Jak pověsit obrazy: tipy, když si zařizujete domácí obrazovou galerii

Obrazy sluší každému interiéru. Na zeď můžete pověsit jen jedno umělecké dílo, nebo si z interiérových obrazů sestavit celou galerii. Jak vybrat nejvhodnější obrazy a jak je správně pověsit, aby se staly pýchou pokoje? Máme pro vás několik užitečných tipů.

Vytvořte si svou vlastní obrazovou galerii

Proměna bydlení, která nepotřebuje stavební úpravy

Čas od času se můžete přistihnout, že se doma nudíte. Všechno je okoukané a vy přemýšlíte, jak svému domovu dodat nový náboj. Můžete se pustit do malování, stěhování nebo stavebních úprav. Všechny tyto činnosti si ale žádají dost času, peněz a někdy i fyzických sil. Chcete to zkusit jednodušeji? Proměňte pouze stěnu. Udělejte z ní obrazovou galerii.

Galerii můžete vytvořit z obrazů, které už máte doma nebo se teprve pustíte do jejich pořizování. Rozhodněte se, zda se přikloníte k hravému eklektismu, nebo dáte přednost obrazům, které spolu budou ladit. Ať tak či onak, výsledek bude odrazem vaší identity.

1. Jaké obrazy budou ve vaší galerii?

Než začnete sbírat, stanovte si svůj cíl. Hledáte konkrétní styl? Například moderní či abstraktní obrazy. Budete obrazy vybírat podle barevného schématu, které se u vás doma objevuje? Stačí se dobře rozhlédnout a zjistit, jaká barevná základna u vás převládá. Chcete dosáhnout barevného kontrastu? Hledáte spíše minimalistická provedení? Chcete mít galerii z nesourodých obrazů? Jakmile si určíte, co hledáte, začněte obrazy sbírat.

Zvolte si témata obrazů

2. Správný výběr místa

Kde bude vaše galerie umístěna? Nemá smysl svoji kolekci obrazů vystavovat v tmavé předsíni či chodbě. Vyhněte i stěnám, kde je dominantní kus nábytku, například obývací sestava. Vystavte obrazy na takovém místě, kde si je užijete nejvíce a můžete z nich vytěžit maximum. Obrazy nejlépe vyniknou v obýváku, který je srdcem celé domácnosti. Nejenže se zde schází celá rodina, ale také je to reprezentativní místnost, kam přivádíte své přátele.

Věnujte pozornost správnému výběru místa

3. Začněte měřit

Dvakrát měř, jednou řež. Toto přísloví najde uplatnění také při vytváření obrazové galerie. Pamatujte, že v centru by měl být vždy největší obraz. Říká se mu kotva a jde o dílo, které vaše oči zachytí jako první. Kolem něj se budou rozvěšovat další obrazy. Mezery mezi obrazy by měly být zhruba 8 cm. Tak na sobě nebudou příliš „nalepené“. Vznikne vzdušné uskupení, které dá vyniknout každému dílku.

Dvakrát měř, jednou řež

4. Rozvržení a koncept je klíčový

V jaké sestavě či formaci budete obrazy na stěnu věsit? Než vezmete do rukou kladivo, sestavte si galerii na podlaze či na stěně pomocí papírů odpovídajících velikostí. Rámy na obrazy seskládejte do tvaru a skupin, které vám bude vyhovovat. Není od věci si rozvrhnout, kam umístěte jaká témata. Můžete mít obrazy, které budou černobílé, barevné, tištěné, malované nebo vyrobené z přírodnin. Do přírodně laděné galerie se budou perfektně hodit mechové obrazy. Obrazy mohou být konkrétní, ale také abstraktní. Skvěle bude působit, pokud některý z rámů vyplníte textem nebo jen barvou.

Rozvržení a koncept domácí obrazové galerie je klíčový

Nezapomínejte ani na velikost obrazů. Vyhněte se uskupení o stejné velikosti.  Snažte se, aby vedle sebe byly různě velké rámy. Blízko sebe nedávejte ani stejné barvy. Pohled na galerii by měl působit plynule. Na obrazy byste se měli dívat jako na celek, ne jako na dílčí části.

Nejoblíbenější seskupení:

  • Středová linie – obrazy pověste do řady tak, aby byl jejich střed v jedné rovině.
  • Horní linie – zavěšené obrazy budou mít společnou horní linii.
  • Spodní linie – je opakem horní linie. Společná linie obrazů bude spodní.
  • Šikmá linie – obrazy uskupte tak, aby vedly šikmo vzhůru.
  • Olovnicová linie – obrazy jsou pověšeny pod sebou ve svislé přímce.

Nápad na rozvržení galerie

5. Pusťte se do díla

Jakmile máte rozmyšlené rozvržení, můžete se pustit do zavěšování. Ještě předtím si ale zjistěte, z jakého materiálu je vybraná zeď. Je zděná, betonová nebo ze sádrokartonu? Každý materiál si totiž žádná jiné hmoždinky. Nezapomeňte se také ujistit, že v místech, kam budete zatloukat hmoždinky, nevede elektrokabeláž nebo trubky.

Praktické rady

Na co všechno pamatovat, při zařizování domácí obrazové galerie?

  • Pravidlo 145 cm – jak vysoko pověsit obraz? Pokud věsíte jen jeden obraz, měl by viset ve výšce 145 cm od země. Tak se jeho střed bude nacházet v úrovni očí.
  • Téma obrazu – pokud hledáte obrazy do ložnice, pamatujte, že by měly mít pozitivní a klidné téma. Nejlépe se sem hodí pastelové barvy.
  • Barva stěny a rámů – obrazy vždy věste na jednobarevnou stěnu. Barva rámů by měla být v kontrastu s barvou stěny.
  • Osvětlení – pokud si na stěnu věsíte jen jedno umělecké dílo, na které chcete upozornit, nasvětlete ho pomocí bodového osvětlení.
  • Pohrajte si s optikou – pomocí obrazů můžete opticky měnit rozměry stěny. Pokud je příliš vysoká, pověste na ni obrazy na šířku. Jestliže máte nízké stropy, můžete je zvýšit pověšením obrazů na výšku.

Moderní umění se jen tak neokouká

Proměňte svůj domov jednoduše. Stačí si vybrat oblíbené obrazy a vytvořit z nich originální galerii.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste