Jak na osvětlení kuchyňských ostrůvků – 5. díl

Čeká nás závěrečná čtveřice řešení, která vám nabídne chytré možnosti, jak si doma nad ostrůvkem v kuchyni posvítit. Dozvíte se něco o tom, jak potlumit výraznost lustrů, že se dá osvětlením kuchyně naladit do party atmosféry nebo jak využít průhledná stínidla ku prospěchu celkového vyznění svítidla. Čtvrtý tip najdete na konci článku. Tak se pohodlně posaďte a přejeme vám pohodové čtení.

Jak ubrat na výraznosti lustrů

Čistý design vládne světu. Své o tom ví jeden z nejúspěšnějších výrobců elektroniky. Proto někoho může štvát, že osvětlení nad kuchyňským ostrůvkem bude bourat čistotu prostoru. To ale nemusí být pravda, pokud chytrou fintou dokážete využít slévání barev při pohledu na lustry. Funguje to podobně jako maskování chameleona nebo vojáků v terénu. Jednoduše necháte dvě podobné barvy vzbudit iluzi jednolitého prostoru, z něhož při pohledu nebude osvětlení vystupovat.

Pokud vám to zní moc složitě, nic takového v tom není. Na začátku si jen musíte vybrat správný odstín stínidel lustrů, které budou odpovídat barvě stropu. Když budete chtít, aby nebyly vidět ani dráty, tyče nebo jiné formy závěsných systémů, měly by být taky ve stejné barvě. Při běžném periferním pohledu směrem k lustrům pak neuvidíte nic rušivého. Naopak se vám prostor slije v jeden, které neprotínají rušivé linie osvětlení. Platí to samozřejmě při zhasnutých světlech.

Po rozsvícení to bude trochu jinak. Jestli se rozhodnete pro maskování závěsného systému, budou viditelné hlavně žárovky a stínidla. Ostatní části svítidla ale zůstanou více méně ukryté běžnému pohledu. V celku tak získáte v kuchyni nad ostrůvkem parádní osvětlení, které vás nebude rušit tvary ani barvami. Tím si můžete dál vychutnávat čistý design, který sluší hlavně minimalisticky zařízeným kuchyním. A když byste někdy v budoucnu změnili názor a chtěli výraznější osvětlení, můžete lustry jednoduše vyměnit nebo změnit barvu jejich stínidel a závěsných systémů.

Nalaďte osvětlení na party vlnu

Jestli máte rádi společnost a posezení u baru i u kuchyňského ostrůvku s něčím dobrým k jídlu a pití, bude se vám tenhle tip líbit. Funguje ale hlavně pro případy, kdy nepotřebujete na kuchyňském ostrůvku ostré a přesné světlo. Pro pracovní účely by nestačilo. Jde o modely se zrcadlovými stínidly. Můžete si je představit jako lesklé koule, které přes den odrážejí přirozené světlo z venku. A když po západu slunce rozsvítíte, budou propouštět potlumené osvětlení ideální pro pohodové povídání u ostrůvku nebo koktejlovou party.

Když se rozhodnete pro takové závěsné osvětlení, vybírejte s citem velikost stínidel. Do menších kuchyní se standardně vysokým stropem skvěle padnou menší stínidla a raději dva až tři lustry než jeden veliký. V prostorných kuchyních s vysokými stropy naopak můžete vsadit i na okázalejší a výraznější kousky s velikými stínidly. I tady ale doporučujeme raději více středně velkých modelů než vše sázet na jedinou kartu. Hodí se to, když nebudete chtít ostrůvek osvětlit naplno, ale jen jeho část, kde zrovna sedíte.

Kromě správné volby velikosti stínidel a funkce zvažte taky další dekorace, které v kuchyni naťuknou atmosféru party. Sice je to místnost, kterou máme obvykle spojenou spíš s chystáním jídla nebo pití, takže působí pracovně, ale to jde snadno změnit. Stačí třeba obyčejná polička s pár lahvemi oblíbeného pití a za ní tabule s barevným nápisem nebo zarámovaný obrázek plážového baru. To už necháme na vás a vaší fantazii. Jen pozor, lahve na očích často svádějí k popíjení. Znáte to.

Objevte eleganci průhledných stínidel

Skleněná závěsná svítidla jsou překrásná. Ne všechny modely, ale pokud najdete kousky, které vám padnou do oka, určitě si je pořiďte. Parádně prosvětlí prostor v kuchyni i přes den, kdy nechávají světlo přirozeně procházet skrz stínidla. K tomu ale přesto dodají kousek elegance a křehkosti, která vyvažuje někdy až příliš pragmaticky zařízenou kuchyni. Ideální jsou plochá stínidla, která nezabírají moc prostoru směrem dolů ke kuchyňskému ostrůvku, ale využívají místo pod stropem. Zároveň nechávají vyniknout objímku a žárovku. Takže nabízejí různé varianty svícení.

Kromě elegance takovéto lustry nechají prostor objímce. Takže si dejte záležet na tom, aby měl lustr objímky s pěkně vyvedeným povrchem. Ideální je mosazná nebo jiná kovová barva. Jestli bude opravdu z kovu nebo z plastu s povrchovou úpravou, je v tomto případě druhořadé. Přes den krásně vynikne obojí. Stejně tak můžete nechat vyniknout třeba filamentovou žárovku. To je retro žárovka, která vytváří dojem žhavého vlákna uvnitř. Svítí méně jasně, ale zato je velmi elegantní.

Lustry s průhlednými skleněnými stínidly se skvěle hodí hlavně do světle vymalovaných kuchyní. Světla barva na stěnách a stropu dobře odráží denní světlo, které pak může volně procházet i přes stínidla. Stejně výborně padnou do kuchyní podkrovních se střešními okny. Tady vyniknou právě díky tomu, že světlo do místnosti proudí shora, takže částečně přes lustry, které mu díky průhledným svítidlům nějak nevadí. Večer a v noci skleněná stínidla dovolí umělému světlu rozprostřít se po celé kuchyni, takže není nepříjemně ostré pro oči.

Vsaďte na větší počet slabších žárovek

Jedna silná žárovka často osvětlí většinu místnosti, ale moc parády neudělá. Pokud teda nemáte nějaký obzvlášť vyvedený lustr. Daleko elegantnější je nad kuchyňským ostrůvkem svítit několika menšími závěsnými svítidly, a tím taky několika žárovkami. To už víme taky z předešlých dílů série našich tipů. To je ale jen začátek. Velmi elegantní jsou totiž slabší světla s úzkými a vysokými stínidly. Mohou připomínat třeba lahve nebo svisle zavěšené skleněné trubice. Ta vytvoří jasný bod pro soustředění pohledu.

Výhodou je, že vypadají výborně v malých i velkých kuchyních. Zvládnou osvětlit ostrůvek pro případ posezení a zábavy. Při plné intenzitě světla ale pomůžou dobře vidět i při práci, až se rozhodnete blýsknout vyhlášenou specialitou nebo budete třeba krájet uzeniny na výtečné jednohubky. K tomu neoslňují nikoho, kdo je v nejbližším okolí, protože úzké trubice stínidel koncentrují světlo dolů směrem na desku ostrůvku.

Když se rozhodnete pro tento typ osvětlení, zvažte rozdělení všech svítidel do několika samostatných skupin. Může se vám pak hodit, že rozsvítíte třeba jen polovinu nebo třetinu světel, abyste vytvořili atmosféru, kterou zrovna potřebujete. Nebo můžete pořídit stmívací žárovky, které vám dovolí intenzitu jasu regulovat podle potřeby.

A to je z naší série tipů na osvětlení kuchyňského ostrůvku všechno. Věříme, že si z našich celkem dvaceti rad a tipů vyberete. A až doma v kuchyni všechno upravíte, mrkněte se na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste