Jak na osvětlení kuchyňských ostrůvků – 3. díl

Ve třetím díle naší série se zaměříme na další zajímavé varianty osvětlení kuchyňského ostrůvku. Dozvíte se něco o nenápadném osvětlení, využití mléčného skla na stínidlech nebo se dočtete, jak osvětlit dlouhý kuchyňský ostrůvek, aby to vypadalo stylově a bylo funkční. Jako vždy přidáme ještě jeden tip navíc. Pojďme na to.

Nenápadné osvětlení je šik

Kuchyni nemusíte za každou cenu vybavit okázalým lustrem, který všem příchozím automaticky strhne pohled na sebe, ať už bude zhasnuto nebo rozsvíceno. Někdy je méně více, protože pak vyniknou další dekorace a zajímavosti v místnosti. Proto není špatnou volbou umírněné a nenápadné osvětlení kuchyňského ostrůvku. Takové svítidlo musí být maximálně praktické a prakticky neviditelné. Aspoň teda na první pohled. A že je z čeho vybírat. Stačí mrknout na e-shopy s osvětlením.

Nad ostrůvek chtě nechtě patří závěsné lustry. Ty totiž díky LED technologii mohou zabírat jen nepatrnou část prostoru mezi stropem a pracovní deskou ostrůvku. Když bude svítidlo navíc zavěšené na silonu nebo málo viditelných lankách, výsledný minimalistický dojem bude dokonalý. Lustr by měl viset o něco výš, než byste dali elegantní svítidlo. Tentokrát totiž není důležité, aby byl v zorném poli.

Pokud jde o tvar, nejlepší bude podlouhlá konstrukce s velmi malou šířkou a tloušťkou. Ideální by byl například LED pásek v liště zavěšené na krajích na silonových šňůrách. Takto minimalistický lustr je skvostem v každé kuchyni. Jedinou nevýhodou je nízká váha, takže při průvanu může proudící vzduch zavěšený LED pásek rozhoupat. Dá se tomu předejít volbou jiné konstrukce než hliníkové lišty. Vhodná je například o něco těžší lišta ze dřeva nebo těžšího kovu.

Posviťte si tlumeným světlem přes mléčné sklo

Lustry nad kuchyňský ostrůvek můžou fungovat podobně jako lustry nad lustry nad jídelní stůl. Pokud rádi u kuchyňského ostrůvku snídáte nebo večeříte, bude se vám hodit tlumenější osvětlení nebo rozptýlené světlo, které nedráždí po ránu rozespalé a večer unavené oči. Přes poledne většinou světlo potřebovat nebudete. A i kdyby ano, i rozptýlený svit LED žárovky v pohodě postačí, abyste dobře viděli na domácí polévku nebo kachnu s pěti knedlíky.

Skvělou variantou na ztlumení ostrého světla je stmívací žárovka. U té si můžete intenzitu svícení přizpůsobit podle situace. Když vás čeká pečlivé krájení zeleniny do salátu nebo zdobení vánočních perníčků, nastavíte si světlo na maximum. Naopak při večerním povídání a romantických chvilkách ve dvou u sklenice dobrého vína postačí tlumené osvětlení. Stejně tak ráno není potřeba rozpálit žárovku naplno. S tím určitě souhlasíte, že?

Pokud nechcete řešit nastavování intenzity světla, můžete se si vybrat lustr se stínidlem z mléčně bílého skla. Takové stínidlo se po rozsvícení žárovky uvnitř rozzáří celé, ale ne nepříjemným ostrým světlem. Naopak krásně rozprostře paprsky do prostoru a zároveň působí jako tlumená obří žárovka. Jemné zdobení v podobě broušeného vzoru nebo kovového pásku je na takovém stínidle perfektní. Pokud chcete eleganci, vyberte si osvětlení se stínidlem z mléčného skla a máte vystaráno.

Jak na osvětlení dlouhého kuchyňského ostrůvku

Pokud má váš kuchyňský ostrůvek metr nebo víc, gratulujeme. Pravděpodobně máte nadstandardně velkou kuchyni, což vám sice přejeme, ale v duchu taky trochu závidíme. Je ale jasné, že dlouhý ostrůvek nemůžete nasvítit jen malých závěsným svítidlem, nebo dokonce jednou žárovkou. Stejně tak ale platí, že příliš velké svítidlo by ubralo ostrůvku na kráse a vzdušnosti. Důležité je dobře zvolit délku osvětlení nad ostrůvkem. Pak spolu vytvoří kompaktní dvojici.

Ve velké kuchyni si můžete dovolit výraznější závěsné svítidlo. Nejčastěji u metrového a delšího ostrůvku budete potřebovat tři, nebo dokonce čtyři světelné zdroje. Hodně záleží na tom, jaké aktivity nejčastěji u ostrůvku děláte. Pokud je to středobod pro setkávání s rodinou a přáteli, můžete zvolit třeba filamentové žárovky. Jestli ale potřebujete bezvadně vidět na vaření a pečení, volte raději přímé LED osvětlení v přirozeném bílém odstínu jako denní světlo.

Délka osvětlení nad nadměrným ostrůvkem je stěžejní. Obvykle je to nejtěžší, co vás čeká při ladění celé části místnosti. Naštěstí existuje jednoduché pravidlo, se kterým se nespálíte. Sice to nemusí být ta nejlepší varianta, která by pro vás byla možná, ale je zcela funkční a vypadá výborně. Vyberte si tři nebo čtyři světelné zdroje a seřaďte je za sebe v pravidelných rozestupech tak, aby dohromady nebyly delší než dvě třetiny délky ostrůvku. Uvidíte, že to vypadá parádně.

Odvažte se industriálním stylem

Teď si na své přijdou hlavně fanoušci nepravidelností a posedávání u sklenky výborného drinku. Jestli je váš kuchyňský ostrůvek centrem dění hlavně po západu slunce, protože u něj probíráte své čím dál odvážnější teorie odpovídající rostoucí hladině alkoholu, potřebujete osvětlení, které takovým příležitostem hraje do karet. Možností je mnoho, ale skvělé je vsadit na nesymetrické uspořádání. To působí neotřele, excentricky a pomáhá člověku uvolnit se a myslet mimo hranice.

Představte si například pětici žárovek, které visí nad kuchyňským ostrůvkem. Jediné, co mají společné, je výška, ve které jsou umístěné. Jinak ale nectí jakýkoliv pravidelný obrazec ani vzdálenost mezi nimi není stejná. Dohromady přesto mohou vytvořit originální skupinu, která skvěle padne do prostoru nad ostrůvek. Je dokonce žádoucí, aby v takovém případě bylo zřejmé, že jsou například tři žárovky jiné než zbylé dvě. Celkový efekt se tak krásně posílí.

Pokud jde o kabely, které vedou k objímkám žárovek, nesnažte se je nijak ukrývat. Naopak některé z nich můžete klidně nechat schválně viset s prověšením, aby vytvořili při pohledu proti světlému stropu nové linie. Taková nedbalá elegance se silně industriálním základem se sice nehodí do každého interiéru, ale určitě si najde své fanoušky z řad umělců nebo hipsterů. Jestli chcete zaujmout detailem, volte výrazně zbarvené objímky žárovek. Ideální jsou zlaté nebo měděné tóny.

Tím končí naše další várka tipů na osvětlení kuchyňského ostrůvku. Věříme, že jste si mezi různorodými radami našli svého favorita. Než se vydáte vyzkoušet, co nejlépe padne k vám do kuchyně, ještě vám nabídneme i naše další články na blogu. Dozvíte se v nich spoustu zajímavostí ze světa osvětlení a nábytku. Tak se občas nebojte začíst a nechat se inspirovat.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste