Jak na vyladěnou knihovnu – 1. díl

Pokud patříte k vzácné menšině lidí, kteří si doma opečovávaní oblíbené svazky knih, jsou pro vás naše tipy jako dělané. Ale i pro ostatní to budou cenné rady. Nikdy nevíte, kdy se vám může hodit rozhled a souhrn možností, jak udělat jednu věc na několik způsobů krásně. Jako třeba knihovnu.






1 Černé police značí luxus

Jak praví klasik, není všechno zlato, co se třpytí. Své o tom vědí i výrobci luxusních aut. Často je nakonec oblečou do černé kapoty, která automaticky znamená něco víc. A podobně to může být i s vaší domácí knihovnou. Představte si, jak pěkně se budou vyjímat vaši oblíbení hrdinové v obklopení černých polic.

Samozřejmě nejen knihovna dělá místnost, takže nezapomeňte vedle majestátní stěny plné knih umístit taky klasické židle a stolek. Protože jde o knihovnu, volte židle polstrované s vysokými opěradly. Vaše záda vám poděkují, až se začtete do napínavého příběhu a zapomenete na čas i okolní svět.

2 Vestavěná lenoška, knihomolův sen

Tenhle tip patří mezi naše nejoblíbenější. Asi není způsob, jak být svým knihám blíž. Stačí do prostoru stěny s knihami umístit čtecí koutek, do kterého si můžete kdykoliv zalézt a nechat se nést silou slov, vět a kapitol. Důležité je, aby se vám ve výklenku dobře hovělo. Jen tak se budete moct naplno věnovat své oblíbené četbě bez rušení okolím.

Jak se říká, pohodlí až na prvním místě. A jak by ne. Když už si v nabitém denním rozvrhu najdete prostor na potěšení mezi knihami, neměli byste se nechat ničím omezovat. Přesně proto si dobře rozmyslete, jak čtecí koutek uděláte. V každém případě nezapomeňte na polštáře. Ty zaručeně pozvednou pohodlí o několik stupňů výš.

3 Doplňte knihy uměním

Vtiskněte své domácí knihovně osobité kouzlo. Prosté řady a sloupce nestačí? V tom případě zapojte umění. Vyberte si obraz nebo vázu a zakomponujte je do mozaiky polic s knihami. Dobrou variantou je pověšení obrazu zvnějšku knihovny tak, aby částečně překrýval prázdné části polic. Jednak zakryjete rezervní místo, a jednak se vám tam vždycky vejde třeba tajná zásoba čokolády nebo jiný mls.

Pokud patříte mezi nadšence deskových her, nebojte se vyzdobit si část knihovny právě hrami. Není to žádná ostuda, naopak. Knihovna je odrazem toho, co máte rádi. Takže pokud rádi trávíte večery s přáteli u deskovek, nebojte se to dát najevo. Totéž platí například o gramofonových deskách.

4 Využijte prázdný prostor

Ze začátku možná nebudete mít doma dost knížek na zaplnění všech nik v knihovně. To ale neznamená, že musíte prázdný prostor nechat ležet ladem. Je to obráceně. Máte příležitost vyplnit místo dalšími věcmi, které byste doma jen horko těžko upíchli jinam. Do polic se hodí například krabice s mušlemi od moře, fotky z rodinných oslav nebo sbírka okrasných svíček. Záleží na vás.

Když se rozhodnete zpestřit police knihovny ostatními věcmi, držte se jednoduchého pravidla. Do každé přihrádky patří věci stejného typu. To znamená, že slavnostní čajový servis nebudete kombinovat v jedné sekci s životopisy slavných. Nevypadalo by to dobře a nevyniklo by ani jedno.

5 Klasika je sázkou na jistotu

Konzervativnější lidé mají rádi svůj klid a vyhýbají se extravagantním experimentům. Ostatně proč ne, každý má právo na svou volbu. Je to váš případ? Tak potom se zaměřte na kvalitu materiálu polic. Určitě byste nechtěli, aby vám přímost a tradiční styl zhatila prohnutá police. Proto berte police s tloušťkou aspoň 2 cm. Čím delší police, tím tlustší.

Jo a nezapomeňte na pohodlné křeslo nebo ušák. Co jiného byste taky měli pořizovat na pohodlné posezení v knihovně ve společnosti nesmrtelných knižních hrdinů. Stejně tak se vám bude hodit masivní stolek. Ten skvěle padne k tradičnímu stylu celé místnosti.






6 Barvy poprvé, modrá s hnědou

Tak jaká je vaše oblíbená barva? Pokud jsme trefili modrou, čtěte pozorně. Světle modrá v tlumené sytosti se dá totiž výborně kombinovat s dekory dřeva. Ideálně se hodí k medově hnědé. No jen si představte, jak krásná bude vaše knihovna, když šedomodré police doplníte medově hnědou podlahou a žebříkem.

Ideální bude, když se vám v podobném odstínu podaří najít křesla nebo židle. Opět je výbornou volbou dřevěný základ a modro-šedé polstrování. Krásně se doplňují, a když trefíte tón knihovny, vykouzlíte parádní interiér. Pak už jen přidáte apartní stolek a máte hotovo.

7 Barvy podruhé, zelená a vzory

Knihovna má být tichá. Ale to neznamená, že by měla být na první pohled nudná a odpudivá. Naopak! Proto se nebojte třeba sytě zelených polic. Krásně projasní interiér celé místnosti a dodají vám energii a pozitivní náladu, kdykoliv přijdete pro některou ze svých oblíbených knih.

Jako doplněk k výrazně zelené knihovně se skvěle hodí například polstrovaný taburet. Ideální je nápadný vzor polstrování, který ladí se zelenou. Nebojte se třeba leopardího vzoru a zdobných nožek. Uvidíte, že k sobě taburety s knihovnou sednou.

8 Rohová knihovna, ráj čtenářů

Jsou malé, střední a velké knihovny. A pak jsou knihovny rohové. Ty pořizují skuteční fajnšmekři, protože mají doma tolik knížek, že by jimi mohli bez nadsázky v klidu obložit všechny stěny v místnosti. A to je právě i dobrým řešením. Ideální je v takovém případě bílá barva polic. Působí čistě a uklizeně, i když v nich knihy budou naskládané halabala.

Skvělým doplňkem k rohové knihovně je prosklená skříňka, do které můžete uložit své největší knižní poklady. Budou vám vděčné, že se na ně nepráší a zároveň zůstanou po ruce, až dostanete chuť zalistovat si v nich.

Tak hodně štěstí s vylepšováním knihovny. A občas mrkněte na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste