barvou, ať se nemusíte dívat na logo pivovaru. Následně do tácku udělejte několik otvorů, kterými pak protáhnete šňůrky.

Nezapomeňte na očko, za které zvonkohru pověsíte na terasu nebo do interiéru. Ozdobu udělá třeba v dětském, ale také obývacím pokoji.

2. Zrcadlo nebo rám z mušlí

Častým nešvarem koupelnových zrcadel je rezivění po okrajích. Může za to vlhkost, která se do zrcadla dostává. Je škoda nechat koupelnu hyzdit rezavějícím zrcadlem, ale také je škoda jej vyhodit jen proto, že rez rámuje pouze obvod, ale jinak je zbytek plochy v pořádku.

Mušle různých tvarů zkrášlí rám zrcadla i nábytek

Mušle různých tvarů zkrášlí rám zrcadla i nábytek

Rezavé skvrny vám pomohou parádně skrýt mušle a kamínky. Vezměte si na pomoc tavnou pistoli, ideálně s tyčinkou průhledného lepidla, nechte ji dobře nahřát a poté jednotlivé komponenty na zrcadlo nalepte. Nejlepší je začít od větších kousků, které postupně doplníte menšími. Stejným postupem můžete vyzdobit třeba starý obrazový rám. Následně do něj napněte síťovinu a pomocí kolíčku připevněte třeba fotky z dovolené, ze které jste si mušle přivezli.

3. Mušle a květiny

Věděli jste, že lastury, ale i jiné druhy mušlí skvěle ladí s květinami? Vezměte si třeba hliněný květináč. Namalujte jej modře, bíle nebo béžově a polepte jej mušlemi. Opět vám pomůže tavná pistole. Kromě mušlí můžete na ozdobu použít i přízi nebo jutový provázek a větvičky nebo kousky dřeva, které vyplavilo moře. Do květináče zasaďte třeba rostlinu aloe vera, která bude s mořským květináčem ladit.

Stále rostoucí oblibě se těší závěsné květináče se sukulenty. Takovým květináčem se vám může stát třeba schránka z mořského ježka. Do té vložte tzv. kykatku. Obvykle se pracuje s Tilandsií stříbrnou, která nevyžaduje zasazení do zeminy ani příliš časté rosení. Díky kombinaci schránky mořského ježka a Tilandsie získáte originální dekoraci do interiéru, která připomíná mořskou medúzu.

4. Svícny a vázy

Klasickou, ale osvědčenou interiérovou dekorací je váza či svícen s mušlemi. Například do obýváku se tato dekorace z mušlí a kamínků od moře volí v oválné skleněné nádobě. Nejlepší je misku naplnit nejdříve pískem. Ideální je, pokud je to jemný písek od moře. Skvěle bude vypadat, pokud zkombinujete různé barvy písků. Písek by měl zaplnit zhruba třetinu nádoby. Následně na něj položte mušle, dřívka, hvězdice a jiné mořské drobnosti. Misku můžete vystavit i v ložnici. Zároveň ji můžete vylepšit třeba čajovou nebo elektrickou svíčkou.

Lucernu z mušlí můžete používat i venku. Vezměte zavařovací sklenici a její hrdlo ozdobte jutovým provázkem. Do sklenice nasypte písek a mušle nebo jen mušle a nezapomeňte přidat svíčku. Pak si nezbývá než užít dokonalou romantickou atmosféru letních večerů.

Dejte si pozor na dovoz mušlí

Věděli jste, že ne všechny suvenýry, které najdete na pláži, si můžete dovést domů? Na řadu z nich se vztahují přísná pravidla. Do EU je možné si dovést suvenýry, které ovšem nejsou živým organismem, nespadají do chráněných produktů a nejsou ohroženým druhem. Zároveň si je dovezete jen pro osobní účely.

Ne všechny poklady z moře si můžete odvézt domů

Ne všechny poklady z moře si můžete odvézt domů

V rámci EU se mohou vozit mušle kupované. Pár mušliček nasbíraných na pláži asi taky nebudou problém, ale pokud byste jich měli plná zavazadla, už by to problém mohl být. Například vývoz mušlí z Turecka a Egypta je zakázaný. Mušle, ježci, hvězdice a další předměty, které jste v Chorvatsku vylovili z moře, se také nesmí převážet. Z Austrálie a Karibiku se nesmí vozit tvrdé korály.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste