Vybíráme křeslo. Zabořte se do pohodlí!

Pamatujete si na babiččino oblíbené houpací křeslo, ze kterého všem svým vnukům čítávala pohádky a napínavé příběhy? Možná jste neměli takové štěstí, ale přesto. Houpací křeslo je nesmrtelnou legendou, kterou každý ve svém životě zajisté aspoň jednou potkal. Pravda, doba se změnila a houpání už není tak v kurzu. Nicméně i dneska můžete mít pohodlné sezení nejen na čtení svým potomkům. Pojďme se mrknout na nástupce houpací legendy.






Nejoblíbenější typy křesel

Houpací křeslo už jsme zmínili v úvodu. A jen těžko bychom hledali tak legendární nábytek do obývacího pokoje, jakým je právě ohýbaný kousek k posezení. Takové houpací křeslo se v dětských očích mohlo během okamžiku změnit na plachetnici plující po rozbouřených vlnách oceánu nebo v létající stroj legendárního vynálezce. Zkrátka dětem učarovalo vždy od začátku. Už jenom tím, že jde o jeden z mála pohyblivých nábytků.

Další legendou mezi sedacím nábytkem je křeslo ušák. Kdo by neznal perlu mnohých českých chat a chalup. I doba ušáků vévodících mnohým obývákům je bohužel pryč. To ale ani v nejmenším neznamená, že by tahle varianta křesla jakkoliv utrpěla na pověsti. Stále patří mezi nejpohodlnější provedení, které můžete v nabídce nábytkářů najít. I když pravda na dnešní dobu působí na někoho moc masivně a těžkopádně, právě v tom je jeho nenapodobitelná síla. Je bytelné, pohodlné a stabilní.

Rozkládací křeslo znamená plný počet bodů v kolonce praktičnost. S rostoucími cenami bydlení klesá průměrná metráž bytů a domů, a proto máme k dispozici i menší obýváky. To ale neznamená, že by se nějaké to místo nedalo ušetřit chytrým řešením posezení. Typickým příkladem je právě rozkládací křeslo, které ve složeném stavu poslouží stejně dobře jako v rozloženém. I když pohodlnější je samozřejmě rozložená varianta. Nejlépe s podnožkou a sklopnou opěrkou zad. Co může být lepšího než polo sed a polo leh? Pokud jste to ještě nezkusili, musíte to napravit. Stojí to za to!

Vylepšenou variantou je pak rozkládací křeslo na spaní. Jak správně tušíte, jde o klasický nábytkový kus dva v jednom. Hlavní výhodou je možnost během pár sekund přestavět útulné sezení na plnohodnotné místo k přespání pro vaši návštěvu, která se zdrží až do rána. Pravda, obvykle to není pětihvězdičkové pohodlí při spánku, ale určitě je to lepší než spaní na zemi. Na občasné přespání se rozkládací křeslo hodí báječně.





Co by mělo správné křeslo mít

Je fajn vybrat si typ křesla podle toho, na co ho budete používat. I když, ruku na srdce, kdo dneska používá křeslo častěji na něco jiného než sledování televize? Ano, televizní křesloje zastřešující kategorie, která se pyšní maximálním pohodlím a dalšími výdobytky.

Televizní křesla sázejí na komfort. A nic jiného jejich výrobcům taky nezbývá. Na druhou stranu není špatné přesně a z vlastní zkušenosti znát potřebu budoucího majitele vašeho výrobku. Možná proto televizní křesla slaví úspěch i v dnešní uspěchané době. Přece jen, na chvilku u obrazovky si většina z nás vždy nějaký ten čas denně najde.

Správné televizní křeslo by mělo mít přiměřeně měkký sedák a opěrku zad. Je sice fajn pořádně se propadnout do nadýchaného sedáku, ale při delším sezení z toho ukrutně bolí záda. Takže s měkkostí opatrně. V každém případě raději volte střední tuhost, podobně jako u matrací.

Bez područek ani ránu. Pohodlí bez opěrek na ruce už si dnes asi umí představit jen málokdo. A není se čemu divit. Kam jinam by si člověk odložil ovladač nebo telefon, že? Takže odhoďte zbytečnou skromnost a vybírejte model, který opěrky rukou má. Kromě odkládací plochy pro drobnosti ulevíte zádům. Zejména horní polovina zad totiž nebude dostávat tak zabrat, když ruce opřete o opěrky.

Vždycky se vejde další polštář, ale… Ano, nepochybně si můžete udělat sezení ještě pohodlnější, když přidáte mezi záda a opěrku polštář. Jen to nepřežeňte, abyste si nekazili záda. Někdy je lepší s bolavými zády na chvíli ležet na zádech na tvrdém rovném podkladu, než abyste zatuhlé obratle trápili přílišnou měkkostí křesla a polštáře.

To je pro tentokrát všechno. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ křesla, přejeme vám, aby vám sedlo. Určitě vám bude dobře sloužit čalouněné i kožené křeslo. O těch si něco povíme zase někdy příště. Do té doby se můžete inspirovat našimi dalšími články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste