Jak na vyladěnou knihovnu – 3. díl

Třetí díl návodu na vyladěnou knihovnu vás seznámí s dalšími osmi tipy. Některé můžete doma využít okamžitě, pro jiné budete potřebovat dokoupit stůl, gauč nebo křesla. Ale v každém případě pro vás máme parádní nápady, jak zútulnit pokoj k nepoznání. Uvidíte sami, co se vám zalíbí, a co vás dokonce nadchne.

1 Vysoký kontrast táhne oči

Když se něco učíme, nebo si čteme, je potřeba dostatečný kontrast mezi písmem a podkladem. Proto se v praxi používá například černá tabule s bílou křídou nebo bílá tabule s černou, případně sytou barevnou fixkou. Stejně výrazná může být i vaše knihovna. Černé police s jemnou bílou linkou, která zdobí hrany, zaujme každého příchozího.

Pokud se rozhodnete pro kombinaci bílé a černé, uzpůsobte tomu taky zbytek zařízení místnosti. Vymalujte na bílo, pořiďte stolek s ocelovými černými nohami a bílou deskou nebo béžově potažené křeslo s tmavými nohami. Uvidíte, že k sobě vše parádně sedne. Jen nezapomeňte přidat květinu na oživení.

2 Postavte to na růžové

Nebojte se, nechceme vás děsit jedovatým odstínem reflexní růžové. Ale utlumená starorůžová knihovna se skvěle hodí k šedému koberci s krátkým vlasem. Knihovna zároveň pěkně vynikne na podkladu bílých nebo jemně krémových stěn a stejnou tlumenou růžovou můžete použít i na dekorativní polštáře nebo malůvky na zdi.

K tomuhle pro vás máme ještě bonusový zlepšovák. Pořiďte do pokoje tmavě modrý gauč. Perfektně si sedne s růžovou i šedou a vytvoříte vyváženou a harmonickou atmosféru, kterou si užijete při čtení všech svých oblíbených knih. Jen bacha na ladění odstínů. Poradí vám třeba bytoví architekti.

3 Dvoupatrová knihovna až do oblak

Pokud doma máte vysoké stropy nebo dokonce otevřenou halu se stropem do druhého patra, je tenhle tip pro vás jako dělaný. Jen si představte, jak by to vašim knihám slušelo v policích vyrovnaných od země až po strop. Dveře můžete elegantně obskládat a vytvořit poutavý průchod.

Ke knihám ve výšinách se dostanete z žebříku nebo třeba z horní části schodiště. Jen dávejte pozor, abyste knížky rozmístili do polic podle toho, jak často je potřebuje. Po ruce si nechte ty nejmilejší, ostatní můžou být dostupné hůř. Tak co, už se vám v hlavě rýsuje, jak to poskládáte?

4 Ať žije diagonála

Netradiční a při tom konzervativní, to je mimořádné uspořádání polic diagonálně. Jednoduše si to můžete představit tak, že jednotlivé přihrádky na knihy nemají čtvercový, ale kosočtvercový tvar. To znamená, že uložené knihy nebudou vodorovně, ale pod úhlem přibližně 45° směrem z horního rohu stěny doprostřed dolů.

Podle nás je tohle super nápad a musíme uznat, že ze všech dosavadních tipů ho řadíme určitě mezi nejlepší trojici. Má to ale i jistou nevýhodu. Do diagonálně stavěných přihrádek nedáte žádné křehké věci. Nicméně na knihy jsou skvělou volbou a s radostí je doporučujeme všem milovníkům knih.

5 Knihovna jako centrum dění

Tenhle tip oceníte hlavně, pokud nemáte doma stohy a stohy knih, ale spíš skromnější sbírku svých srdcovek, které chcete mít pokud možno stále po ruce a na očích. Finta je ve spojení knihovny s obývací stěnou. Uprostřed můžete nechat dost prostoru na televizi, ale kolem budete mít vyskládané své oblíbené literární perly.

Mimochodem, nemusíte zůstávat u knih. Do okolních polic klidně vyrovnejte cenný čajový servis po prababičce nebo sklenice na víno z broušeného skla. Zajímavou variantou je taky drobná soška nebo nenáročná pokojovka. Je to na vás, jakou mozaiku si doma poskládáte. Dá se kdykoliv změnit.

6 Zvýrazněte knihy stejné barvy

Každý hřbet knihy má trochu jiný odstín. Většina nezáří na sto honů sytou svítivou barvou, ale přesto se hodí mít v knihovně pár kousků, které mají výraznější vazbu. Můžete pak totiž vtisknout styl celému pokoji. Pomůže vám v tom další vybavení místnosti, kterým posílíte vybrané barvy knižních hřbetů.

Nejlíp se k tomu hodí křeslo nebo pohovka s výraznou barvou potahu. Samozřejmě je ideální, když se barva potahu co nejvíc blíží tónům barev na hřbetech knih, které chcete zvýraznit. Třeba křeslo s lila potahem vám při pohledu od dveří přes křeslo na knihovnu automaticky sveze oči ke knihám podobné barvy.

7 Určete, kdo je králem pokoje

Pokud máte rádi nenápadnou bílou knihovnu, která nechá vyniknout vaše knihy, ničemu to samozřejmě nevadí. Ale byla by škoda nechat celý pokoj utonout v bílých a krémových barvách. Sice byste získali čistý, ale taky dost nezáživný prostor. Proto vyberte jeden předmět, který urve slávu pro sebe a stane se pomyslným králem místnosti.

Naším tipem je v tomto ohledu stůl. Představte si třeba dosavadní místnost dominantně vybavenou bíle, do které postavíte sytě červený stůl. Ne klidně v jiné barvě. Pointa je v tom, že krásně prosvítí pokoj a zalije ho specifickou energií. A to je přesně to, co by jinak místnosti chybělo.

8 Umění patří k sobě

Knihovnu můžete doplnit třeba o sbírku keramických sošek slona nebo o skleněné vázy či sklenice na víno. Zkrátka zakomponujte do prostoru cokoliv, co se snoubí s uměleckou vlnou knihovny. Skvělé jsou taky obrázky nebo fotky, případně gramofonové desky. A pokud nic z toho nemáte, poslouží i stolní lampa nebo čajový set.

Když už budete přerovnávat knihy, abyste udělali místo ostatním věcem, zkuste sem tam některou knihu s poutavou přední deskou otočit kolmo do prostoru. Vypadá to atraktivně a vyzdvihnete vybraný titul.

To je všechno. Zbytek je na vás a vaší fantazii. A až budete mít vyladěnou knihovnu, mrkněte na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste