Jak na nábytek do obýváku s kuchyňským koutem

Luxusní spojení obýváku a kuchyně

Vítejte ve světě obýváku s kuchyňským koutem

Pravděpodobně už slyšeli o tomto úžasném konceptu, který spojuje dvě nejdůležitější místnosti v domě či bytě do jednoho prostoru. Ale možná jste se o něm dozvěděli teprve nedávno a zajímá vás, jak to funguje a jaké jsou jeho výhody. Protože doma takhle řešené místnosti nemáte. V každém případě jste na správném místě, protože v této kapitole vám představíme tento moderní a praktický způsob bydlení. Uvidíte, že si ho oblíbíte.

Obývací pokoj s kuchyňským koutem je ideální řešení pro malé byty, kde je každý metr čtvereční drahocenný. Místo toho, abyste měli dvě oddělené místnosti, které zabírají spoustu místa a ztěžují komunikaci mezi lidmi, můžete mít jeden velký a vzdušný prostor, který slouží jako centrum vašeho domova. Zde si můžete uvařit, jíst, relaxovat, pracovat nebo se bavit s rodinou a přáteli. Vše je na dosah ruky a nemusíte se stresovat zbytečnými dveřmi nebo zdmi.

Šťastná matka s dcerou v propojeném prostoru obýváku a kuchyně

Spojení obýváku a kuchyně do jednoho prostoru má mnoho výhod. Zaprvé ušetříte místo a peníze. Nemusíte kupovat tolik nábytku, dekorací ani dveří. Zadruhé zvýšíte svou produktivitu a efektivitu. Nemusíte chodit sem a tam mezi místnostmi a ztrácet čas nebo energii. Jednoduše většinu dne strávíte v příjemném a tvůrčím prostředí. Zatřetí zlepšíte svůj sociální život. Můžete si povídat s lidmi, zatímco vaříte nebo sledujete televizi. Nemusíte se izolovat do svého pokoje nebo se cítit osamoceni.

Pokud vás tento koncept zaujal a chcete si zařídit svůj obývací pokoj s kuchyňským koutem, máme pro vás několik tipů a rad. O těch si povíme něco víc v dalších kapitolách článku. Pro teď si zkuste představit, jaké by to bylo, kdybyste se mohli doma kdykoliv ze sedačky natáhnout k lednici a podat si vsedě něco dobrého na zub. Možná to nepůjde vždy takhle snadno, ale každopádně nebudete muset přes celý byt nebo dům. Kombinace obýváku a kuchyně je skvělá volba pro všechny, kdo mají rádi život a společnost.

Plánujeme multifunkční prostoru obýváku s kuchyňským koutem

Pokud máte obývací pokoj s kuchyňským koutem, víte, že se jedná o velmi praktické a útulné řešení pro malé byty nebo domy. Zároveň ale také víte, že tento typ prostoru vyžaduje pečlivé plánování a rozvržení, aby byl funkční a estetický. Jak tedy správně plánovat a vybírat nábytek pro obývací pokoj s kuchyňským koutem? A jaké tipy vám pomohou využít prostor co nejlépe a vytvořit pohodlné a harmonické uspořádání?

Spokojená rodina na sedačce uprostřed obýváku s kuchyňským koutem

Jak správně plánovat a vybírat nábytek

Prvním krokem při plánování a rozvržení vašeho multifunkčního prostoru je určit jeho hlavní funkce. Co chcete v obývacím pokoji s kuchyňským koutem dělat? Kde budete vařit, jíst, relaxovat, pracovat nebo se bavit? Jakou atmosféru chcete vytvořit? Jaký styl nábytku se vám líbí? Na základě těchto otázek si můžete udělat představu o tom, jaký nábytek budete potřebovat a jak ho uspořádat.

Druhým krokem je změřit si prostor a nakreslit si jeho půdorys. Na papír nebo do počítače si zakreslete rozměry místnosti, umístění oken, dveří, zásuvek a topení. Potom si na půdorys naneste různé varianty uspořádání nábytku a zkuste si představit, jak by to vypadalo a fungovalo v reálu. Při tomto kroku je důležité dodržovat několik zásad:

  • Respektujte proporce místnosti. Vyberte si nábytek, který je vhodný pro velikost vašeho prostoru. Pokud máte malou místnost, vyhněte se příliš velkým nebo tmavým kusům nábytku, které by ji opticky zmenšily. Naopak pokud máte velkou místnost, vyhněte se příliš malým nebo světlým kusům nábytku, které by ji opticky rozdrobily.

  • Vytvořte zóny pro různé aktivity. Oddělte kuchyňský kout od obývací části pomocí nábytku, barev, osvětlení nebo dekorací. Použijte například pohovku, konferenční stolek, koberec nebo poličky jako přirozenou hranici mezi dvěma zónami. Nebo použijte různé barvy stěn, podlahy nebo textilu pro rozlišení jednotlivých částí místnosti.

  • Zachovejte volný průchod. Ujistěte se, že mezi jednotlivými kusy nábytku je dostatek místa pro pohyb a komfort. Dodržujte minimální vzdálenosti mezi nimi: například 90 cm mezi pohovkou a televizí, 60 cm mezi jídelním stolem a stěnou nebo 120 cm mezi dvěma protilehlými sedacími soupravami.

  • Využijte každý centimetr. Pokud máte omezený prostor, snažte se najít nábytek, který má více funkcí a zároveň je skladný. Bude se vám hodit třeba rozkládací sedačka, skládací stůl nebo židle, vestavěná skříň nebo postel s úložným prostorem.

Tipy pro využití prostoru a pohodlné uspořádání

Kromě plánování a rozvržení nábytku existuje ještě několik tipů, které vám pomohou využít prostor co nejlépe a vytvořit pohodlné a harmonické uspořádání vašeho obývacího pokoje s kuchyňským koutem:

  • Zvolte jednotnou barevnou škálu. Použijte barvy, které se dobře ladí mezi sebou a které odpovídají stylu vašeho nábytku. Vyhněte se příliš kontrastním nebo rušivým barvám, které by narušily pocit souvislosti a klidu. Můžete použít například teplé nebo studené tóny podle toho, jakou atmosféru chcete vytvořit.

  • Zajistěte dostatek světla. Osvětlení je klíčové pro vytvoření útulného a přívětivého prostoru. Použijte různé typy světel: stropní svítidla pro celkové osvětlení místnosti, stojací lampy nebo stolní lampičky pro lokální osvětlení určitých zón nebo aktivit a svíčky nebo LED pásky pro dekorativní osvětlení a vytvoření nálady.

  • Přidejte osobní rozměr. Dekorace jsou tím, co dodají vašemu obývacímu pokoji s kuchyňským koutem charakter a osobnost. Vyberte si doplňky, které se vám líbí a které odrážejí vaše zájmy nebo vzpomínky. Můžete použít například rámečky s fotografiemi, květiny, polštáře, plakáty nebo sošky.

Inspirujte se stylovými nápady pro váš obývák s kuchyňským koutem

Pokud máte obývák spojený s kuchyňským koutem, možná si lámete hlavu, jak zařídit tento prostor, aby byl funkční a zároveň působil harmonicky. Nebojte se, máme pro vás několik inspirativních nápadů, jak si vybrat nábytek a doplňky do obýváku s kuchyňským koutem podle vašeho vkusu a stylu.

Moderní obývací pokoj s doplňky a dekoracemi

Moderní styl

Pokud máte rádi čisté linie, jednoduché barvy a minimalistický design, pak je pro vás ideální volbou moderní styl. Zvolte si nábytek z kovu, skla nebo lesklého plastu, který dodá vašemu interiéru svěžest a eleganci. Pro obývací část si můžete pořídit pohodlnou sedačku v neutrálním odstínu, například šedé nebo béžové, a doplnit ji barevnými polštářky nebo dekou. Kuchyňskou část pak můžete vybavit moderními spotřebiči, vestavěnou troubou nebo indukční varnou deskou. Pro propojení obou částí můžete použít praktický barový pult nebo ostrůvek, který poslouží jako pracovní plocha i jídelní stůl. Nezapomeňte také na osvětlení – zvolte si stropní svítidla s LED diodami nebo zavěste nad pult nebo stůl stylové lampičky.

Rustikální styl

Pokud máte rádi přírodní materiály, teplé barvy a útulnou atmosféru, pak je pro vás ideální volbou rustikální styl. Zvolte si nábytek z masivního dřeva, ratanu nebo proutí, který dodá vašemu interiéru šarm a pohodu. Pro obývací část si můžete pořídit měkkou sedačku v hnědém nebo zeleném odstínu, a doplnit ji kožešinovými dekami nebo rohožkami. Kuchyňskou část pak můžete vybavit dřevěnými skříňkami, keramickým dřezem nebo kamennou pracovní deskou. Pro propojení obou částí můžete použít rustikální jídelní stůl a židle nebo lavice, které podtrhnou venkovský charakter vašeho bydlení. Nezapomeňte také na osvětlení – zvolte si stropní svítidla z kovu nebo dřeva nebo zavěste nad stůl svícny s voskovými svíčkami.

Tipy na kreativní dekorace pro vytvoření útulné atmosféry

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli styl, nezapomeňte na dekorace a doplňky, které dodají vašemu obýváku s kuchyňským koutem osobitost a náladu. Můžete si vybrat z mnoha možností:

  • Zavěste na stěnu obrázky, plakáty nebo fotografie, které vám připomínají oblíbená místa.
  • Položte na podlahu koberec nebo rohožku, která zútulní prostor a zamezí chladu z dlažby.
  • Rozestavte po místnosti květiny nebo bylinky, které oživí interiér a dodají mu příjemnou vůni.
  • Použijte košíky, krabice nebo poličky na uskladnění drobností, které by jinak trčely ladem.
  • Využijte okna jako přirozený zdroj světla a vzduchu. Zvolte si záclony nebo rolety podle barvy a stylu vašeho nábytku.
  • Zapalte svíčky, vonné tyčinky nebo aroma lampu, které vytvoří intimní atmosféru a navodí relaxaci.

Relaxujte a užívejte si svůj obývák s kuchyňským koutem

Pokud máte obývák spojený s kuchyňským koutem, máte možnost vytvořit si multifunkční prostor, kde se budete cítit dobře a kde si budete moci užívat společné chvíle s rodinou nebo přáteli. Ať už chcete vařit, jíst, číst, sledovat televizi nebo se jen tak odreagovat, je důležité, abyste si vybrali nábytek a doplňky, které vám zajistí pohodlí a útulnost. Teď vám poradíme, jak si zařídit obývák s kuchyňským koutem, abyste si ho mohli naplno užívat.

Nápady na pohodlné posezení a relaxaci

Jedním z nejdůležitějších prvků v obývacím pokoji je sedací souprava. Pokud máte dostatek místa, můžete si vybrat velkou pohovku nebo rohovou sedačku, která nabídne dostatek prostoru pro všechny. Pokud máte menší obývák s kuchyňským koutem, můžete zvolit menší sedačku nebo kombinaci křesel a taburetů. Dbejte na to, aby byla sedací souprava pohodlná a měla dobrou oporu pro záda a hlavu. Můžete si také pořídit polštáře a deky, které dodají vašemu posezení útulnost a teplo.

Dalším prvkem, který zvýší vaše pohodlí v obývacím pokoji, je konferenční stolek. Na něm můžete odkládat nápoje, občerstvení, knihy nebo ovladače. Zvolte takový stolek, který se hodí k vaší sedací soupravě a který má praktickou velikost a tvar. Můžete si vybrat ze dřevěných, skleněných nebo kovových stolků různých stylů a barev. Pokud chcete ušetřit místo, můžete si pořídit skládací nebo zásuvkové stolky.

Tipy na domácí kino a další zábavní prvky pro váš prostor

Pokud rádi sledujete filmy nebo seriály, můžete si vytvořit domácí kino v obývacím pokoji. K tomu budete potřebovat televizi nebo projektor s plátnem a reproduktory. Umístěte televizi nebo projektor tak, aby byl dobře viditelný ze všech míst na sedací soupravě. Reproduktory rozmístěte tak, aby vytvořily prostorový zvuk. Můžete si také pořídit soundbar nebo sluchátka pro lepší zážitek ze sledování.

Oslava kamarádů v jednoduše zařízeném obýváku

Kromě domácího kina můžete do svého obývacího pokoje přidat i další zábavní prvky, jako jsou hry, knihy nebo hudba. Můžete si pořídit herní konzoli nebo stolní hry a uspořádat si herní večer s rodinou nebo přáteli. Můžete si také vytvořit knihovnu nebo čtecí koutek s policemi a lampou. Pokud máte rádi hudbu, můžete si pořídit gramofon nebo třeba přenosný reproduktor a poslouchat své oblíbené skladby.

Zařiďte si svůj obývák s kuchyňským koutem tak, abyste se v něm cítili dobře a abyste si ho mohli naplno užívat. Vyberte si nábytek a doplňky podle svého vkusu a potřeb. Vytvořte si pohodlné posezení a relaxaci. Přidejte domácí kino a další zábavné prvky pro váš prostor. Užijte si společné chvíle s rodinou nebo přáteli.

Tím jsme se dostali až na konec našeho článku o nábytku v obýváku s kuchyňským koutem. Teď už určitě máte představu, jak takový prostor využijete naplno právě u vás doma. Jsme rádi, pokud jsme vás inspirovali a inspiraci najdete i v našich dalších článcích na blogu. Tak na ně mrkněte.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste