Jak zamaskovat televizi, aby tolik nerazila – 4. díl

Ve čtvrtém a posledním díle naší série, ve které se věnujeme potlumení výraznosti TV mezi ostatním vybavením místnosti, vám naservírujeme další pravidelnou várku ověřených tipů. Z našich návrhů řešení si můžete vybrat to, které vám nejlíp padne, nebo se třeba jen volně inspirovat, zatímco si finální způsob oslabení výraznosti obrazovky televize vymyslíte sami. V každém případě se můžete těšit na šik obývák, ve kterém nádherně vynikne nábytek a další vybavení, a ne jenom veliká tmavě šedá obrazovka moderní televize.

Mladý pár u jídla sleduje televizi

A co najdete ve finální čtveřici našich tipů? Začneme radou, která spočívá v jednoduchém zakrytí televize paravánem nebo třeba mobilní dělicí stěnou. Pokud už doma jeden z těchto kousků máte, není nic jednoduššího, než je začít využívat. Druhý tip bude o nahrazení obrazovky projektorem a plátnem. To se vyplatí hlavně milovníkům filmů. Ale může se hodit i komukoliv jinému. Třetí téma se bude točit kolem stylových televizí, které nepotřebují tlumit vizáž. Myslíme tím designové kousky, které se stanou ozdobou vašich obýváků. Poslední bonusový tip najdete na konci článku. Příjemnou zábavu při čtení.

Zakryjte televizi paravánem nebo dělicí stěnou

Prostor v obýváku nebo obýváku spojeném s kuchyní bývá často poměrně velkorysý. Proto občas potřebujeme rozdělit jednotlivé sekce tak, aby vznikly samostatné jednotky, ve kterých se dají dělat paralelně různé věci. Oceníte to třeba při večírku, kdy si můžou v jednom koutě místnosti lidé povídat, zatímco ve druhém budou jiní tančit a ve třetím třeba pojídat vaše vyhlášené dobroty. V každém případě je fajn, když můžete prostory oddělit vizuálně. Zvuk se dá zvládnout, ale vizuální smog je pro soustředění překážkou. Pak byste mohli rovnou zapomenout na plodnou a objevnou diskuzi na okrajové téma, do kterého jste společně se svým nejlepším kamarádem zapálení. A je jedno, jestli jde o houbaření, sbírání známek nebo třeba novinky na TikToku. Prostě a jednoduše doma použijete paraván nebo dělicí stěnu.

Šťastná rodina sleduje TV

A stejné řešení se vám může hodit v případě, že nechcete strhávat pozornost ke své televizi. Klidně můžete mít starší model a sousedi ani závistiví příbuzní vás nepomluví před ostatními. Vaši oblíbenou obrazovku totiž ani neuvidí, protože bude dovedně schovaná za paravánem nebo dělicí stěnou. Zatímco vy se budete bavit s návštěvou, televize v klidu počká na stolku nebo skříni, dokud nepřijde čas na další seriál nebo film. Výhodu je, že paraván ani přenositelná dělicí stěna nejsou velké investice. Můžete si je dovolit pořídit i bez šetření. Takže pokud vás tenhle tip zaujal, klidně se začněte poohlížet po nějakém pěkném kousku, který hezky sedne k ostatnímu nábytku ve vašem obýváku.

Pokud zvolíte paraván, určitě se vám doma bude hodit i v případě, že se budete s rodinou nebo kamarády chystat například na svatbu nebo velkou rodinnou oslavu babiččiných kulatin. V takových chvílích je totiž pro přespolní příbuzné a hosty prakticky nemožné, aby přijeli ve slavnostních šatech, takže se budou potřebovat někde převléct. A když bude takových lidí u vás víc, pravděpodobně nastane nervozita kvůli střídání v prázdném pokoji, kde se dá nerušeně hodit do gala. Ale s paravánem můžete s klidem pozvat i širší rodinu. Všichni se pohodlně převlečou u vás a nezdrží je to déle, než je nezbytně nutné. Je jedno, jestli budou oblékat velkou večerní nebo kostým na maškarní. Tak vidíte, paraván i dělicí stěna vám přinesou mnohem víc než jen schovanou televizi.

Nahraďte televizi projektorem a plátnem

Teď si možná říkáte, že je nesmysl, abyste se zbavovali drahé televize, a navíc ještě platili další peníze za projektor a plátno. Samozřejmě to tak může být. Pokud máte doma relativně novou televizi, asi je opravdu nesmysl, abyste kupovali ještě projektor a plátno s vidinou toho, že novou televizi odnesete do garáže nebo do sklepa, kde brzo doslouží. Ale v ostatních případech může být projektor s plátnem skvělou alternativou. Často dokonce ušetříte ve srovnání s tím, kdybyste si chtěli kupovat novou televizi. Jen samozřejmě nebudete mít doma chytrý elektrický spotřebič, ale kvalitní zobrazovací zařízení. Takže jestli nepotřebujete smart TV, vystačíte si i s projektorem a plátnem. Stejně tak vám skvěle poslouží i v případě, že zas tak moc nesledujete klasické televizní vysílání. A i kdyby ano, můžete si za pár set korun dokoupit TV tunner pro váš počítač nebo notebook.

Mladý pár sleduje doma film na plátně

Skutečným klenotem se projektor s plátnem stanou v rukou filmových nadšenců. Tady samozřejmě platí, že budete potřebovat dostatečně kvalitní model, který dokáže věrohodně zobrazit vysoké rozlišení. Je sice fakt, že budete od projektoru nejspíš sedět o něco dál, než kdybyste si pořídili velkou chytrou televizi, ale stejně byste neměli slevit ze svých požadavků na bezchybný obraz. Čím víc času trávíte sledováním filmů a seriálů, tím pečlivěji vybírejte zejména projektor. Připravte se na to, že 4K projektory začínají s cenou někde okolo 20 tisíc korun. Zato však získáte kvalitní zobrazení a můžete si klidně dovolit sledovat pořad z vedlejší místnosti, aniž by vám utekl sebemenší detail. Třeba od jídelního stolu při obědě uvidíte každý v povedeném dramatu, poznáte zamilovaný pohled v romantické komedii nebo výhružku v akčním snímku s hvězdnými záporáky.

Když se pro projektor a plátno rozhodnete, vyberte si pečlivě, kam projektor umístíte. Nejlepší je zavěšení pod strop, kde nebude překážet. Zároveň ho nebudete muset složitě nastavovat nebo ostřit. Jednoduše ho napojíte na libovolné zařízení, se kterým se kamarádí, a máte vystaráno. Jedinou potíží je držák na strop přimontovat, ideálně tak, abyste měli i úhledně vyvedenou kabeláž. Pokud nepatříte mezi zručné kutily nebo řemeslníky, raději si zavolejte někoho takového na pomoc. Uvidíte, že to zvládnou vyřešit raz dva. Za odměnu s nimi můžete třeba z pohodlí vaší sedačky nebo křesel mrknout na jejich oblíbený film nebo seriál.

Kupte si designovou TV a neřešte maskování

Tahle rada padne na úrodnou hlavně u fanoušků čistého stylu. Pokud máte rádi uhlazený a nenáročný design, který nekřičí, ale dokáže přesvědčit v každém detailu perfektním propracováním, budete spokojení s designovou televizí dvojnásob. Je ale fakt, že na začátku vás TV přijde o něco dráž, než kdybyste vyrazili do prvního obchodu s elektrem pro libovolnou chytrou televizi v akci. Na druhou stranu nebudete kupovat jen přístroj pro zobrazování videí, ale pořídíte si do jisté míry umělecké dílo s dokonalým designem, který třeba ještě vkusně doplní dosavadní vybavení vašeho obývacího pokoje. Až pak budete s koktejlem v ruce z barové stoličky sledovat oblíbený pořad, doceníte vše o to víc. A chvála vašich podobně smýšlejících přátel na sebe určitě nenechá dlouho čekat.

Obývák s moderní designovou televizí na stěně

Jestli vás tato varianta zaujala, tak věřte, že designové kousky najdete v nabídkách velkých značek, které dobře znáte. Nemusíte mít proto strach, že byste za své peníze dostali jen hezkou, ale nepraktickou věc. Naopak se můžete těšit na precizní elektroniku, která bude navíc dokonale vyladěná i zvenku. Nejčastěji půjde o stojánek a rámeček v jednom. V tom bude přesně usazená obrazovka televize tak, aby nikde nepřečnívala ani o milimetr. Samozřejmě při takové koupi pečlivě zkontrolujte TV do posledního detailu, jestli vám zpracování vyhovuje. Kdyby náhodou ne, poohlédněte se po jiném modelu.

Myslete na barvy, linie a tvary. Vše podřiďte tomu, jak máte zařízený obývák. Pokud uprostřed pokoje máte výstavní oválný stůl a ostatní nábytek je taky zakulacený, volte podobné provedení taky v případě designové televize. Určitě najdete model, který bude mít úhledně zaoblené linie, aby nekřičely ostrostí pravých úhlů a kolmic. Naopak, pokud máte veškeré vybavení v obýváku spíš hranaté s rovnými liniemi, nemusíte si dělat starosti s výběrem obrazovky televize. Tam totiž bude shoda předem jasná. Jen si pohlídejte barvu rámečku, aby k sobě vše hezky pasovalo. Pak budete mít vystaráno a užijete si krásnou harmonii designu vašeho obýváku, kdykoliv budete chtít.

Pořiďte si zrcadlo s televizí

Bonusový a zároveň poslední tip celé naší série je o spojení zrcadla s televizí. Možná jste ještě o takovém řešení neslyšeli. Ne, nejde o vtip ani vymoženost sci-fi snímků. Televize jako součást zrcadla je dneska dostupná i střední třídě. Nemusíte se bát, že by zruinovala vaši peněženku, i když je samozřejmě o něco dražší než běžná televize. Zato vizuálně jde o velmi chytrou věcičku. Když se budete dívat na film, seriál nebo cokoliv jiného, uvidíte krásné a čisté barvy. Ale po vypnutí se obrazovka jako mávnutím kouzelného proutku promění v zrcadlo, a tím splyne z okolními zrcadly po obvodu všech stran obrazovky.

Mladý pár s úsměvem sleduje oblíbený pořad

Asi chápete, že taková televize vždy visí na stěně. Kromě zábavy slouží taky pro krásu, nejen svou, ale i vaši. Pokud se pro ni rozhodnete, vytipujte si doma dostatečně prostornou zeď, na kterou pak budete moct televizi s okolními zrcadly pohodlně zavěsit, aniž by celý systém působil stísněně. Jestli máte dost velký obývák, je to elegantní řešení, které navíc pomůže šířit přirozené denní i umělé světlo po pokoji. V každém případě můžete počítat taky s tím, že takováto televize krásně zapadne do jakéhokoliv moderního stylu zařízení pokoje. Takže si nebudete muset lámat hlavu s tím, jak k sobě vše sedne.

A tím jsme se dostali až na konec naší série o zamaskování výrazných televizí. Pokud vás z nějakého důvodu minuly předešlé díly, určitě se k nim vraťte. Získáte tak celkem 16 ověřených tipů na to, jak můžete doma televizi ukrýt, když j nebudete chtít mít v centru dění. A až budete mít s úpravami hotovo, mrkněte se i na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste