Jak zamaskovat televizi, aby tolik nerazila – 3. díl

Ve třetím díle vám naservírujeme další várku ověřených tipů, které vám zaručeně pomůžou potlumit výraznost vaší TV mezi ostatním vybavením obýváku. Samozřejmě si můžete z našich rad vybrat jen tu, která vám nejlíp padne, nebo dokonce žádnou. Třeba vás aspoň inspirujeme, co byste mohli dělat, kdyby vám připadala vaše televize v pokoji moc výrazná. A i kdybyste naše tipy nevyužili vy, můžete se o ně podělit s přáteli, kteří třeba takový problém řeší, protože mají jinou představu o ideálním uspořádání obývacího pokoje. Ať už patříte do kterékoliv skupiny čtenářů, můžete se těšit na čtveřici tipů. Začneme schováním za posuvným panelem. Je to řešení, které možná znáte z některých hotelů zařízených v minimalistickém stylu. Druhý tip bude o schovávání televize v uzavíratelné skříňce. Tuhle variantu si oblíbíte, protože je jednoduchá na provedení. Třetí rada vychází z posílení vizuálního okolí mimo televizi, čímž odpoutáte pozornost od obrazovky jako takové. A čtvrtý tip vám necháme na konci jako odměnu, takže teď neprozradíme, o čem bude. Příjemnou zábavu.

Tradiční obývací pokoj s výrazným posezením a televizí na stěně

Schovávejte televizi za posuvný panel

Tenhle tip vám možná není úplně neznámý. Třeba jste podobnou fintu zahlédli v některém filmu, seriálu nebo u movitějších přátel. Ale dneska už určitě neplatí, že byste si museli dlouho skládat do prasátka, abyste si ušetřili na posuvný panel, který instalujete spolu s ostatním nábytkem do obýváku a schováte za něj televizi. Jednoduše si vyberete skříň nebo regál, které mají kolejnici na dvířka a akorát vše uzpůsobíte tak, aby se za dvířka dala dát televize. Pak už bude jen na vás a vaší potřebě, kdy se rozhodnete panel odsunout, aby vám neutekla nová řada oblíbeného seriálu, mohli jste se podívat na romantický snímek s partnerem nebo si třeba na oslavě babiččiných kulatin přehrát video z před deseti let, na kterém všichni budou tiše vzpomínat, jak jim to slušelo a o kolik byli mladší. Tak či tak budete mít v ruce skvělý nástroj, jak televizi kdykoliv probudit k akci.

Kromě jednoduchého odkrytí televize se ale posuvný panel osvědčí i v opačném případě. Jsou chvíle, kdy by vás televize mohla naopak rušit. Když vás čeká vážný rozhovor v rodině, potřebujete probrat obchodní záležitosti a rozhodnete se pro ten případ využít váš obývák nebo třeba čekáte návštěvu přátel, které jste dlouho neviděli. Ve všech těchto případech určitě nechcete, aby vás jakkoliv vyrušovala televizní obrazovka. A je jedno, jestli bude TV zapnutá nebo vypnutá. V každém případě potřebujete zdravé a nerušivé prostředí, abyste zvládli narovnat vztah nebo se naopak ve fungujícím vztahu posunout o krok dál, abyste zvládli přesvědčit obchodního partnera o podnikatelském záměru a šel do toho s vámi nebo aby vám přátelé mohli nerušeně vyprávět o tom, co všechno stihli od té doby, co jste se před lety viděli naposledy.

Moderní obývák s televizí na stěně

Důvody pro pořízení posuvného panelu už bychom tedy měli. Teď je otázka, jak celou věc zařídit, aby vypadala v obýváku přirozeně a elegantně. Můžete využít obývací stěnu nebo třeba vestavěnou skříň. Obě varianty jsou skvělé v tom, že znamenají komplex nábytkových kousků, který navenek působí jako harmonický celek. Tím pádem mezi skříňky, police a vitríny snadno umístíte jednu mělkou sekci, kde bude pevná deska s dostatečným prostorem akorát na vaši televizi, a to celé půjde uzavřít panelem v úrovni ostatních čelních stěn a dvířek nábytku stěny nebo skříně. Kdybyste chtěli, můžete si v prostoru za televizí udělat schovávačku na cenné věci. A jestli máte rádi moderní technologie, můžete si panel napojit na motorek s bezdrátovým ovládáním, abyste mohli televizi odkrývat dálkově. To je frajeřina, která na každého zapůsobí.

Umístěte televizi do uzavíratelné skříňky

První televize, které se v domácnostech začaly objevovat, byly zkonstruované přesně tímto stylem. Nešlo jen o elektrický spotřebič, který jste mohli samostatně přesouvat, jak se vám zlíbilo. Naopak byla tato retro televize součástí skříňky, které měla dvířka schopná překrýt obrazovku i celé tělo televize. Dneska je něco takového k smíchu, ale tehdejší domácnosti podobnou finesu nábytkových designérů oceňovali. Bylo to praktické, protože televize většinu dne neměla co zobrazovat. V počátcích TV vysílání jste se mohli zabořit do křesla s nohama na stole leda tak u několika pravidelných pořadů za den a o souvislém vysílání 24/7 byste si mohli leda tak nechat zdát. Ve skutečnosti televizní vysílání běželo jen pár hodin denně.

V každém případě je tahle doba dávno pryč. Dneska je nabíledni, že můžete na televizi koukat kdy chcete. A dávno neplatí, že byste museli sledovat jen standardní vysílání tradičního typu. Právě naopak. Často už v domácnostech nenajdete ani připojenou anténu, protože lidé stále častěji sledují své oblíbené pořady jen tehdy, kdy chtějí. A právě proto se hodí i dneska mít možnost televizi zcela zakrýt. S rozšířením práce z domu to může být dokonce prospěšné, protože vás obrazovka nezláká ke sledování pořadů, nebo dokonce pár hodinám zábavy s některou oblíbenou hrou na konzoli nebo počítači. To by vás šéf v práci asi moc nepochválil. Ať už je váš důvod pro zakrývání televize jakýkoliv, skříňka je tradiční a funkční řešení, které vám poslouží a vypadá bezvadně.

Umístěte televizi do uzavíratelné skříňky

Pokud jde o realizaci, nepodceňte výběr skříňky. Je pár vlastností, které by rozhodně měla mít. Předně musí mít dostatečné rozměry na to, abyste dovnitř vměstnali celou vaši televizi. A protože s dobou se obrazovky TV spíš zvětšují, určitě není špatný nápad nechat si trochu místa navíc, abyste pak pohodlně ustájili nový model, až se rozhodnete stávající TV poslat do křemíkového nebe. Kromě toho je fajn, když budete mít v zadní straně umně vytvořený otvor na kabeláž. Můžete si ho provrtat sami, ale od výroby bude preciznější a bez práce navíc. A v neposlední řadě by měla skříňka mít správnou výšku. Určitě byste nechtěli ze sedačky koukat na obrazovku nahoru nebo dolů. Tak na to myslete, až budete skříňku vybírat a připočtěte i výšku stojanu TV.

Posviťte na věci kolem televize

Tenhle tip oceníte zejména tehdy, pokud fandíte vizuálním fintám spojeným se světlem, podsvícením a barvami. Obecně princip funguje na kontrastu. Podobně, jak už jsme vám radili v předešlých dílech série, jde o to, aby nebyl moc velký rozdíl mezi barvou televize a okolím, ve kterém je umístěna. Čím menší bude rozdíl, tím méně bude televize nápadná. Ale můžete celou situaci vyřešit i jinak, a to tím, že zvýšíte kontrast okolních věcí prostým přisvícením pomocí LED osvětlení. Jak to funguje? Jednoduše použijete LED pásek nebo jinou variantu, kdy není vidět zdroj světla, ale paprsky v nejbližším okolí spolehlivě zvýrazní přesně to, co potřebujete a chcete. Třeba můžete takhle podsvítit vitrínu se sklenicemi, která stojí čirou náhodou poblíž vaší nové ploché televize. Když to uděláte, vitrína bude strhávat pozornost od televize.

Samozřejmě v našem příkladu s vitrínou a sklenicemi musíte počítat i s variantou, kdy budete chtít nerušeně sledovat televizní pořad, film nebo třeba sportovní přenos, na který jste ještě třeba museli vstávat uprostřed noci. Právě proto budete potřebovat podsvítit okolní věci osvětlením, které můžete v případě potřeby jednoduše vypnout. Tím získáte volnost v tom, kdy budete televizi upozaďovat, aby vás nerušila od důležitých věcí, a kdy naopak necháte vše ostatní zmizet v pozadí, abyste se mohli naplno soustředit na obrazovku. A je jedno, co na ní v tu chvíli bude.

Obývák s osvětleným čtecím koutkem poblíž TV

Pokud si nevíte rady s tím, co byste mohli v okolí TV osvítit, nemusíte vymýšlet nic složitého. Jestli máte nějaké dekorace, které se nebojíte zviditelnit, klidně světlem obklopte je. A pokud náhodou zrovna v okolí televize nic takového nemáte, určitě máte soundbar, reproduktory, herní konzoli nebo jiné doplňky, které se k televizi hodí. Ty taky můžete s klidem nechat vyniknout pomocí umělého přisvícení. Skvěle se v paprscích vyjímá i gramofon nebo přehrávač hudby. Co z těchto možností zvolíte, to už necháváme na vás. V každém případě můžete ještě předměty posadit na skleněnou polici, aby byl světelný efekt co nejviditelnější.

Pořiďte si postel s úložným prostorem na televizi

Takový nábytek v Evropě nemá jen tak někdo. Ale kdo ho má, a nevadí mu televize v ložnici, ten si píská. Ano, náš čtvrtý a bonusový tip je o okrajovém tématu schovávání televize v ložnici. Tady možná ještě o to častěji budete potřebovat klid bez jakéhokoliv vyrušování. Na druhou stranu je zatraceně pohodlné, když si můžete ve dvou nebo i sami prohlídnout nový díl seriálu, případně oblíbený film z vlastní postele. Jestli tápete v tom, jak takový úložný prostor funguje, je to poměrně jednoduché. Možná jste ho už zahlédli ve variantě s pohovkou, a to v talk show jednoho známého českého herce. Tam se televizní obrazovka vysouvala dokonce z opěrky rukou. Ale princip je vždy stejný.

Jde o to, že se opěrka nebo čelo postele na jedné straně vyrobí duté s úložným prostorem, který je osazený schránkou s mechanismem na vysouvání a zasouvání dna. Ve výsledku pak stačí zmáčknout tlačítko a vaše obrazovka televize se za pár okamžiků vysune na úroveň opěrky nebo čela postele. Stejným způsobem pak obrazovku můžete kdykoliv opět schovat zpět do útrob nábytku. Je to chytré řešení, které sice stojí něco navíc, zato přináší pohodlí, které vám jiný způsob schovávání televize většinou nedopřeje.

A tím jsme se dostali až k závěru našeho článku. Doufáme, že se vám třetí díl série líbil. A pokud vás náhodou minuly předešlé dvě části, určitě se k nim ve volné chvíli vraťte. Získáte tak kompletní přehled našich rad a tipů na schování televize tam, kde nechcete, aby byla příliš výrazná. Nebo se rovnou začtěte do některého z našich dalších článků na blogu. Uvidíte, že v nich najdete něco zajímavého.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste