Světlo se významně podepisuje na pracovních výkonech.

Při výběru světel do kanceláře budete řešit technické věci, které se týkají počtu osvětlení, intenzity světla, ale také ekonomičnosti provozu. Kromě toho byste si také měli uvědomit, že se světlo velkou měrou odráží na vašich pracovních výkonech. Jaké barevné spektrum se do pracovny hodí a kolik zdrojů světla je optimálních?

Jaký vliv na vás má kancelářské osvětlení

Ať už pracujete z domu nebo docházíte do zaměstnání, asi jste se již setkali s pocitem, kdy se po práci cítíte vyčerpaní, bolí vás oči a hlava. Málokdo si to uvědomuje, ale příčinou může být špatné osvětlení v kanceláři.

Světlo působí nejen na zrakový vjem, ale rovněž ovlivňuje určité biologické pochody, které se odehrávají v lidském těle. Působí na pracovní výkon, náladu, ale také délku a kvalitu spánku. Jestliže budete dlouhodobě pracovat při špatném osvětlení, může se vám zhoršit zrak, ale i stav dalších orgánů.





Pouze stropní osvětlení kanceláře nestačí

Abyste dosáhli dostatečného osvětlení kanceláře, je potřeba místnost vybavit jak centrálním svítidlem, tak lampou k pracovnímu stolu.

Jak si vybrat stropní osvětlení

Jestliže se chcete vyhnout bolestem hlavy, pálení očí a ničení zraku celkově, osvětlení nepodceňujte. Základem je rozhodně centrální světlo. Ideálním kancelářským osvětlením jsou v tomto případě závěsné zářivky, které celý pokoj zaplní světlem a zamezí tak stínům, z nichž by vás časem bolely oči.

Předností zářivkových svítidel je jejich dlouhá životnost, prachotěsnost a v neposlední řadě nízká spotřeba energie. Ideální je v tomto případě sáhnout po LED zářivkovém osvětlení do kanceláře. Jejich životnost je ještě delší než u klasických zářivek a energetická spotřeba ještě menší. Zářivky mohou svítit nejrůznějšími barvami. Barvě osvětlení se říká chromatičnost a projevuje se na vaší celkové náladě.

Ideální je zvolit moderní LED osvětlení, díky kterému si barvu svícení můžete v kanceláři upravit podle toho, co právě děláte. Jak si vybrat barvu?

  • Teplá bílá = relax. Tato barva má jemně žlutý odstín, který znáte z klasických žárovek. Hodí se především tehdy, když chcete odpočívat a relaxovat.
  • Denní bílá = práce. Bílá denní barva se někdy označuje jako neutrální bílá. Světelné zdroje s touto barvou se hodí do prostor, ve kterých pracujete, jelikož se nejlépe podobá dennímu světlu.
  • Chladně bílá = aktivita. Chladně bílá je charakteristická jasným a prudkým světlem, které může mít až namodralý odstín. Podporuje soustředění a je vhodná pro práci s počítačem. Právě proto ji často najdete v pracovnách či v průmyslových halách.

Předností moderních zářivkových svítidel jsou elektronické nebo magnetické předřadníky, díky nimž se zdroj rychle rozsvítí, a nedochází u něj k nepříjemnému blikání.





Bez stolní lampy by to nešlo

Pouze stropní světlo nestačí. Abyste na práci skutečně dobře viděli, neobejdete se bez stolní lampy. Zástupnou variantou může být nástěnné osvětlení, ale pokud je to možné, sáhněte raději po lampě. Jakých pravidel byste se při instalaci stolní lampy měli držet?

  • Lampa vás nikdy nesmí oslňovat.
  • Stínidlo by nemělo být průsvitné a neměl by z něj vyčnívat světelný zdroj.
  • Výrobek by měl umožňovat nastavení výšky i sklonu světla.
  • Světlo by na stůl mělo dopadat z výšky 40 až 50 cm a úhel dopadu světla by se měl pohybovat mezi 60 a 70°.
  • Pravák by měl mít lampu umístěnou na levé straně a levák na pravé straně stolu.

Vzhledem k tomu, že u pracovního stolu vykonáváte celou řadu činností, měli byste mít možnost si podle nich upravit intenzitu světla. V tomto ohledu jsou neocenitelnými pomocníky chytré LED lampy, které umožňují stmívání. Jestliže půjdete ještě dál, můžete sáhnout po modelu, který nabízí i bezdrátové nebo drátové dobíjení telefonu nebo LCD displej s informacemi týkajícími se času a teploty v místnosti.

Hodí se vědět

Abyste se v kanceláři cítili dobře, měli byste znát pár základních rad, které se s rozmístněním osvětlení pojí:

  • Světlo by se nikdy nemělo odrážet v monitoru počítače.
  • Při špatných světelných podmínkách nikdy nesviťte jen stolní lampou. Pokud bude ve zbytku místnosti tma, přechod ze stínu do světla vaše oči rychle unaví.
  • Při práci večer a v noci sviťte barvou světla okolo 3 000 K a méně.


Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste