Jak navodit romantickou atmosféru pomocí světla

1266 Ložnice inspirace , Tipy a triky

Ať tak či onak, dokonalé atmosféry dosáhnete díky romantickému osvětlení. Měkké, teplé a intimní světlo dokáže prostor během chvilky proměnit k nepoznání.

Kam se hodí romantická světla

Romantická světla jsou světla doplňková a používají se pro navození určité nálady. Romantika je spojena s intimitou, určitým druhem klidu, ale také pohody. Lidé by se v ní měli cítit příjemně a sví. Proto je ideální, pokud světla svítí teplým žlutým světlem, které může přecházet do oranžova až temně červena. Vzhledem k tomu, že jde o náladové osvětlení, rozhodně by romantické světlo nemělo chybět v ložnici, ale také v obývacím pokoji, koupelně nebo místnostech, ve kterých rádi relaxujete.

Pokud sáhnete po přenosných LED světlech na baterie (lucerny, řetězy, svíčky, hvězdy apod.), můžete je položit kamkoliv. Nejste totiž limitovaní blízkostí elektrické zásuvky. Romantického efektu dosáhnete, pokud zdroj světla umístíte na police, do knihovny nebo jej zavěsíte třeba ze stropu. Vytvořit můžete i světlené zátiší, ve kterém budou zdroje světla umístěny v různých výškách.






Jaká světla jsou pro romantiku nejvhodnější?

Pokud chcete, aby byla romantická nálada stále přítomná, sáhněte po víceramenných lustrech s elektrickými svíčkami či se skleněnými stínítky ve tvaru květin. Stropní světlo se tak stane estetickým doplňkem pokoje, který bude romantickou náladu stále připomínat. Pokud si však romantiky chcete užívat jen občas, zvolte doplňková světla ve formě lamp a lampiček. Dobrou volbou je i stmívatelné osvětlení s možností nastavení barevného svícení.

Efektní lávové lampy

Lávové neboli magma lampy slouží převážně jako dekorace. Rozhodně nestačí na svícení pro čtení nebo jinou práci. Jejich hlavním účelem je navodit správnou atmosféru. Lávové lampy jsou naplněné různě zabarvenou vodou a průsvitným voskem, který je kvůli efektu nejčastěji v kontrastní barvě.

Magma lampa je ve spodní části opatřena žárovkou, která je se dnem lampy spojená svinutým kovovým drátkem. Ten se stará o vedení tepla a snadnější překonávání povrchového napětí voskových bublin. Jakmile vosk roztaje, začne stoupat směrem vzhůru. Nahoře se ochladí a klesá zpět dolů. Vosk v lampě tvoří větší či menší bubliny, ale také se trhá.

Tento typ lampy byl poprvé představen v Hamburku v roce 1965 a stal se symbolem hippie éry 60. let.





Magické solné lampy

Mohou být elektrické, ale také na svíčku. Působením tepla dochází k přírodní ionizaci vzduchu. Solné lampy jsou tedy nejen krásné na pohled, ale také mají ozdravující účinky. Každá solná lampa se opracovává ručně, což z ní činí originál. Tlumené světlo, které vydává, vás dostane do psychické pohody. Každá lampa má jinou barvu. Některé mohou být žluté, oranžové, červené, růžové a jiné do bíla. Každá barva pak na člověka působí jinak. Společným jmenovatelem však zůstává navození uklidňující i romantické atmosféry.

Neodolatelné lucerny a lucerničky

Nic nedokáže romantickou atmosféru navodit lépe než lucerny. Setkat se můžete s provedením, do kterého se vkládá klasická vosková svíčka, ale dostupné jsou i lucerny se zabudovanými LED svíčkami. LED svíčky jsou bezpečnější variantou. Nemusíte se obávat požáru a ani myslet na to, že je potřeba svíčku zhasnout. LED svíčky navíc svíčky klasické dokonale imitují. Barva světla odpovídá barvě otevřeného ohně a mihotání věrně odpovídá plápolajícímu plamínku.

Lucerny jsou zpravidla prosklené a pro výrobu se nejčastěji používá dřevo nebo kov. Lucerny se snadno přenáší a navíc nádherně vypadají, takže jimi romantickou atmosféru vytvoříte prakticky kdekoliv. Postavte je třeba do okna, na konferenční stolek, do rohů místnosti či kolem vany.

Populární LED řetězy

LED řetězy dokážou něžnou atmosféru vetknout jakémukoliv prostoru. Pokud zvolíte variantu na baterky, posvítíte si i tam, kde není přívod elektřiny. LED řetězy mohou svítit teplou žlutou nebo studenou bílou barvou. Některé modely disponují několika svítícími módy, přičemž pro romantiku se hodí buď stále svícení, nebo plynulé stmívání. LED řetězy mohou lemovat čelo postele, ale také krásně vypadají omotané na květinách nebo policích. Pokud sáhnete po řetězu s ozdobami v podobě květin, hvězd, andělů nebo domečků, máte o romantickou atmosféru vystaráno.

Stmívatelná světla

Funkce stmívání patří u světel a žárovek k těm nejoblíbenějším. Pomocí otočného regulátoru nebo aplikace si můžete intenzitu světla navolit podle nálady. Přičemž romantika si žádá světlo tlumené. Chytré osvětlení, které se ovládá pomocí aplikace, dokonce umožňuje svícení jakoukoliv barvou ze škály RGB. Pokud je pro vás romantická například bledě modrá, není nic jednoduššího, než ji nastavit. V aplikaci je možné si vytvořit i knihovnu náladového osvětlení, takže si v pravý čas stačí vybrat požadovanou atmosféru a nechat se unášet na vlnách pohody.






Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3386

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • 8 tipů na útulnější ložnici
    2021-02-13 1636

    Nezapomínejte na speciální koutek, rozehrajte barvy a vsaďte na vzdušnost.

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1827

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3422

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1976

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice jako sluha dvou pánů
    2018-07-17 1755

    Má sloužit k regeneraci a spánku. Někteří se však se sortimentem těchto služeb nespokojili. Nadhodnotu rozšířili o portfolio s pracovní či relaxační sféry. Anebo zalovili v pragmatičtější vodách.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste