Jak správně čistit nábytek

1121 Tipy a triky

Krásný nábytek je ozdobou a pýchou všech interiérů. Rádi dáváme na odiv výstavní kousky, které se nám podařilo vybrat v obchodě, nebo dokonce svépomocí renovovat. Ale aby nábytek mohl dělat parádu dlouho, potřebuje pravidelnou údržbu – zejména čištění. Proto jsme vám sepsali rádce a průvodce, se kterým budete moct nábytek čistit rychle, efektivně a bude vám dlouho sloužit i dělat parádu. Postupně se podíváme na základní principy čištění a projdeme různé materiály, abyste věděli, po čem sáhnout a čemu se naopak raději vyhnout. Můžete se těšit na tipy na čištění koženého, dřevěného i látkového nábytku. Pojďme na to.

Trojice mladých lidí uklízejících kancelář

Pár rad na úvod aneb než se pustíte do čištění nábytku

Nábytek je nejen praktickým a estetickým doplňkem našeho domova, ale také investicí do našeho pohodlí a kvality života. Proto je důležité pečovat o něj a pravidelně ho čistit. Čištění nábytku není jen otázkou hygieny a vzhledu, ale také prodloužení jeho životnosti a zachování jeho hodnoty. V této kapitole vám představíme některé základní principy a tipy, jak správně čistit různé typy nábytku.

Příprava a ochrana povrchů před čištěním

Než začnete čistit nábytek, ujistěte se, že jste si připravili vše potřebné a že jste ochránili povrchy, které jsou citlivé na případné poškození čisticími prostředky nebo vodou. Mezi základní pomůcky patří:

  • Měkký hadřík nebo houbička
  • Čistá voda
  • Mísa nebo kbelík
  • Čisticí prostředek vhodný pro daný materiál
  • Suchý hadřík nebo utěrka
  • Případně ochranný vosk nebo olej

Nezapomeňte před čištěním odstranit veškeré předměty z nábytku, jako jsou knihy, vázy, svíčky nebo dekorace. Pokud je nábytek silně znečištěný a je to možné, přesuňte jej na místo, kde nebude rušit ani ohrožovat ostatní věci v místnosti. Jestli to není možné, položte pod nábytek igelitovou fólii nebo starou deku, abyste zabránili znečištění podlahy. Usnadníte si tak následný úklid. A je jedno, jestli se chystáte čistit kredenc po babičce nebo třeba horní stěnu kuchyňské skříňky.

Obecné zásady čištění nábytku

Každý typ nábytku vyžaduje specifický způsob čištění podle materiálu, ze kterého je vyrobený. Nicméně existují některé obecné zásady, které byste měli dodržovat vždy a při jakémkoliv čištění:

  1. Začněte od nejšpinavějších míst a postupujte k těm čistším.
  2. Používejte co nejméně vody a čisticího prostředku, abyste zabránili nadměrnému namočení a poškození materiálu.
  3. Testujte čisticí prostředek na malém a skrytém místě nábytku, abyste ověřili jeho účinnost a bezpečnost.
  4. Dodržujte pokyny výrobce nábytku i čisticího prostředku ohledně dávkování, doby působení a způsobu použití.
  5. Otírejte nábytek suchým hadříkem nebo utěrkou po každém čištění, abyste odstranili zbytky vody a špíny.
  6. Použijte ochranný vosk nebo olej na dřevěný nábytek po každém čištění, abyste obnovili jeho lesk a chránili ho před vlhkostí a škrábanci.

 

V dalších kapitolách se podíváme na to, jak čistit konkrétní typy nábytku a povrchy, jako jsou dřevěný, kožený, nebo textilní. Když se budete řídit našimi tipy, pomohou udržet váš nábytek v perfektním stavu a budete si moct užívat jeho krásy a funkčnosti co nejdéle.

Čištění kůže a koženého nábytku

Kůže je přírodní materiál, který se používá k výrobě oblečení, obuvi, doplňků a nábytku. Tento tradiční materiál má mnoho výhod, jako je trvanlivost, pohodlí a estetika, ale také vyžaduje zvláštní péči a čištění. V této kapitole si povíme, jak správně čistit a udržovat různé typy kůže a koženého nábytku.

Hnědá kožená sedačka v perfektním stavu po čištění

Přehled různých typů kůže a jejich čištění

Existuje mnoho druhů kůže, které se liší podle zvířete, ze kterého pocházejí, způsobu zpracování a povrchové úpravy. Mezi nejběžnější typy kůže patří:

Hladká kůže: Je to nejčastější typ kůže, který má hladký a lesklý povrch. Hladkou kůži lze snadno čistit pomocí vlhkého hadříku a neagresivního mýdla. Pokud je kůže silně zašpiněná nebo mastná, můžete použít speciální čisticí prostředek na kůži. Hladkou kůži je třeba pravidelně impregnovat a leštit, aby se udržela svou pružnost a lesk.

Semišová kůže: Je to typ kůže, který má drsný a nestejnorodý povrch. Semišová kůže je citlivější na vlhkost, skvrny a opotřebení než hladká kůže. Semišovou kůži je třeba čistit suchou nebo lehce navlhčenou houbičkou. Pokud je semišová kůže znečištěná nebo zmačkaná, můžete jí vrátit perfektní vzhled pomocí speciální semišové gumy nebo kartáče. Semišovou kůži je třeba impregnovat speciálním sprejem pro semiš, aby se chránila před vlhkostí a skvrnami.

Lakovaná kůže: Je to typ kůže, který má lesklý a hladký povrch s vrstvou laku. Lakovaná kůže je odolnější vůči skvrnám a vlhkosti než hladká nebo semišová kůže, ale také náchylnější k poškrábání a praskání. Lakovanou kůži je třeba čistit jemným hadříkem bez mýdla nebo rozpouštědel. Pokud je lakovaná kůže poškrábaná nebo popraskaná, dá se opravit pomocí speciálního laku na kůži. Lakovanou kůži nemusíte impregnovat ani leštit.

Odstranění skvrn z koženého nábytku

Kožený nábytek je stylový a pohodlný doplněk každého interiéru. Kdo by doma nechtěl koženou sedačku nebo křeslo. Aby kožený nábytek vypadal dobře a sloužil dlouho, je třeba ho pravidelně čistit a udržovat. Pokud se na koženém nábytku objeví skvrna, je třeba ji co nejdříve odstranit. Nevíte jak na to? Využijte následující tipy:

Skvrny od potravin a nápojů: Tyto skvrny lze obvykle odstranit pomocí vlhkého hadříku a šetrného mýdla. Pokud je skvrna zaschlá nebo zatvrdlá, můžete použít speciální čisticí prostředek na kůži. Skvrnu jemně otírejte směrem od okraje ke středu, aby se nezvětšila. Po čištění kůži osušte a naimpregnujte.

Skvrny od inkoustu, rtěnky nebo oleje: Čistí se hůř, a někdy dokonce mohou vyžadovat profesionální čištění. Pokud se pokusíte skvrnu odstranit sami, můžete použít bavlněný tampón namočený v lihu nebo octu a jemně ho přiložit na skvrnu. Pokud se skvrna rozpustí, můžete ji opatrně otřít vlhkým hadříkem. Pokud se skvrna nerozpustí, je lepší nechat čištění na odborníkovi. Po čištění kůži osušte a naimpregnujte.

Skvrny od vody, krve nebo moči: Tyto skvrny obvykle odstraníte pomocí suchého hadříku nebo papírové utěrky, kterou jemně přitlačíte na skvrnu, aby látka vstřebala co nejvíce tekutiny. Pokud je skvrna stále viditelná, můžete ji otřít vlhkým hadříkem a šetrným mýdlem – vždy použijte studenou vodu. Pokud je skvrna zaschlá nebo zatvrdlá, použijte speciální čisticí prostředek na kůži. Nakonec kůži osušte a naimpregnujte.

Ochrana a údržba povrchu kůže

Aby kůže zůstala hebká, pružná a lesklá, je třeba ji chránit před škodlivými vlivy, jako jsou sluneční záření, teplotní výkyvy, vlhkost, prach a špína. Následující rady vám pomohou udržet kůži v dobrém stavu:

Čištění: Čištění je proces, kterým se odstraňuje prach, špína a skvrny z povrchu kůže. Provádí se podle typu kůže a stupně znečištění pomocí vlhkého hadříku, šetrného mýdla nebo speciálního čisticího prostředku pro kůži. Čištění je třeba provádět opatrně a směrem od okraje skvrny dovnitř, aby se nečistota nerozmazala.

Impregnace: Impregnace je proces, kterým se nanáší na kůži ochranná vrstva, která ji chrání před vlhkostí, skvrnami a opotřebením. Impregnaci je třeba provádět pravidelně podle typu kůže a frekvence používání. Pro hladkou kůži se používají voskové nebo krémové impregnace, pro semišovou kůži se používají impregnace ve spreji.

Leštění: Leštění je proces, kterým se dodává kůži lesk a hladkost. Provádí se pomocí suchého nebo mírně navlhčeného hadříku nebo kartáče, kterým otíráte povrch kůže. Leštění je vhodné pro hladkou a lakovanou kůži, pro semišovou kůži nemá význam.

Čištění dřeva a dřevěného nábytku

Dřevěný nábytek je krásný a přírodní doplněk každého interiéru. Aby si ale zachoval svůj lesk a kvalitu, je potřeba se o něj správně starat. V této kapitole vám poradíme, jak čistit a ošetřovat různé druhy dřeva, jak odstranit prach a nečistoty z dřevěných povrchů a jak napravit škrábance a poškození.

Mladý muž pečlivě čistí a renovuje dřevěnou kuchyňskou stoličku

Různé druhy dřeva péče o ně

Dřevo se dělí na masivní, dýhované a lamino. Každý typ vyžaduje jinou péči a údržbu.

Masivní dřevo je nejodolnější a nejkvalitnější materiál, který se používá na výrobu nábytku. Je to přírodní produkt, který má svou jedinečnou strukturu a barvu. Masivní dřevo je ale také citlivé na vlhkost, teplotu a sluneční záření, které mohou způsobit jeho vysychání, praskání nebo blednutí. Proto je nutné masivní dřevo pravidelně ošetřovat speciálními přípravky na bázi vosku nebo oleje, které ho hydratují, chrání a dodávají mu lesk.

Dýhované dřevo je tenká vrstva přírodního dřeva nalepená na nosnou desku z dřevotřísky nebo MDF. Dýhovaný nábytek má vzhled masivního dřeva, ale je levnější. Dýha je ale také náchylná k vysychání a praskání, proto je třeba ji také pravidelně ošetřovat čistícími přípravky s voskem nebo olejem. Dýhovaný nábytek by se neměl vystavovat přímému slunečnímu svitu ani vlhkosti.

Lamino je umělý materiál, který imituje vzhled přírodního dřeva. Je to vrstva papíru s potiskem dřevěné struktury pokrytá průhlednou ochrannou fólií. Laminátový nábytek je cenově dostupný, odolný a snadno se čistí. Stačí ho otřít mokrým hadrem s čistícím prostředkem nebo mýdlovou vodou. Laminátový nábytek by se neměl používat v místnostech s vysokou vlhkostí nebo teplotou.

Odstranění prachu a nečistot z dřevěného nábytku

Prach a nečistoty jsou nepřátelé každého dřevěného nábytku. Pokud se neodstraňují pravidelně, mohou způsobit šednutí, ztrátu lesku nebo poškrábání dřevěných povrchů. Proto doporučujeme utírat prach z dřevěného nábytku alespoň jednou týdně suchým nebo lehce navlhčeným měkkým hadříkem. Pokud je nábytek silněji zašpiněný, například od potravin, nápojů nebo mastnoty, je třeba použít speciální čistící prostředek určený pro dřevěné povrchy. Při čištění masivního nábytku – například jídelního stolu – dodržujte směr dřevních vláken a po čištění vytřete nábytek do sucha.

Náprava škrábanců a poškození povrchu

I přes pečlivou péči se může stát, že se na dřevěném nábytku objeví škrábance, oděrky nebo jiné poškození povrchu. Naštěstí existují způsoby, jak tyto nedostatky zakrýt nebo opravit. Pokud se jedná o malé škrábance nebo oděrky, můžete je zakrýt voskovou tužkou nebo fixem ve stejné barvě jako dřevo. Když jde o hlubší škrábance nebo praskliny, můžete je vyplnit speciální tmelovou hmotou pro dřevo a poté přebrousit a přelakovat. Jestli potřebujete odstranit spáleniny od cigaret nebo žehličky, můžete je opatrně přebrousit a přelakovat celou plochu nábytku. Samozřejmě nemusíte vše dělat sami. Když si netroufáte, není žádná ostuda pozvat si domů zkušeného řemeslníka. Věříme, že vám tyto rady pomohou udržet váš dřevěný nábytek v perfektním stavu.

Čištění látkových potahů nábytku

Látkový potah nábytku je oblíbený pro svou pohodlnost, útulnost a rozmanitost barev a vzorů. Ale jak ho udržet čistý a voňavý? V této kapitole vám poradíme, jak se postarat o různé druhy látek na nábytku, jak odstranit skvrny a nepříjemné pachy z látkového nábytku a jak správně prát a sušit látkové potahy.

Mladý muž vysává potah látkového taburetu

Ošetřování různých druhů látek na nábytku

Každý typ látky na nábytku vyžaduje jiný způsob ošetřování. Než začnete čistit svůj látkový nábytek, podívejte se na štítek s pokyny od výrobce. Tam najdete informace o tom, jakou povrchovou úpravu má látka, jaké prostředky můžete použít a jaké teploty snese. Obecně platí, že existují tyto kódy pro čištění látek:

  • W – látka je vhodná pro čištění vodou nebo vodními roztoky
  • S – látka je vhodná pro čištění suchým čištěním nebo speciálními rozpouštědly
  • WS – látka je vhodná pro oba způsoby čištění
  • X – látka je vhodná pouze pro oprašování nebo profesionální čištění

Pokud na štítku nenajdete žádný kód, raději se obraťte na odborníka nebo vyzkoušejte čisticí prostředek na neviditelném místě nábytku.

Odstranění skvrn a nepříjemných pachů z látkového nábytku

Skvrny a pachy jsou nepříjemnými společníky látkového nábytku. Jak se jich zbavit? Nejdůležitější je rychle zasáhnout, než se skvrna nebo pach usadí do hloubky látky. Pokud se na nábytku rozlije tekutina, okamžitě ji vysajte papírovou utěrkou nebo hadříkem, aniž byste ji vtlačovali do látky. Pak použijte vhodný čisticí prostředek podle typu skvrny a látky.

  • Krev – použijte studenou vodu s octem nebo peroxidem vodíku
  • Čokoláda – použijte teplou vodu s mýdlem nebo sodou bikarbona
  • Káva – použijte teplou vodu s octem nebo alkoholem
  • Víno – použijte studenou vodu s solí nebo sodou bikarbona
  • Zvířecí chlupy – použijte lepící váleček nebo gumové rukavice
  • Zvířecí pachy – použijte octovou vodu nebo sůl s citronovou šťávou

Po použití čisticího prostředku nechte látku dobře uschnout a vyvětrejte místnost. Pokud skvrna nebo pach přetrvává, opakujte postup nebo se obraťte na profesionální čistírnu.

Praní a sušení látkových potahů

Pokud má váš látkový nábytek sundavací potahy, můžete je prát v pračce podle pokynů na štítku. Před praním je však dobré potah vyklepat a odstranit případné skvrny. Používejte jemný prací prostředek a nízkou teplotu, abyste zabránili poškození nebo smrštění látky. Potahy nechte volně usušit na vzduchu, nebo je sušte v sušičce na nízký stupeň tepla. Potahy nedávejte zpět na nábytek, dokud nejsou zcela suché, aby se zabránilo tvorbě plísní nebo zápachu.

Tím jsme se dostali na konec článku, Doufáme, že už máte jasno v tom, jak pečovat o nábytek, aby vám dobře sloužil dlouhá léta. A i kdyby se vám doma stala nehoda s převrhnutím hrnku s kávou nebo třeba dítě zamazalo rukama od čokolády potahy sedačky, budete vědět, co dělat. Každopádně budeme rádi, když nám zachováte přízeň a mrknete se taky na naše další články na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste