Jak na parádní osvětlení obýváku – 3. díl

Minule jsme vám prozradili něco o tom, jak sladit více svítidel dohromady, jak pomocí tlumeného světla vykouzlit osobitou atmosféru nebo jak vybrat osvětlení, aby vám dělalo parádu a zároveň dobře posloužilo. Tentokrát budeme pokračovat s dalšími zajímavými tipy. Můžete se těšit třeba na možnosti využití velké nastavitelné lampy při čtení, tipy na stojací lampy do malých i velkých pokojů nebo na kombinaci vzorů stínidla a barvy základny stolní lampy, aby oživila váš obývák. Stačí málo a můžete mít pokoj o několik úrovní hezčí. Pojďme si povědět víc.

Velká lampa je na čtení jako dělaná

Obývák bez lampy je jako sportovec bez medaile. Možná si myslíte, že se dá obejít bez doplňkového světla, ale není to ideální varianta. Platí to o to víc, pokud patříte mezi vášnivé čtenáře. Jen si představte pohodlné křeslo nebo ušák v rohu obývacího pokoje, kde se můžete kdykoliv uvelebit s oblíbenou knihou. Přes den budete mít třeba dost světla z venku, ale po západu slunce těžko, takže je potřeba připravit se na dlouhé zimní večery. A přesně k tomu se hodí nastavitelná lampa.

Proč nastavitelná? Předně proto, že skvěle poslouží ve všech myslitelných situacích. Nejen při čtení. Můžete si zvolit výšku, z níž vám bude světlo dopadat na stránky knížky, časopisu nebo ruce, když se třeba rozhodnete třídit fotky, žehlit nebo louskat ořechy. Navíc je jedno, jestli si do křesla sedne člověk vysoký metr a půl nebo dvoumetrový habán. Vždycky budete moct s lampou pohnout, jak bude potřeba. Nastavíte si jednoduše kýženou výšku i úhel dopadu světla, které oceníte třeba při kreslení.

Než se rozhodnete pro konkrétní lampu, rozmyslete si dobře nejen možnosti ovládání směru a výšky svícení, ale taky design. Ten by měl hladce zapadnout k okolnímu vybavení místnosti. Přece byste nechtěli, aby lampa neladila se sedačkou nebo konferenčním stolkem, že? Naštěstí máte na výběr i elegantní neutrální varianty. V poslední době je například oblíbená mosaz nebo měď. Můžete ale klidně zvolit i jiný odstín, který se vám bude doma v obýváku hodit. V tomhle případě doporučujeme jednodušší design, který neruší.

Vybírejte stojací lampu odvážně

Nebojte se nechat vyniknout sovu stojací lampu. Pokud vám slouží nejen pro parádu, ale rádi si s ní posvítíte na čtení, spaní nebo malování, dejte všem najevo, že je plnohodnotnou součástí vašeho obýváku a vážíte si jí. A nemusíte ani mermomocí volit líbivý nebo okázalý design těla nebo stínidla lampy. Klidně si vystačíte s nenápadnou černou konstrukcí bez zbytečných kudrlinek. Je to rozhodně lepší varianta než sázet na design na úkor kvality provedení. Stojací lampa by měla být stabilní, spolehlivá a praktická. Když to splňuje, je čas i na to, aby byla hezká.

Je ale rozdíl, jestli stojací lampu pořizujete do malého koutku mini obýváku nebo hledáte pěkný kousek do velkého obývacího pokoje se spoustou místa okolo. Pro první variantu volte raději decentnější provedení s tenčím tělem lampy. Nebude tolik strhávat pozornost a nebude působit těžkopádně ani stísněně. Za to poslouží víc než dobře, protože se svým výkonem hravě dosvítí i na protilehlou stěnu místnosti, když to budete potřebovat.

Naopak do velkého obýváku klidně můžete vybírat z výraznějších kousků s mohutnější konstrukcí a odvážnější barvou. Tady nebude problém se stísněností prostoru, takže můžete lampu nechat strhávat oči kolemjdoucích. Konec konců, ve větším obýváku je prostor vzdušný a velkorysý, takže dovoluje vyniknout i více než jednomu pěknému kousku vybavení. Může to být i kterýkoliv nábytek – od taburetu po sedací soupravu.

Vylaďte interiér k dokonalosti díky stolním lampám

Tento tip je trochu z jiného soudku. Jde v něm o stolní lampy, které toho sice většinou nezvládnou osvítit mnoho, ale to od nich v obýváku většinou ani nebudete potřebovat. Zato dokážou udělat velkou parádu. Stačí vybrat dvojici stejných lamp, které budou ladit s konferenčními nebo odkládacími stolky (záleží, kam lampy umístíte). Ještě lepší bude, když lampy zároveň sladíte i s doplňky – třeba dekorativními polštářky na sedačce. Pak budete mít opravdu hezký set, který pochválí i nároční hosté.

Můžete si to představit třeba jako dvojici lamp s korálově červenou základnou a krémově bílým stínidlem z látky. Lampy postavíte na odkládací stolky umístěné po obou stranách sedací soupravy a máte vyváženou kombinaci doplňkového osvětlení. Ještě je na místě přidat dekorativní polštářky, které na sedačce vybavíte potahy ve stejném odstínu korálově červené nebo krémově bílé. Zajímavou kombinací může být i pravidelný přechod mezi oběma barvami. A to je pro začátek celé. Je to snadné a funguje to bezvadně. Uvidíte sami.

Pokud se vrhnete na realizaci tohohle tipu, nebude vás to stát ani moc peněz. No, jen se sami zamyslete, jak snadno a levně se dají pořídit stolní lampičky nebo potahy na polštáře. Jen si dávejte pozor, abyste v obývacím pokoji nepřehnali množství barev u ostatního vybavení. Když už zvolíte kombinaci korálově červené s krémově bílou, nepřidávejte víc než jednu další barvu. Pak bude vše fungovat parádně.

Vyhrajte si s barvami stínidla a základny lampy

Bude hodně záležet na vašem vkusu a požadavcích, ale pokud máte odvahu, nebojte se vyzkoušet výraznější stolní lampu. Pro tentokrát bude stačit jedna, která zároveň splní funkci parádní dekorace. Na začátku se zamyslete, jakou barvu by uneslo dosavadní zařízení vašeho obývacího pokoje. Pak můžete začít vybírat. Nebojte se při tom volit odvážnější a kontrastní kombinace vzorovaného stínidla s jednobarevnou a sytou základnou lampy. Vybraný kousek by měl být výrazný a působit sebevědomě.

Oblíbenou kombinací barev je v poslední době například žloutkově žlutá základna lampy, na které se vznáší bílo-modré stínidlo. Přesněji je to třeba stínidlo s bílým pozadím, na kterém se vznášejí modré kaňky, které připomínají oblaka. Modrá se žlutou jsou vysoce kontrastní barvy, které jsou na opačné straně barevného spektra. Proto taková kombinace automaticky přitahuje pozornost. Je dobré, když se vám povede trefit přiměřený tón barvy, které se nebudou prát s těmi, co už v obýváku máte.

Když se rozhodnete pro modrou a žlutou, raději ještě obývák dovybavte něčím přírodním. Může to být třeba proutěný nábytek – stolek nebo křeslo, které utlumí studený nádech modré barvy přirozenou přírodní hnědou nebo zlatavou. Tak co, už to v duchu vidíte, jaká to bude pecka?

Tím jsme se dostali až na konec našeho třetího dílu série tipů na osvětlení do obýváku. Jak jste se mohli sami přesvědčit, není to ani zdaleka jen o svícení, ale hlavně o celkovém vylepšení vybavení pokoje. Naše rady můžete brát obecně jako směry, nad čím se doma zamýšlet. Určitě vám pomůžou vymyslet ideální řešení, které vám sedne. Držíme vám palce, až se pustíte do díla. A až skončíte, mrkněte občas na blog na naše další články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste