Jak pracovat se zrcadly v interiéru? Věděli jste, že vám mohou přinést bohatství

Zrcadla slouží v interiéru k řadě účelů. Pomáhají vám při úpravě vašeho zevnějšku: oblečení, make-upu nebo při čištění zubů. V podstatě jsou nezbytným vybavením každého domova. Kromě této své praktické stránky ale nezapomeňte také na jejich dekorativní funkci. Díky neobvyklým tvarům, krásným rámům a propracovanému designu dodají šmrnc vašemu domovu. Podle učení feng shui dokážou zrcadla přinášet hojnost a štěstí.

Zrcadlo se může stát ústředním designovým prvkem prostoru

Zrcadlo se může stát ústředním designovým prvkem prostoru

Přiveďte do svého domova světlo

Kromě optického zvětšování a vytváření iluze hloubky, dokáže zrcadlo prostory prosvětlit. Nejvíce světla potřebují místa, která mají nízké stropy nebo malá okna. Typicky se jedná, například o malé koupelny pro hosty, ale také třeba o šatny. Abyste dosáhli kýženého prosvětlení, je potřeba, aby zrcadlo stálo v blízkosti zdroje světla. Nejlépe světlo distribuuje, pokud stojí v blízkosti okna, případně blízko zdroje umělého osvětlení. Jen tak se dokáže světlo odrážet do zbytku místnosti.

Zrcadlo jako ústřední dekorační prvek

Pokud máte omezený rozpočet na nákup dekorací nebo prostě jen milujete minimalismus, je zrcadlo nejlepším způsobem, jak dodat svému interiéru šmrnc. Pamatujte na to, že spousta dekorativních drobností může pokoj zbytečně zahltit. Ve velké místnosti navíc ani nevyniknou. Naproti tomu zrcadlo udělá skvělou parádu.

Jestliže pořizujete velké zrcadlo, které bude viset na stěně nebo bude opřené o podlahu, mělo by být bezrámové. Například zrcadlo v masivním dřevěném rámu by prostor zbytečně zahltilo a stísnilo. Neplnilo by funkci, kterou od něj očekáváte. Nadrozměrná zrcadla se hodí také do koupelen, ložnice, jídelny, předsíně nebo obývacího pokoje.

Zrcadlové plochy pro zamaskování nedokonalostí na stěnách

Praskliny, šmouhy, dírky a další povrchové nedokonalosti trápí spoustu interiérů. Možná nemáte chuť je opravovat nebo na renovaci zkrátka nemáte peníze. V tom případě sáhněte po zrcadle. Samozřejmě se nejedná o trvalé řešení a stěnu budete muset v budoucnu tak jako tak opravit, ale jako prozatímní řešení je zrcadlo ideální. Jestliže potřebujete potlačit starou tapetu nebo překrýt nevyhovující výmalbu, zvolte velké celoplošné zrcadlo. Na menší nedokonalosti si vystačíte s jejich drobnějšími závěsnými kolegy.

Zrcadlo, které zvětší malý prostor

Zařizujete malý a stísněný byt? Právě v tomto případě byste neměli zapomenout na vybavení v podobě zrcadel. Je dobře známo, že díky své reflexní ploše zrcadla odráží světlo a vytváří iluzi prostoru. To znamená, že díky nim můžete své malé bydlení opticky zvětšit.

Díky správnému typu zrcadla a díky jeho vhodnému umístění bude i ta nejmenší místnost vypadat větší. Do malých prostorů se perfektní hodí stojací zrcadla, případně celoplošná zrcadla, která vedou od podlahy až ke stropu. Jestliže potřebujete interiéru dodat hloubku, pověste zrcadlo naproti oknu.

Stojací zrcadla dodají nízké místnosti výšku

Stojací zrcadla dodají nízké místnosti výšku

Neotřelý designový prvek

Dnešní doba nabízí takřka neomezené možnosti. K dostání jsou zrcadla bezrámová i ta v rámu, zrcadla nejrůznějších tvarů, zrcadla s patinou nebo s různými barvami reflexních ploch. Popusťte uzdu svojí fantazii a dejte prostor svojí kreativitě.

Díky zrcadlům dodáte místnosti tvar, hloubku, vizuální zajímavost a zvýrazníte její strukturu. Stačí si jen vybrat provedení rámu zrcadla, jeho tvar, zpracování atd. Důležité je také jeho umístění, případně seskupení menších zrcadlových ploch.

Zrcadla v zahradách

Věděli jste, že se zrcadla používají i v zahradách? Dokážou totiž zdvojnásobit její příznivou energii, která pramení v zelených rostlinách, květinách, vodních fontánách, pítkách pro ptáčky nebo v jezírkách.

Ujistěte se, že zrcadlo odráží jen pozitivní aspekty, jako jsou krásné výhledy. Neměly by odrážet zvadlé nebo umírající rostliny, které přináší fyzickou a duševní únavu. Zároveň by se v odrazu zrcadla neměla zrcadlit rušná ulice, doprava, odpadkový koš nebo dům souseda.

Kam se dává zrcadlo podle učení feng shui?

Podle feng shui dokáže zrcadlo zvýšit a zlepšit energii v celém domě. Díky němu se do domu dostává hojnost a štěstí. Je akcelerátorem neboli urychlovačem energie. Pokud chcete s energií v interiéru správně pracovat, je potřeba vědět, jak zrcadlo v každé místnosti správně směrovat.

  • Zrcadlo v předsíni podle feng shui – zrcadlo dokáže energii směrovat dál do prostoru, pokud visí na stěně, která je kolmá ke dveřím. Nikdy by nemělo být naproti vchodovým dveřím, protože vstupující energii Qi odráží zpátky ven.
  • Zrcadlo na schodišti v chodbě – úzké schodiště může blokovat příliv bohatství a hojnosti, a proto se používají zrcadla, která úzká schodiště rozšíří.
  • Feng shui a zrcadlo v jídelně – zrcadlo v jídelně přináší vaší rodině hojnost. Je ovšem potřeba jej umístit tak, aby se v něm odrážel jídelní stůl. Nemělo by odrážet dveře a kuchyň, dbejte na to, aby zrcadlo nesekalo hostům hlavy.
  • Zrcadlo v ložnici podle feng shui – s používáním zrcadel v ložnicích buďte opatrní. Zrcadlo může odrážet dveře, pokud na ně z postele nevidíte. Hodí se také na vnitřní stranu dveří šatní skříně. V zrcadle by se neměla odrážet postel.
  • Zrcadlo v pracovně – zrcadlová plocha by měla odrážet pozitivní aspekty a předměty v prostoru. Jestliže v pracovně přijímáte klienty, pověste zrcadlo vedle dveří vedoucích do místnosti. Měly by se v ní odrážet vstupující osoby. Tak můžete zvýšit počet svých klientů.

V zrcadle v předsíni by se neměly odrážet vstupní dveře

V zrcadle v předsíni by se neměly odrážet vstupní dveře

Pokud se naučíte správně pracovat se zrcadly, mohou do vašeho domova přinést nejen pozitivní energii a hojnost, ale také světlo. Jsou skvělým a jednoduchým řešením optického zvětšení malých prostorů.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste