Koupelnové doplňky určují styl místnosti

1141 Koupelna inspirace , Trendy

Jaký máte vztah ke své koupelně? Máte v místnosti pocit dokonalé harmonie a pohodlí? Pokud ne, je na čas s tím něco udělat. Nebojte se, nemusíte být majiteli zlatého dolu, abyste si vkusně doladili koupelnu do perfektní podoby. Zamyslete se, co se vám líbí, a pojďte si společně s námi prohlédnout možnosti, jak na to.

Ctěte hlavní rysy vaší koupelny

Vždycky se snažte držet styl a tvary, které už v koupelně máte. Pokud se nechystáte na kompletní rekonstrukci místnosti, nejprve si ujasněte, jestli máte raději spíš hranaté, nebo naopak kulaté a oválné tvary. Dost vám v tom napoví i stávající vybavení místnosti. Podle toho potom můžete pomalu začít vybírat doplňky do koupelny.

Nejoblíbenějším doplňkem je polička do koupelny. Není se čemu divit, protože většina z nás chce mít komfortní prostor na všechny hygienické potřeby. Těch navíc v dnešní době markantně přibývá. Pokud patříte k lidem, kterým záleží na svém vzhledu, určitě začněte koupelnovou policí. Tvar přizpůsobte současnému vybavení místnosti.

Základní rozdělení tvarů je dobré ctít i u ostatních doplňků. Pravděpodobně už máte stojánek na kartáčky na zuby, nicméně i toho se to týká. Stejná logika platí i pro koupelnové rohožky, regály, případně další drobnosti, kterými chcete učinit místnost jedinečnou.

Nezapomínejte ani na tvar zrcadla a vázy s květinami. Dnes se sedmimílovými kroky vrací zeleň do koupelen a byla by velká škoda, kdyby oživující rostlina kvůli špatnému tvaru vázy kazila celkový dojem s precizně vyladěné místnosti.






Vybírejte materiál podle chuti a rozpočtu

Prakticky veškeré malé doplňky do koupelny pořídíte v mnoha variantách materiálu, od mýdlenky až po patrovou závěsnou polici do sprchového koutu. Vždycky myslete na to, jak dlouho chcete, aby vám doplněk sloužil. Podle toho můžete vybírat materiál, z něhož bude vyrobený.

Kromě doby užití je samozřejmě zásadní také rozpočet. S pár stovkami v kapse asi budete muset vynechat prémiový materiál. Ale nebojte se, protože i s plastovými doplňky se dá koupelna vkusně vybavit. Kromě toho tlumenější odstíny těchto doplňků vydrží a zub času je v zásadě neznehodnotí ani vizuálně, ani funkčně.

Hitem posledních let ale je dřevo. Možná se vám to zdá jako nesmysl, aby do vlhka lidé pořizovali dřevěné doplňky, ale věřte, že to dřevo snadno zvládne. Jde totiž prakticky vždy o typ dřeva, který s vlhkostí nemá problém a nehrozí u něj zničení mikroorganismy. Nejoblíbenější jsou dřevěné mýdlenky. Takovou seženete na internetu, ale i na farmářském trhu. Tak na ně mrkněte, až budete mít chvilku.

Sázkou na jistotu je samozřejmě nerez. Ocelové doplňky vydrží vlhkost bez jakékoliv újmy. Akorát bývají vyrobené ve vysokém lesku, takže na to myslete při výběru. Nerezový doplněk vám poslouží dlouhé roky, ale budete se o něj muset starat a leštit ho, aby držel bezvadný stav.

Skvělou kombinací je také nerezová ocel a sklo. Oba materiály ve vlhku obstojí bez ztráty kytičky. U skla ovšem platí stejná nutnost údržby, především u klasického lesklého skla. Takže pokud si chcete trochu usnadnit práci, sáhněte raději po doplňku z broušeného skla, na kterém není tolik vidět například zaschlá kapka vody nebo šampónu.





Vyrobte si vlastní koupelnové doplňky

Pokud se vám nedaří najít doplňky, které byste chtěli, zkuste na to jít z druhé strany. Vytvořte si vlastní. Možná vám to přijde nesmyslné, ale není. Šikovný kutil určitě zvládne v dílně vyřezat či vysoustružit mýdlenku i další drobné doplňky. Nezapomínejte ani na klasiku v podobě kachničky – taky lze vyrobit ze dřeva.

Akorát myslete na to, že dřevo do koupelny je dobré upravit tak, aby z něj mohla odtékat přebytečná voda. Sice by se pravděpodobně nezničilo ani v opačném případě, ale usazovaly by se na něm nečistoty, a to určitě nechcete. Variantou v případě mýdlenky je šikmina s korýtkem nebo třeba rámeček s laťkami vprostřed. Takto mýdlo snadno okape a přebytečná voda steče do umyvadla.

Poslední možností, jak jednoduše vyrobit vlastní koupelnové doplňky, je tisk. Jasně, svět je dneska plný 3D tiskáren. Takže pokud náhodou patříte k těm šťastlivcům, kteří doma jednu mají, vrhněte se směle na tisk jakýchkoliv doplňků. Je dobré začít něčím jednodušším, třeba háčky na ručníky. Postupně se ale určitě dostanete k plánkům na daleko složitější doplňky. Uvidíte, že to bude zábava.

Ať už se rozhodnete svou koupelnu dovybavit jakkoliv, přejeme vám šťastnou ruku při výběru nebo výrobě. Věříme, že se vám povede celou místnost udělat speciální a přesně takovou, abyste se uvnitř cítili nejlépe, jak je to možné. Pak vám každá návštěva koupelny dodá spoustu pozitivní energie a klidu.

A když budete mít volnou chvíli, mrkněte se i na naše další články o nábytku. Máme jich pro vás na blogu celkem dost. Třeba vás inspirují k dalším domácím úpravám, které oceníte.








Přečtěte si také

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1844

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Čistá koupelna půl zdraví
    2019-05-14 1172

    Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností každého domova. Vcházíme do ní unavení a špinaví, vycházíme voňaví a čistí. Ale malá i luxusní koupelna potřebuje údržbu, aby neztratila kouzlo.

  • Koupelnové zrcadlo aneb bez správného světla ani ránu
    2019-03-26 2112

    Pořizujete si zrcadlo do koupelny? Dejte si záležet na správné teplotě světla. Uvidíte, že vám ráno ušetří drahocenné minuty času.

  • Moderní koupelny vstupují do doby dřevěné
    2020-02-14 1406

    Hitovkou dvacátých let jednadvacátého století je dřevěný koupelnový nábytek. Pořiďte si ho taky.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1452

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste