Jak zařídit malou kuchyni – 4. díl

Malá kuchyně se zařizuje vždycky obtížně. Ale pokud jste už četli naše předchozí tři díly plné tipů, určitě máte v hlavě pár scénářů, jak naložit s nábytkem v místnosti, abyste ušetřili místo. V posledním díle jsme se hodně věnovali barvám a iluzím velikosti. Tentokrát se zaměříme na jiné vychytávky. Můžete se těšit třeba na chytrý způsob, jak schovat malé spotřebiče, tip na ušetření prostoru nad sporákem díky spodnímu odtahu páry nebo na zajímavou alternativu jídelního stolu v podobě multifunkčního kuchyňského ostrůvku.

I v malé kuchyni může být radost pobývat. Obzvlášť, když jde o chytře uspořádaný prostor

I v malé kuchyni může být radost pobývat. Obzvlášť, když jde o chytře uspořádaný prostor

Schovávejte malé spotřebiče do skříněk

Malá kuchyně často znamená krátkou pracovní desku linky. Když pak budete chystat vyhlášené dobroty, nebude se pro samý krám kde hnout. Tomu se naštěstí můžete celkem jednoduše vyhnout, když malé spotřebiče po použití schováte do skříňky – ideální je například ta, kam ukládáte taky věci potřebné pro snídaně. Uvnitř nebudou toustovač, mixér ani varná konvice překážet, ale zároveň je budete mít pořád po ruce.

Stejnou službu jako skříňka v tomto případě udělá i patrová police na lince, kterou přirazíte ke stěně. Jednoduše na linku těsně u stěny vyrovnáte nejpotřebnější malé spotřebiče, které tam budou čekat na příhodnou chvilku, aby vám pomohli s uvařením vody na kávu, přípravou vaflí k snídani nebo popkornu, když už se konečně dostanete ke sledování oblíbeného filmu, na který jste nestihli skočit do kina. Ve výsledku tak přijdete jen u asi 20 cm hloubky kuchyňské linky v přiměřené délce. A to není taková tragédie.

Kromě toho, že vám malí pomocníci zůstanou nablízku, budete mít taky méně práce s udržováním jejich absolutní čistoty. Znáte to, jak člověk začne narychlo mixovat polévku na krém nebo spěchá se šlehačkou, někdy lítá všechno kolem. Takže když nebudou malé spotřebiče tolik na ráně, protože je shora zakryje police, případně zepředu dvířka, bude to jedině dobře. Akorát pozor na to, abyste polici nebo skříňku nepřeplnili k prasknutí. Musíte zkrátka vybrat jen ty nejdůležitější pomocníky. Ostatní patří uklidit.

Schované spotřebiče – více místa na pracovní desce

Schované spotřebiče – více místa na pracovní desce

Odsávejte páru spodem a využijte místo naplno

Možná vám to připadá zvláštní, ale čtete správně. Dneska už není nic speciálního na tom, že odsavače páry fungují zespoda. Přesněji řečeno jsou na úrovni varné desky, ze které nasávají výpary plné pachů a mastnoty. Můžete si je představit jako mřížku uprostřed varné desky, která saje vzduch. Velkou výhodou je, že vám díky tomu zůstane nad sporákem celá volná stěna. Tu můžete využít na uložení čehokoliv potřebného.

Nám se osvědčilo umístit nad varnou desku nebo sporák police v několika řadách nad sebou. Je to proto, že budete mít všechny tady uložené věci neustále na očích. Akorát v takovém případě nepočítejte s tím, že sem dáte třeba sklenice na víno nebo jiné věci háklivé na mastnotu. Odsavač sice pohltí většinu pachů i výparů, ale stejně malé množství uteče nahoru nad sporák. To bohužel na zamazání vyleštěných sklenic stačí. Takže sem dávejte raději pokličky, naběračky nebo jiné praktické věci a krásu odehrajte jinde.

Nad varnou desku nebo sporák můžete pověsit taky klasickou kuchyňskou skříňku. Ta bývá dělaná na to, že se kolem pohybuje vlhčí a mastnější vzduch. Tím pádem nebude problém, když zespod dostane sem tam při vaření dávku. Ale jak už jsme naznačili výše, nebude to žádná velká parní nadílka – spíš jen zatoulaný obláček, který nic neudělá. Podle nás tahle elegantní finta rozhodně stojí za vyzkoušení. Nemyslíte?

Vyměňte jídelní stůl za kuchyňský ostrůvek

Jestli si teď ťukáte na čelo, tak trochu vás chápeme. Na první pohled to vypadá, že cpaní ostrůvku do malé kuchyně nedává smysl. Ale není to pravda, pokud zároveň ostrůvkem něco nahrazujete. Představte si například, že byste nejedli v kuchyni u stolu, ale u ostrůvku. Jasně, budete nejspíš potřebovat barové židle nebo stoličky, jenže to je podle nás elegantní a šik. Tak co, už se vám ten nápad začíná víc zamlouvat?

Kuchyňský ostrůvek je praktickou volbou i do malé kuchyně

Kuchyňský ostrůvek je praktickou volbou i do malé kuchyně

A to jsme vám ještě neprozradili to nejlepší. Ostrůvek nemusíte mít s plným podstavcem. Existuje i pultová varianta, která je jednou stranou ukotvená ke stěně. Díky tomu pod horní deskou zůstává volná plocha, na kterou můžete po jídle zasunout barové židle nebo stoličky. A kdybyste náhodou posezení sklízet nechtěli, můžete si pod deskou ostrůvku udělat úložný prostor na cokoliv, co budete potřebovat.

Na takové věci se hodí malý regál nebo policový systém, který můžete ještě vylepšit tříděním do proutěných nebo látkových košů. Má to výhodu nejen v praktické přehlednosti uskladněných věcí, ale zároveň přidáte do kuchyně estetický prvek. Pak už je na vás, do jakého stylu chcete mít laděnou kuchyni. Koše na věci můžou být klidně drátěné, pokud hledáte něco studenějšího, případně to můžou být dřevěné bedny, pokud jste fanoušky industriálního stylu bydlení.

Vymalujte stěny a skříňky stejnou barvou

Správně, u tohoto tipu chceme barvami propojit veškeré dominantní vybavení do jednolitého celku. Ideální je samozřejmě bílá nebo světle krémová barva, která dobře odráží světlo, a tím opticky zvětšuje prostor. Ale to není jediný důvod, proč vás nabádáme ke stejné barevnosti zdí a zařízení, včetně většiny nábytku. Jde totiž i o potlačení pocitu plnosti. A ten je v malé kuchyni skoro vždycky ve hře, to si musíme přiznat.

Stejná barva totiž opticky sjednotí veškeré vměstnané předměty v jeden celek, který nebude očím tak nápadný. Už vás nebude tolik dráždit uzounká skříňka, kterou jste stihli vecpat do poslední volné mezírky. Přestanou vás otravovat i mnohé věci uložené na lince, protože ty sice vyniknou, ale na první pohled se budou tvářit, že jsou na velkorysém prostoru s jednolitým pozadím, a tak dále. Zkrátka a dobře ošálíte zrak a získáte vzdušnost.

Pozor, tím samozřejmě neříkáme, že máte veškeré vybavení zbrousit do hladka a vymazat jakoukoliv texturu, vzor nebo strukturu materiálu. Naopak! Nechte vše hladké nebo hrubé, složené nebo jednolité, jak to je. Drobné a na první pohled nenápadné rozdíly při druhém pohledu příjemně rozčlení jednolitý světlý kus, ve který se všechno slije napoprvé. Uvidíte, že se vám to bude nakonec líbit.

Tím jsme se dostali na konec čtvrtého dílu z naší série tipů na zařizování malé kuchyně. Věříme, že jste si našli své oblíbené tipy a vyzkoušíte je doma ve své kuchyni. Třeba kápnete zrovna na ty, které vám pomůžou zvelebit domov. A i kdyby ne, vždycky se můžete mrknout na další tipy nebo se začíst do našich dalších článků na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste