Koupelnové trendy roku. Nechte se inspirovat!

930 Koupelna inspirace

Koupelna už dávno není nudná a tmavá místnost, kam chodíme ze zvyku. Dnešní varianty místnosti v mnohém připomínají relaxační zóny moderních wellness center. Češi si totiž zvykli na komfort, který si rádi užívají také doma. A to pokud možno denně. Existuje celá řada trendů, které vévodí moderním koupelnám. Teď vám prozradíme ty nejzajímavější.

Vana a sprcha v centru dění

Máte doma vanu nebo sprchu? Počkat, máte oboje? Bezva, jdete s dobou! V domácnostech se opravdu stále častěji dělí o slávu sprcha s vanou. To neplatí jen pro miniaturní koupelny, kam by se vana nevešla ani při nejlepší vůli. Jinak se rádi pyšníme jak sprchovým koutem, tak vanou. Ale moderní trendy ukazují na další posilování pozice těchhle klíčových prvků koupelny. Tady jsou.

Vany už dávno nejsou smaltované a nudné kusy železa, které stojí ze dvou stran přiražené ke kachličkami obložené stěně. Naopak. Moderní vana potřebuje dýchat a stále častěji stojí volně v prostoru místnosti. Tím pádem do ní pak můžete klidně vlézt z kterékoliv strany.

Samozřejmě to počítá s chytrým řešením přívodu vody – obvykle podlahou, aby trubky nehyzdily elegantní křivky vany. A nezapomeňte, že vana může klidně vévodit i zařízení koupelny. Nebojte se sáhnout po variantě v pastelové barvě, nebo dokonce luxusní a elegantní černé. Uvidíte, že se vám tahle inovace bude líbit.

Sprchy a sprchové kouty taky zažívají renesanci. Základním heslem je víc prostoru a vzdušnost. Ano, už žádné úzké čtvercové krabice, ve kterých se člověk skoro nemůže hnout, aby zároveň nevzal loktem dveře sprchového koutu. Moderní sprchování staví na volnosti pohybu a relaxu bez hranic. Z toho vyplývá sílící trend otevřených sprch. Často je pak sprcha v rohu koupelny s vyspádovanou podlahou. Až si takovou sprchu doma zkusíte, nebudete chtít jinou, věřte tomu.






Skříňky a úložné prostory letí

Zapomeňte na nepohodlné vytírání podlahy v koupelně. Nové trendy nahrávají pohodlí a eleganci. To platí nejen pro koupelnovou keramiku, ale taky pro skříňky do koupelny i další úložné prostory. Nově je žádoucí pověsit skříňky na zeď tak, aby se nedotýkaly podlahy. Tím můžete nechat vyniknout originální dlažbu a posílíte případné podlahové vytápění, které by jinak nábytek zbytečně blokoval.

Neznamená to ovšem, že nemůžete do koupelny pořídit taky klasické skříně až po strop. Ale pokud to uděláte, volte s citem pokud možno modely, které neruší a budou působit jako vestavné. Dalším jasným směrem v moderně vybavení koupelen je dřevo. To zažívá návrat ve velkém stylu, takže ho nezapomeňte zakomponovat do vysněných inovací.

Mramor a mosaz jsou v kurzu

Klid, nikdo po vás nechce, abyste si zdi v koupelně obkládali pravým mramorem. Ale je fakt, že mramor a jeho textura obecně vévodí módním magazínům koupelen. Jednodušší a levnější alternativou je mramor umělý. Dneska už ho pořídíte poměrně snadno a od pravého kamene ho laik na první pohled nepozná. Kromě toho má umělý mramor vynikající vlastnosti, takže v koupelně bude dělat parádu roky.

A pokud byste neměli chuť ani na umělý mramor, sáhněte po staré dobré tapetě. I ta jde totiž sedmimílovými kroky do módy. Tak proč si nevybrat rovnou tapetu se vzorem mramoru. Navíc můžete snadno sladit barvy tapety s ostatním vybavením koupelny. A to je něco, co přírodním kamenem často nedokážete.

Pokud jde o mosaz, přebírá žezlo od lesklých kovů, které koupelnám vévodily roky minulé. Nejčastěji šlo o nerez, hliník, případně zlaté a stříbrné povrchy – samozřejmě u posledních dvou jmenovaných myslíme barvu, ne kov jako takový. Ale zpět k mosazi. Ta je totiž opět moderní a po zásluze. Nabízí možnost využití nejen v doplňcích a koupelnových bateriích, ale můžete ji zapojit i do detailů jakými jsou rám zrcadla, nebo přívodní trubky s vodou. Uvidíte, že mosazná elegance má své kouzlo.

Nesmrtelné kachličky

Jasně, řeknete si, že kachličky nejsou žádnou novinkou. Ale není to tak úplně pravda. Už máme za sebou období velkých, malých, hranatých i šestiúhelníkových variant kachliček. Ty poslední jmenované jsou mimochodem moderní pořád – hlavně v jemné textuře složené s malinkých kachliček. Ale to přeci nejsou všechny tvary, se kterými je možné v koupelně pracovat. Naštěstí si to dobře uvědomili i bytoví designéři a začali experimentovat s dalšími variantami.

Výsledkem mohou být půlkruhové zdobené obklady hran a lemů nebo vějířovitě uspořádané střípky různých barev. Zkrátka a dobře obklady už nemusejí být jen základním povrchem koupelen. Naopak můžou plnit ryze dekorativní funkci. A taky že jim to jde na výbornou. Zkuste mrknout na internetu, co všechno se s obkládačkami dneska dá udělat za kouzla.





Moderní a industriální zároveň

Chytrá elektronika si samozřejmě našla cestu i do koupelny. A hned na první dobrou slaví úspěch. Řada interiérových osvětlení je jako dělaná právě do koupelen. No, jen si představte, jaké by to bylo ovládat intenzitu nebo barvu světla rovnou na tabletu umístěném na zdi poblíž vany nebo sprchy. Jasně, bezpečnost především, takže je nutné nechat si tyhle vychytávky nainstalovat profesionálem. Ale kromě toho je to ráj. Vytvoříte si vždy atmosféru, kterou chcete. Jednoduše na pár doteků.

Když byste náhodou nepatřili mezi technologické nadšence, určitě vás potěší industriální vlna. Správně, pořád letí styl, který už se interiérů drží nějaký ten rok. Nově je například žádoucí udělat z nevýhody přednost. Samozřejmě ne na sílu, ale klidně se to může týkat potrubí, které nechcete předělávat. Místo pokusu o utlumení mu naopak dejte váhu zvýrazněním. A podle toho pak doplňte koupelnu prvky, které budou ladit s potrubím. Uvidíte, že to má taky něco do sebe.

Snad jsme vás inspirovali pár zajímavostmi, které jsou v koupelnách na vzestupu. Mraky dalších najdete snadno a rychle na internetu. A až budete z hledání a zařizování utahaní, dejte si něco dobrého na zub a mrkněte na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1842

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Čistá koupelna půl zdraví
    2019-05-14 1172

    Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností každého domova. Vcházíme do ní unavení a špinaví, vycházíme voňaví a čistí. Ale malá i luxusní koupelna potřebuje údržbu, aby neztratila kouzlo.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1450

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

  • Koupelnové zrcadlo aneb bez správného světla ani ránu
    2019-03-26 2109

    Pořizujete si zrcadlo do koupelny? Dejte si záležet na správné teplotě světla. Uvidíte, že vám ráno ušetří drahocenné minuty času.

  • Koupelnové doplňky určují styl místnosti
    2020-06-13 1141

    Vylaďte si svou koupelnu k dokonalosti. Správným výběrem doplňků to zvládnete raz dva.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste