Jak na vyladěnou knihovnu – 2. díl

V druhém díle vám představíme další světové tipy, které vám doma pomůžou vykouzlit parádní knihovnu. Samozřejmě to neznamená, že je nutně musíte zkusit všechny. Berte je spíš jako inspiraci, která vám pomůže v přemýšlení o tom, jak si poskládat unikátní knihovnu. Pojďme na to.

1 Zlacené detaily jsou v kurzu

Nikde není psáno, že by vaše knihovna měla působit skromně. Naopak si můžete troufnout na trochu pompézní styl nebo okázalost mnohdy směřující k hranicím kýče. Vtip je v tom, že když nepřetáhnete strunu, odvážné a výrazné prvky místnosti prospějí a vykouzlí z ní unikátní prostor, do kterého se zamiluje každý návštěvník.

Zajímavou variantou jsou zlacené motivy na sloupech nebo stěnách. Nemusí to být zrovna vlysy na nosných výstupcích, které nápadně připomínají římskou architekturu. Klidně si vystačíte i s jednoduchými zlatými motivy na jemném pastelovém podkladu stěny.

2 Nechte vyniknout architekturu

Máte šestiúhelníkový pokoj s arkýřem? Tak v tom případě vám gratulujeme a zároveň tiše závidíme. Ale i pokud máte doma třeba jen nepatrný architektonický prvek, který vtiskává ráz místnosti, neupozaďte ho masivními policemi s knihami. Naopak, dejte mu prostor, aby hrál prim. Stojí to za to.

Vždycky existuje řešení, jak můžete zkombinovat regál na knihy s kazetovým stropem, dřevěným obložením nebo třeba masivním trámem střechy. Promyslete si, jak uspořádáním knih zvýraznit neobvyklý prvek v místnosti a získáte originální prostor, který bude ladit každým coulem.

3 Postavte si knihovnu na míru

V některých prostorech nemůžete použít ani klasické police na knihy, o regálech ani nemluvě. Pak se vám otevírají dvě možnosti, jak situaci vyřešit. Jednou z nich je použít například dřevěné bedničky, které rozestavíte podél zdí, pospojujete je k sobě a ukotvíte ke stěnám. Takhle můžete vytvořit originální knihovnu na míru svým potřebám.

Pro odvážnější je tu samozřejmě varianta vyrobit si vlastní knihovnu od A do Z. V tom případě doporučujeme kvalitní dřevěné desky o tloušťce aspoň 2 cm. A pokud nebudete sázet na přírodní dekor dřeva, zkuste třeba světle modrou, příjemně osvěží i velmi rozlehlou knihovnu.

4 Rozveselte pokoj barvami

Centrem dění je samozřejmě knihovna jako taková. Ale to neznamená, že pokud vaše svazky nehýří barevnými hřbety, jste odsouzení k nudné přehlídce šedivé a zažloutlé unylosti. Pracujte s vybavením pokoje a troufněte si na odvážný solitér v podobě světle růžového divanu nebo sytě červeného ušáku.

Skvělou volbou jsou také výrazně vzorované ozdobné koberce. Můžete jimi navíc snadno ohraničit část podlahy, která bude sloužit k posezení s dobrou knihou. Možností je prakticky bezpočet a je jen na vás, jak moc barev chcete do pokoje s knihovnou propašovat. V každém případě je tam chtějte.

5 Oživte každou součást místnosti

Barvy jsou nesmírně důležité, jak už jsme si řekli. Ale ještě důležitější je, aby k sobě padly všechny části vybavení místnosti. Proto buďte opatrní v kombinování více než dvou sytých tónů různých barev. Ideální je pokoj postavit na jedné hlavní a dvou až třech doplňkových barvách. Získáte bohatou škálu odstínů, které se neruší.

Rozdělte váhu a sytost barev podle toho, který předmět chcete vyzdvihnout. Má to být stůl? Bezva. V tom případě se nebojte ostře červené svrchní desky. Skvělým doplňkem je pletený kobereček v béžové s červenými doplňky. Stejně můžete upřednostnit třeba křeslo, nebo police knihovny.

6 Rozdělte prostor závěsem

Znáte ten pocit, kdy vejdete u někoho cizího do pokoje a nevíte, na co koukat jako první? Většinou je to tím, že je v místnosti příliš věcí. Ty pak střídavě strhávají vaši pozornost a vy ne a ne se rozhodnout, na co se zaměřit. Tohle ale asi doma nechcete, že? V tom případě rozdělte a panujte. Skvělým pomocníkem vám bude závěs.

Závěs před policemi nasycenými knihami je zárukou klidu a možnosti soustředění. Když k vám přijdou kamarádi na skleničku a kus řeči, asi nechcete, aby po očku studovali knihovnu za vašimi zády, zatímco se blížíte k pointě vtipu. Tak směle do toho, zatáhněte závěs a omezte prostor na intimnější posezení.

7 Od podlahy až po strop

Pokud máte v pořádku kotníky, kolena i kyčle, popřemýšlejte o knihovně přes celou výšku stěny. Je to neuvěřitelně majestátní. Kromě toho z praktického pohledu ušetříte nějaký ten prostor v šířce. Takže v bytech a domech s vysokými stropy je to skvělé řešení. Jen to chce zároveň pořídit i schůdky nebo žebřík.

Nebojte se, nemusíte si hned představovat žebřík na kolejnici, která lemuje horní hranu knihovny. To by vás přišlo dost draho. Můžete si pro začátek zrenovovat malířské štafle. Stačí trocha broušení a čerstvý lak. Získáte originální žebřík s patinou, kterou vám bude leckdo závidět.

8 Ozvláštněte výstavku nečekaným

Police samozřejmě patří hlavně knihám, ale určitě by byla škoda rezervovat je výhradně pro ně. Naopak trocha zpestření je velmi žádaná. Čím rozlehlejší vaše knihovna je, tím víc ji proložení jinými předměty pomůže vyniknout. Přestanete pak mít pocit, že se na vás valí nekonečná porce intelektu.

Skvělou variantou je například sbírka keramiky nebo broušeného skla. Ale pokud máte odvahu a chcete něco extra, zkuste do prostoru knihovny zakomponovat třeba akvárium s rybičkami. Jen pozor na pořádné obložení, aby vám vlhkost nevlezla tam, kam nechcete. To by vám knihy asi nepoděkovaly.

Tak co, máte mezi tipy svého favorita? Další zajímavosti nejen o nábytku se dočtete v našich dalších článcích na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste