Ladíme osvětlení zahrady nejen pro babí léto

Venkovní osvětlení je složitá disciplína, protože už to chce trochu víc představivosti a zkušeností, než jen rozmístění žárovek a svítidel uvnitř domu či bytu. I tak ale můžete na své zahradě, terase nebo pergole vytvořit oslňující atmosféru, na kterou nalákáte k nezapomenutelným večerům přátele i v měsících, kdy ještě nejsou dlouhé letní dny. Chce to jen chytře nakombinovat různé varianty svícení. Poradíme vám, na co nezapomenout. Pojďme na to.

Cestou na párty se nechte vést světlem a zaručeně neminete cíl

Šup se světlem na stěnu

Venkovní nástěnné osvětlení je důležitou součástí každé zahrady. Nejen že zvyšuje bezpečnost a pohodlí, ale také dodává atmosféru a styl. Jak ale vybrat správné osvětlení pro vaši zahradu? Na co si dát pozor a jak ho rozmístit? V této kapitole článku vám poradíme, jak si vytvořit krásné a funkční venkovní nástěnné osvětlení.

Venkovní nástěnné osvětlení se obvykle montuje na fasádu domu, pergolu, plot nebo jinou pevnou konstrukci. Jeho úkolem je osvětlit prostor kolem domu, například vchod, terasu, cestu nebo květinový záhon. Nezřídka taky osvětlená funguje jako kamarádská bludička, která vás navede z domu po cestičce na místo, kde se kolem stolu shromáždíte s dalšími lidmi, abyste strávili krásné chvíle plné zábavy.

Venkovní nástěnné osvětlení by mělo mít:

  • dostatečný světelný tok, aby dobře viditelné i za tmy,
  • vhodnou barvu světla, která odpovídá charakteru zahrady a není příliš ostrá nebo mdlá,
  • konstrukci z odolných a kvalitních materiálů, které vydrží povětrnostní vlivy a nezreziví,
  • estetický design, který ladí s architekturou domu a zahradou.

Kromě těchto čtyř bodů samozřejmě myslete taky na to, jakou chcete na zahradě nastolit atmosféru. Pokud vám stačí dobrá orientace při přesunu z domu k venkovnímu posezení, nemusíte výběr nějak moc řešit. Ale jestli budete chtít sem tam zaperlit něčím výjimečným, sáhněte třeba po svítidle, které umí na požádání měnit barvu. Děti tohle milují a tematické oslavy chytnou nový rozměr.

Venkovní nástěnné osvětlení na zahradě a domu rozmístěte

  • Tak, aby pokrylo celý prostor, který chcete osvětlit, a to včetně stinných míst.
  • Tak, aby neoslňovalo ani vás ani sousedy. Použijte stínítka, rozptylovače nebo směrová svítidla. Světlo nedávejte zbytečně vysoko na zeď, aby neozařovalo příliš velký prostor. Raději jich pořiďte několik.
  • Tak, aby vytvářelo zajímavé efekty světla a stínu. Například můžete nasvítit zajímavou rostlinu, sochu nebo fontánu.
  • Tak, aby odpovídalo vašim potřebám. Například můžete použít svítidla s čidlem, která se zapnou jen při pohybu, nebo časové spínače, které sepnou, když přestává být vidět.

Venkovní nástěnné osvětlení je skvělým způsobem, jak oživit vaši zahradu a udělat z ní příjemné místo k relaxaci i zábavě. Doufáme, že vám naše rady pomůžou vybrat a rozmístit venkovní nástěnné osvětlení tak, aby vám sloužilo dlouho a dobře.

Osvětlení v zemi je skvělou variantou

Venkovní osvětlení do země je skvělým způsobem, jak vytvořit útulnou a bezpečnou atmosféru na vaší zahradě. Tento typ osvětlení se skládá z malých svítidel, která se zapouštějí do země a osvětlují cestu, trávník, záhon nebo jiný prvek krajiny. Jak si vybrat a umístit venkovní osvětlení do země?

Venkovní osvětlení do země by mělo splňovat několik kritérií. Za prvé by mělo být odolné proti povětrnostním vlivům, vlhkosti a mechanickému poškození. Za druhé by mělo být energeticky úsporné a snadno ovladatelné. A za třetí by mělo ladit s celkovým stylem a designem vaší zahrady.

To ale zdaleka nejsou jediná kritéria, kterých byste se měli držet. Samozřejmě je dobré zvažovat taky zdroj energie. Ideálně se na věc dívejte pragmaticky. Většina venkovního osvětlení do země má dvě možnosti zdroje elektřiny – sluneční energii a akumulátory. Pro každodenní používání nejen v létě a teplých měsících jara či podzimu doporučujeme osvětlení se solárním zdrojem. Jinak vám budou bohatě stačit světla na baterky.

Světlo na zemi je skvělým průvodcem, který neoslní

Kam s venkovním světlem, které patří do země

Při rozmisťování venkovního osvětlení do země je důležité dodržet následující pravidla. Zaprvé neumisťujte svítidla příliš blízko u sebe nebo příliš daleko od sebe. Ideální vzdálenost mezi svítidly je asi 1,5 metru.

Zadruhé neosvětlujte příliš velkou plochu nebo příliš malou plochu. Cílem je vytvořit rovnoměrné a jemné osvětlení, které nenaruší noční vidění ani nenaruší a nebude štvát sousedy. Ideální místo pro osvětlení do země je poblíž chodníku vedoucího od domu k venkovnímu posezení. Právě tam totiž potřebujete vidět vždycky. Jinde to potřeba není. Aspoň ne bezpodmínečně.

Zatřetí zkuste sladit barvu a intenzitu světla s okolním prostředím. Například pro rustikální zahradu se hodí teplé a tlumené světlo, zatímco pro moderní zahradu se hodí studené a jasné světlo. Nebojte se sáhnout po variantách svítidel na dálkové ovládání, s čidlem přirozeného světla nebo třeba s možností barevného svícení. Nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. V ceně tak velký rozdíl není.

Venkovní osvětlení do země je jednoduchým a efektivním řešením, jak oživit vaši zahradu a vytvořit na ní příjemnou atmosféru. Pokud si nejste jisti, jak si vybrat a umístit venkovní osvětlení do země, nebojte se poradit se s odborníkem nebo navštivte specializovaný obchod s osvětlením. Věříme ale, že především do měkkých povrchů jako jsou hlína, písek, štěrk a podobně zvládnete světla nainstalovat úspěšně sami.

Troufněte si na krásu světelných řetězů

Světelné řetězy pro venkovní osvětlení jsou skvělým způsobem, jak vytvořit útulnou a pohodovou atmosféru na vaší zahradě. Ať už chcete osvětlit terasu, altán, pergolu nebo stromy, světelné řetězy vám pomohou vytvořit kouzelný efekt, který zpříjemní vaše večery pod širým nebem. V této kapitole článku se podíváme na to, jak takové osvětlení vypadá, co by mělo splňovat a jak ho správně rozmístit na zahradě.

Magie osvětleného venkovního posezení vás dostane

Jak vypadají světelné řetězy pro venkovní osvětlení?

Světelné řetězy pro venkovní osvětlení se skládají z dlouhého kabelu, na kterém jsou umístěny malé žárovky nebo LED diody. Ty mohou mít různé tvary, barvy a velikosti, podle toho, jaký styl chcete dosáhnout.

Například můžete zvolit klasické kulaté žárovky, které vytvoří retro vzhled, nebo jemné hvězdičky, které dodají romantický nádech. Světelné řetězy mohou být také barevné nebo mít různé režimy svícení, jako je blikání, stmívání nebo střídání barev.

Ale nebojte se, dávno neplatí, že by se nedaly sehnat jiné řetězy než kýčovité. Můžete s klidem zapomenout na smíšené pocity z Vánoc, kdy jste musely vydržet pohled na přezdobený stromek blyštící se nanicovatými řetězy a příliš ostrou září světýlek. Na zahradu, pergolu nebo třeba strom můžete pověsit vkusné osvětlení, které okolí dodá slavnostní či romantickou atmosféru. A když bude potřeba, řetěz vyměníte za jiný a atmosféra dostane nový rozměr.

Co by měly splňovat světelné řetězy pro venkovní osvětlení?

Pokud chcete použít světelné řetězy pro venkovní osvětlení, musíte dbát na to, aby byly vhodné pro venkovní použití. To znamená, že by měly být odolné proti vlhkosti, prachu a teplotním výkyvům. Většinou se tyto informace dočtete u jednotlivých produktů. Kdybyste si ani pak nebyli jistí, vždycky se můžete s radou obrátit na prodejce. Určitě vám pomůže ujištěním, případně nabídkou vynikající alternativy, která venkovní podmínky zvládne.

Řetězy by také měly být dostatečně dlouhé a mít dostatek žárovek, aby pokryly požadovanou plochu. Důležité je také zvolit správný zdroj napájení. Některé světelné řetězy se napájejí ze sítě, což vyžaduje přístup k elektrické zásuvce. Jiné se napájejí z baterií nebo solárních panelů, což je praktičtější a ekologičtější.

Jak rozmístit světelné řetězy na zahradě?

Rozmístění světelných řetězů na zahradě závisí na tom, jaký efekt chcete dosáhnout a jakou máte k dispozici plochu. Obecně platí, že byste měli dodržovat následující pravidla:

  • Nezavěšujte světelné řetězy příliš nízko nebo příliš vysoko. Ideální je výška mezi 2 a 3 metry nad zemí.
  • Nezavazujte světelné řetězy přes cesty nebo místa, kde by mohly překážet pohybu.
  • Nerozsvěcujte světelné řetězy přes den nebo při silném umělém osvětlení. Použijte je jen večer nebo v noci, kdy vynikne jejich krása.
  • Neumísťujte světelné řetězy příliš blízko k ohništím nebo grilům. Mohly by se poškodit nebo způsobit požár.
  • Nezapomeňte na bezpečnost. Upevněte světelné řetězy svědomitě a bezpečně, aby nespadly nebo se nezamotaly. Také se ujistěte, že jsou vypnuté, když je nepoužíváte.

Světelné řetězy pro venkovní osvětlení jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce vytvořit na své zahradě útulnou a pohodovou atmosféru. Stačí si vybrat ten správný typ, splňující vaše požadavky a vkus, a rozmístit ho tak, aby zdůraznil krásu vašeho prostoru. Pak už jen stačí si užít nádherného pohledu na svítící dekoraci pod hvězdnou oblohou.

Jak na venkovní osvětlení schodů

Venkovní osvětlení schodů je důležitou součástí zahradního designu, která zvyšuje bezpečnost, pohodlí a estetiku vašeho domova. V této kapitole článku vám poradíme, jak takové osvětlení vypadá, co by mělo splňovat a jak ho správně rozmístit na zahradě.

Jak vypadá venkovní osvětlení schodů?

Existuje mnoho možností, jak osvětlit venkovní schody, a záleží na vašem vkusu, stylu a rozpočtu. Některé z nejpopulárnějších variant jsou:

LED osvětlení na schodiště

Jsou úsporná, dlouhotrvající a nabízejí různé barvy a intenzity světla. Můžete si vybrat mezi nástěnnými svítidly, která se montují na stěnu vedle schodů, nebo vestavěnými svítidly, která se zapouštějí do podlahy nebo do bočních stran schodů. LED osvětlení na schodiště je vhodné pro moderní i klasické interiéry a poskytuje dostatečné a rovnoměrné osvětlení.

Výbornou variantou zapuštěných svítidel na schodech jsou směrová světla, která namíříte nahoru šikmo po stěnách. Proto budou kromě praktického osvětlení dělat taky parádu světelnými kužely. Jen v takovém případě počítejte s tím, že ideální volnou jsou modely s malým úhlem rozptylu. Pak bude efekt dokonalý.

Lucerna posvítí v každém ročním období

LED pásky

Jsou flexibilní pásy s malými LED diodami, které se lepí na různé povrchy. LED pásky můžete použít pro osvětlení spodních hran schodů, pro vytvoření dekorativního efektu nebo pro zvýraznění tvaru schodiště. LED pásky jsou také úsporné, dlouhotrvající a nabízejí různé barvy a intenzity světla.

Aby vám LED pásky vydržely na schodech co nejdéle, je dobré je umístit do vodicí lišty. Je většinou z plastu nebo hliníku a chrání elektroniku uvnitř před mechanickým poškozením. Nejčastěji taková lišta ale neodolá vodě. Proto si dobře rozmyslete, kam přesně LED pásky dáte. Nám se osvědčila výška kolen a směrování světla šikmo dolů doprostřed schodiště. Takto neoslní, ale krásně navedou.

Orientační svítidla

Jsou malá svítidla, která slouží k označení cesty nebo k vytvoření atmosféry. Můžete je umístit na stěnu vedle schodů, na podlahu mezi schody nebo na zábradlí. Orientační svítidla jsou obvykle slabší intenzity a mají často senzor pohybu nebo stmívání. Velkou výhodou je jejich nenápadnost. Nebudou rušit kamarády citlivé na světlo ani sousedy, kteří sem tam kouknou z okna, co slavíte.

Pozor, nepleťte si orientační osvětlení s bezpečnostním. Sice se jejich funkce částečně kryje, ale bezpečnostní osvětlení je speciální druh, který na schody určitě nepatří. Leda byste rovnou chtěli všem zdůraznit, kudy že se mají dát na útěk, když se něco stane. Asi chápete, že zelené cedulky s fosforeskující výstrahou by na schodech z domu na zahradu nevypadaly dobře. Tak bacha na ně.

Lucerny

Žolíkem, který lidé často přehlížejí, jsou klasické lucerny. Teď samozřejmě nemáme na mysli petrolejky ani žádné další výdobytky předešlých generací. Pokud fandíte romantice, můžete si na schody postavit lucerny, nebo dokonce lampiony s čajovými svíčkami. To je sice elegantní varianta, ale většinou dost nepohodlná na udržování. Přesto má nepochybně své kouzlo.

Pokud chcete pohodlnější variantu, sáhněte po lucernách na baterky nebo se solárním panelem. Pak získáte parádní přenosné svítidlo, které vám zaručeně udělá pochod po schodech bezpečnější. Kromě toho lucernu může kdokoliv rovnou vzít s sebou, když se za vámi z domu vydá na zahradu. Cestou pak pěkně uvidí na každý krok.

Vytvořte si unikátní kombinaci venkovního osvětlení

Venkovní osvětlení je důležitou součástí zahradního designu. Nejen že zvyšuje bezpečnost a pohodlí při pohybu po zahradě, ale také vytváří příjemnou atmosféru a zdůrazňuje krásu rostlin a architektonických prvků. Jak ale vybrat a umístit venkovní osvětlení na cestě z domu na zahradu? V této kapitole článku vám poradíme, na co si dát pozor a jak dosáhnout optimálního výsledku.

Venkovní osvětlení na cestě z domu na zahradu by mělo splňovat několik kritérií. Za prvé, mělo by být dostatečně jasné, aby umožňovalo bezpečný pohyb po tmě. Za druhé, mělo by být energeticky úsporné, aby nezvyšovalo náklady na provoz a nezatěžovalo životní prostředí. Za třetí, mělo by být estetické a ladit s celkovým stylem zahrady. A za čtvrté, mělo by být odolné proti povětrnostním vlivům a mechanickému poškození.

Vykouzlete si ideální kombinaci osvětlení a získejte unikátní atmosféru pro svou zahradu

Jak takové osvětlení vypadá?

Existuje mnoho typů a stylů venkovního osvětlení, které se liší svou konstrukcí, materiálem, barvou, tvarem, velikostí a způsobem instalace. Mezi nejpopulárnější patří:

Solární lampy

jsou napájeny sluneční energií, kterou akumulují během dne. Na zahradě si je rozmístíte snadno sami, nevyžadují kabely ani elektrickou síť. Jsou ekologické a levné v provozu. Mají však nižší svítivost a kratší životnost než jiné typy lamp.

LED lampy

jsou napájeny elektrickým proudem, který spotřebovávají velmi úsporně. Jsou velmi jasné, dlouho vydrží a nabízejí širokou škálu barev a efektů. Vyžadují však kabely a elektrickou síť. Mohou být také dražší v pořizovací ceně než jiné typy lamp.

Svíčky a lucerny

Jsou napájeny ohněm, který vytváří teplé a romantické světlo. Jsou velmi dekorativní a působí přirozeně. Nevyžadují kabely ani elektrickou síť. Mají však nízkou svítivost a vyžadují pravidelnou výměnu vosku nebo oleje. Mohou být také nebezpečné v případě požáru.

Jak správně rozmístit venkovní osvětlení na zahradě?

Obecně platí, že by mělo být rozmístěno tak, aby osvětlovalo celou cestu z domu na zahradu, ale zároveň neoslňovalo ani nerušilo sousedy. Doporučujeme dodržovat následující pravidla:

  • Umisťujte osvětlení ve stejných intervalech podél cesty, aby byla rovnoměrně osvětlená.
  • Umisťujte osvětlení tak, aby směřovaly dolů nebo do strany, nikoli nahoru nebo přes cestu.
  • Umisťujte světlo tak, aby byly v souladu s výškou a šířkou cesty, aby nevytvářely stíny nebo překážky.
  • Umisťujte svítidla tak, aby byly v harmonii s okolní zelení a architekturou, aby podtrhovaly jejich krásu a charakter.

Na konec přidáme nejdůležitější radu. Vytipujte si nejdřív klíčová místa po cestě z domu k venkovnímu posezení a vyberte sem svítidla. Začněte hned za dveřmi z bytu či domu, nezapomeňte na schodiště a hezky osvětlete cíl – pergolu, altánek či venkovní posezení. Mezi těmito klíčovými body můžete osvětlení vyřešit venkovními svítidly do země, využít LED pásky v lištách, nebo dokonce pořídit venkovní stojící lampu.

V každém případě nezapomínejte ani na estetiku a vytvořte si pomocí osvětlení krásnou atmosféru lákající k otevřenosti a sdílení radosti mezi všemi přítomnými. Jestli zvolíte romantičtější varianty osvětlení nebo půjdete pragmatickou cestou, to už necháme na vás. Každopádně vám přejeme spousty zářivých večerů, na které budete rádi vzpomínat.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste