Jak zamaskovat televizi, aby tolik nerazila – 1. díl

I když se snímky na Instagramu hemží vyladěnými obýváky, ve kterých často žádnou obrazovku, natož televizi, nevidíme, skutečnost většinou bývá jiná. Většinou ji stejně někde doma máme. Aspoň spousta z nás ano. Moderní televize sice spadají mezi designově vyladěné vybavení, ale kvůli svým rozměrům stejně přitahují nebývalou pozornost i při vypnutém stavu, když nás zrovna neoblažují čerstvým dílem našeho oblíbeného seriálu, sportovním přenosem nebo třeba romantickým filmem na Netflixu. Proto se hodí televizi šikovně ukrýt, aby v době mimo sledování nerazila a nerušila nevyužitou černou plochou obrazovky. Máme pro vás tradičně čtveřici tipů. Začneme obklopením uměním, což oslabí výraznost plochy obrazovky. Pak přijde na řadu finta s tmavou barvou na stěně za televizí. Zmizí kontrast a televize nebude tak razit. Třetí možností je zakoupit designový top model TV. To ale něco stojí. A čtvrtý tip vám necháme za odměnu na konci článku.

Mladý pár spokojeně sleduje televizi

Obklopte v obýváku TV uměleckými díly

Televizi má většina z nás v obýváku. A aby taky ne, když je to místo pro setkávání s přáteli, trávení volného času a pořádání příjemných posezení nebo poležení ve dvou. Ale ne vždycky potřebujeme, aby nás při odpočinku na sedačce nebo křesle lákala smutně vyhlížející černá plocha obrazovky k zapnutí a sledování čehokoliv, co je zrovna k mání. Proto je dobré televizi v obýváku zamaskovat. Nemusí jít o žádné precizní maskování, kdy by obrazovku nebylo možné na první pohled najít. Naopak je dobré přijmout fakt, že tak velkou černou plochu jen tak neschováme, aby to nebylo příliš nápadné nebo okázalé. Ale na druhou stranu se dá pěkně pracovat s okolím televize. Na stěnách nebo stolku můžeme rozmístit spousty předmětů, které rozptýlí pozornost i jinam než na nudnou vypnutou TV obrazovku.

Moderní obývací pokoj s televizí mezi pokojovými rostlinami

Doporučujeme TV obklopit uměleckými díly. Nemusejí to být hned originály slavných mistrů malířů ani jejich novější reprodukce. Vystačíte si prakticky s jakoukoliv variantou, která je vám milá. Ani nepotřebujete kdovíjak bujaré nebo výrazné kousky. Stačí vybrat něco veselého a barevného, co bude hezky kontrastovat s černou obrazovkou televize. Po chvilce přemýšlení určitě přijdete na zajímavé grafiky, fotky nebo obrázky, které byste mohli poblíž televize rozmístit. Dokonce ani všechny nemusejí být barevné nebo výrazné. Někdy budou dobře fungovat i černobílé fotografie nebo třeba perokresby krajin či budov. V každém případě televizi obklopte něčím, co máte rádi a budete se na to rádi dívat. Pro někoho to budou fotky z rodinné dovolené, pro jiného třeba abstraktní díla malířů. Konkrétní výběr necháme na vás a vašem vkusu.

Skvělým doplňkem jsou taky pokojové rostliny. Zelená barva listů a stonků krásně doplní černou plochu obrazovky. Květiny můžete mít na zemi v květináčích nebo jim třeba na stěnu připravit polici, na které lépe vyniknou. V každém případě doporučujeme trvalky, které nepotřebují přehnanou péči. Jinak byste si totiž maskováním televize naběhli a upletli na sebe bič v podobě složité údržby domácí flóry. Ještě doplníme, že vůbec nemusíte umělecká díla rovnat do symetrických celků. Naopak bude skvělé, když si troufnete na rádoby ledabylé rozmístění, které bude pěkně kontrastovat s unylou pravidelností televizní obrazovky. I tento záměrný chaos bude přiměřeně odvádět pozornost jinam, o což vám v posledku jde nejvíc.

Vymalujte stěnu za televizí tmavou barvou

Tenhle tip oceníte, pokud se vám nechce vymýšlet nic složitého, ale chcete rychlé, levné a účinné řešení. Kouzlo spočívá ve snížení kontrastu předmětu a pozadí, díky kterému ho vnímáme výrazněji, nebo naopak méně výrazně. V případě televize je to stejně. Vypnutá obrazovka je tmavě šedá, nebo dokonce černá. Takže když bude za televizí bílá stěny, vynikne a bude strhávat oči každému, kdo k vám do obýváku vpadne. A je jedno, jestli si přijde jen tak posedět na kus řeči nebo s vámi stráví celý večer na barových židlích, zatímco vy se budete hrdě chlubit zásobou domácího baru.

Moderní obývací pokoj s televizí zavěšenou na tmavě vymalované stěně

Pokud se rozhodnete jít do varianty s malováním, máme pro vás ještě jednu rozšiřující radu. Pamatujte na to, že stěnu za televizí nemusíte tmavě vymalovat od stropu až k podlaze. Mnohdy by to bylo na škodu, protože byste si tím znatelně ubrali na odrážení denního světla proudícího dovnitř přes okna. Možná vám to připadá nedůležité, ale opak je pravdou. Jen si vzpomeňte, jak po dlouhých zimních večerech vyhlížíte každý paprsek slunce, který vás pohladí na tváři. A přesně o tohle byste se částečně připravili. Samotný paprsek byste možná na tváři přivítali stejně radostně, ale atmosféra místnosti už by tak zářivá nebyla. Proto si vyberte třeba jen poloviční výšku od země směrem ke stropu. Tu vymalujte tmavě a zbytek nechte bílou.

Jestli váháte s tím, jakou barvu použít, aby váš obývák po vymalování nepůsobil příliš tmavě nebo nehostinně, zkuste šedomodrou. Je to univerzální odstín, který se snese téměř s jakýmikoliv jinými barvami, které v obýváku máte. Díky tomu nebudete muset kupovat přehozy na pohovku ani nechávat přečalounit jídelní židle. Jednoduše všechen nábytek necháte v kabátě, ve kterém doposud byl. Uvidíte, že si k sobě šedomodré pozadí se zbytkem vybavení sedne. A co hlavně, obrazovka televize nebude na tomhle univerzálním tmavším podkladu tak výrazná. Pokud chcete dovést malování k dokonalosti, můžete stejný odstín využít na drobné výčnělky, římsu nebo pruh, které plochu vyváží v protilehlé části pokoje.

Pořiďte si designovou televizi

Rovnou přiznáme, že tenhle tip není pro všechny. Zaprvé předpokládá, že máte nadstandardní rozpočet, a zadruhé je to o tom, že v takovém případě budete pod tlakem televizi měnit co pár let. Jinak byste nedrželi krok s trendy. A co si budeme povídat, obzvlášť v případě elektroniky se přístroje vyvíjejí tak rychle, že po dvou až třech letech každá technologie vypadá staře. O designu to platí taky, i když ten se zásadně nemění a prozradily by vás hlavně detaily. Nicméně, pokud míváte všímavé hosty, raději počítejte s častější obměnou TV. Tím se vyhnete poznámkám o stáří televize. Naopak možná sklidíte slova uznání za to, že jste si troufli z televize udělat designový prvek.

Designová televize s krajinou na obrazovce, kterou sleduje rodina na sedačce

Hlavní výhodou designových televizí je nenápadnější vzhled. Samozřejmě to platí jen v případě, že jsou puštěné. Pak vás totiž prakticky vůbec nebude rušit extrémně tenký rámeček obrazovky. Naopak možná budete mít na střední a větší vzdálenost pocit, že je obrazovka úplně bez okraje. To je trend, který se objevuje u veškeré elektroniky s obrazovkami. Už ne jenom u mobilů, jak tomu bylo dřív. Pokud jste zruční, můžete si navíc rámeček TV vylepšit třeba krycí lištou ve zlatém provedení. Pak sice rámeček zůstane tenounký, ale zároveň bude dostatečně okázalý. Jestli je to váš styl, nebojte se to vyzkoušet. Budete příjemně překvapeni.

Doplňková rada, jak konkrétně využít designovou televizi, aby nerazila, je krb. Tím samozřejmě nemyslíme, že byste měli dávat televizi do krbu nebo těsně před něj. Ale na stěnu kousek na krbem moderní TV určitě místo najde. O rámečcích už řeč šla, takže víte, že rušit nebudou. A pokud jde o obrazovku, můžete v případě návštěvy na televizi pustit oblíbenou krajinu, abstrakci nebo portrét. Zkrátka mezi rámečky umístíte digitální otisk působivého uměleckého díla. Když si navíc připravíte něco o tom, jaké dílo to je, oslníte nejednoho hosta. Samozřejmě se pak dá rozhovor stočit i k obecnějším tématům, když si přestanete být jistí.

Umístěte televizi do policového systému

Bonusový tip tentokrát věnujeme všem milovníkům knih, malých dekorací a porcelánových slonů. Poslední jmenovanou rekvizitu samozřejmě myslíme trochu s nadsázkou. Ale v principu to platí. Jde o to, že svou televizi můžete chytře umístit doprostřed policového systému, kde po obvodu obrazovky budou menší fochy na zajímavé dekorativní předměty. Je jedno, jestli sbíráte zmíněné slony, fandíte broušeným sklenicím na víno nebo třeba máte unikátní sbírku prvotisků vzácných knih. Vždycky si můžete najít předměty, kterými obložíte obrazovku tak, aby nebyla tolik na ráně. Samozřejmě opět platí, že výraznější barvy strhnou pozornost líp, než kdybyste kolem dali sbírku šedých kamenů.

Moderní televize obklopená policemi s dekorativními předměty

Když to půjde, pokuste se sladit barvy předmětů, které kolem televize hodláte rozmístit. Ideálně si vyberte jednu, maximálně dvě výrazné barvy. Zbývající předměty volte v neutrálních odstínech bílé, černé nebo třeba vyberte sklenici, která svou průhledností harmonii rušit nebude. Dobře vypadá třeba zlatá nebo mosazná, pokud jde o sošky. Ale samozřejmě můžete volit i jakýkoliv jiný odstín, který se vám v obýváku bude hodit. Určitě ale nevybírejte barvy, které by moc provokovaly. Ostře červenou si nechte radši pro jinou příležitost a jedovaté odstíny zelené či svítivě žlutou taky tentokrát vynechejte. Pak by mělo vše klapnout na výbornou.

Tím jsme se dostali až na konec první části naší série, ve které se věnujeme maskování televize. Věříme, že jste si v článku mezi tipy našli svého favorita. Držíme vám palce, ať se vám povede televizi přiměřeně zamaskovat tak, abyste byli se změnou spokojeni. A až budete mít hotovo, mrkněte se ve volném čase taky na naše další články na blogu. Najdete v nich spoustu zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste