Jak na parádnickou chodbu krok za krokem

1666 Předsíň inspirace

Předsíň je oknem domova. Je to zpravidla první prostor, který dáváte na odiv všem návštěvám. Proto nepodceňte vybavení a dekorace, které místnost prozáří a vdechnou jí život. Někdy stačí pár drobností a ze spojovací chodby uděláte vyladěnou předsíň. Mrkněte na naše zaručené tipy a inspirujte se.





1 Vsaďte na organizovanost

Pořádek musí být. Jasně, každý máme pomyslnou hranici mezi pořádkem a svinčíkem jinde, ale základní principy bychom měli ctít všichni. I z úzké chodby, kam při nejlepší vůli nenacpete kredenc ani jinou skříňku, můžete udělat úhledně srovnané prostředí. Skvělým řešením jsou závěsné tyče s kapsářem. Na volné háčky pověsíte klíče, čepici i malý květináč s trvalkou. Je to snadné a funkční.

2 Udělejte si doma průchozí galerii

Dlouhá a úzká chodba sice nedovoluje pořizovat prostorově náročný nábytek, ale to neznamená, že musí místnost zůstat prázdná. Skvělým řešením je využití stěn. Ty většinou skýtají velkorysou dávku prostoru, do kterého můžete umístit fotky nebo obrazy.

Záleží na vás, jestli stěny vylepšíte reprodukcemi známých mistrů nebo si vytvoříte rodinné album se zážitky a chvilkami plnými radosti. Nebojte se změnit podkladovou barvu zdí na odstín šedé, který krásně kontrastuje s paspartami a rámy fotek i obrazů. Jen opatrně s příliš tmavými odstíny.

3 Vrhněte se na pruhované tapety

Ano, čtete správně! Klasika je černo-bílá kombinace svislých pruhů, které spolehlivě vykřešou zajímavost i z té nejnudnější chodby. Pokud nefandíte černo-bílé, můžete experimentovat i s jinými barevnými kombinacemi. Záleží na vašem vkusu a odvaze. Jen pozor na ladění se zbytkem místnosti.

Skvělou variantou pro nerozhodné jsou snadno odstranitelné tapety. Tím pádem se nemusíte bát nepovedeného šlápnutí do neznámé barevné kombinace. Vždycky totiž můžete jednoduše tapetu strhnout a nahradit ji jinou barevnou kombinací, která vám líp sedne.

4 Troufněte si na obrazovou římsu

Prázdné stěny jsou nudné a smutné. To už jsme si řekli. Ale pro rozveselení se nemusíte držet jen obrazů a fotek. Jak by k tomu přišel váš oblíbený kamínek z italské pláže, keramický hrneček po prababičce nebo čajová svíčka, kterou jste dostali na Vánoce? Správně, tohle a mnohem víc vejde na římsu.

A tím to nemusí končit. Klidně tam totiž můžete odkládat i praktičtější věci. V pohodě se tam vejdou klíče od domu i od auta nebo rukavice, šála i čepice. Je na vás, kolik prostoru necháte umění a kolik si pošetříte na nutnosti. Najděte si kombinaci, která vám bude vyhovovat.

5 Kombinujte geometrii s patinou

Malá předsíň může taky hrát první housle. Jen to chce chytře promyslet, čím ji vylepšíte. Nám se osvědčily světlejší tóny na stěnách i na podlaze, které doporučujeme doplnit jednoduchými geometrickými vzory, například šipkami, čtverci nebo obdélníky. Nevybírejte moc hustý vzorek.

Vzorovanou zeď nebo třeba kobereček na podlaze pak doplňte dřevěnou lavicí s patinou. Pokud zrovna nemáte doma starší lavici na renovaci, prošmejděte antiky. Určitě objevíte skryté poklady. Body navíc získají kousky s úložným prostorem, kam můžete uložit rozličné harampádí.






6 Zaměřte se na detail i celek

Průchozí chodba v domku taky může mít glanc. Stačí dobře promyslet každou část a vše společně poskládat do harmonického celku. Skvěle se k sobě hodí například bílé stěny, černý běhoun s bílým károvaným vzorem a nenápadná police s vázou plnou rozkvetlých větviček. Minimalistovo srdce jásá!

Samozřejmě můžete využít i desítky dalších kombinací a stylů. Jen ctěte důležitost celku nad detaily, abyste nedopadli, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Když nebudete vědět, požádejte o radu své blízké. Zaručeně přijdete na elegantní řešení, které vám doma sedne.

7 Zvětšete prostor zrcadlem

Je to tak. Zrcadlo z vaší malé chodby nebo předsíně udělá opticky mnohem větší prostor. Určitě to znáte z koupelny nebo i odjinud. Zajímavou variantou je například úzký konzolový stolek v kombinaci s kulatým nástěnným zrcadlem. Pochopitelně musíte sladit barvu desky stolku s rámem zrcadla.

Konzolový stolek pod zrcadlem skýtá řadu možností na vylepšení maličkostmi. Můžete k zrcadlu umístit oblíbenou svíčku, rámeček s rodinnou fotkou nebo třeba vázu s květinami. Hodí se taky na odložení potřebných maličkostí.

8 Nechte rozkvést přírodní motivy

Nudné stěny už jsme řešili. Ale pokud jsou hodně členité a nevejde na ně ani hodně obrázků nebo fotek, ani nejsou vhodné na římsu, vyzkoušejte obložení s přírodními motivy. Ideální je kombinace bílého podkladu se zeleným listovím rostlin. Kontrastní kombinace prosvětlí celou místnost.

Zelená barva rostlin navíc blahodárně působí na oči i lidský organismus. Vědci už dávno potvrdili, že odstíny zelené v člověku probouzejí pocit pohody a bezpečí. Tak i když nejste fanoušky živých pokojovek, nebojte se obložení stěn s přírodními motivy.

9 Upoutejte nápadným kobercem

Dlouhá a úzká chodba volá po běhounu. Ideální je varianta s krátkým vlasem a zajímavým vzorem, který se vám bude líbit. Pro silnější vyznění dekoru koberce vymalujte místnost neutrální krémovou barvou a pořiďte podlahu ve světlejších dřevěných dekorech. Uvidíte, jak pěkně běhoun vynikne.

Jako třešničku na dortu pak na zdi pověste oblíbené obrázky v pravidelných rozestupech po celé délce stěn chodby. Nakonec nezapomeňte, že do takové chodby patří jednoznačně závěsná stropní svítidla. V žádném případě přisazené osvětlení.

10 Nezapomeňte na dřevěné věšáky

Kulaté dřevěné věšáky jsou v kurzu. Rozprostřete jich pár na zeď a pověste na ně klobouk, plstěnou tašku nebo třeba často nošený šátek. Kulatý svršek háčku upoutá pozornost a dřevo působí příjemně a přirozeně.

Hodně štěstí s laděním chodby a nezapomeňte občas mrknout na naše další inspirativní články.







 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste