Minimalistický nábytek jednoduše a elegantně

Rádi byste doma měli minimalisticky zařízený pokoj, ale nevíte jak na to? Právě pro vás jsme sepsali osvědčené tipy. V článku se dočtete například o tom, že v minimalismu je klíčový prostor, který zůstane prázdný. Kromě něj pak místnost vybavíte nejdůležitějšími kousky nábytku, často multifunkčními. A jaké materiály byste měli vlit nebo jak to udělat s barvami a texturami, abyste na konci měli pokoj jako ze škatulky? Na to se teď společně podíváme podrobně.

Vtiskněte minimalistickému pokoji atmosféru svou energií

Základy minimalistického designu: méně je více

Minimalismus je styl, který se vyznačuje jednoduchostí, čistotou a funkcionalitou. Minimalistický design se snaží odstranit všechno zbytečné a ponechat jen to podstatné. Cílem je vytvořit prostor, který je harmonický, klidný a příjemný pro oko i duši. Když se vám povede vybavit místnost minimalisticky, bude působit prostorněji, vzdušněji a velkolepě.

Aby se vám podařilo vybavit místnost nábytkem v minimalistickém designu, budete potřebovat zvolit správné kousky. Jak ale vybrat ten správný nábytek, který bude splňovat kritéria minimalismu? Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak dosáhnout jednoduchosti a elegance pomocí minimalistického nábytku.

Volte neutrální barvy

Minimalistický design preferuje barvy jako bílá, šedá, černá, béžová nebo pastelové odstíny. Tyto barvy působí klidně, světle a prostorně. Navíc se dobře kombinují s dalšími barvami a materiály. Ideální je postavit základ místnosti na těchto neutrálních odstínech, které pak doplníte jednou, maximálně dvěma výraznějšími barvami. Můžete vybrat například barvy, které máte rádi. Nebo zvolíte ty, které vytvoří atmosféru. Doporučujeme žlutou, oranžovou nebo zelenou. Obecně jsou lepší teplejší barvy.

Zvolte kvalitní materiály

Kvalitní nábytek bývá vyrobený z přírodních nebo recyklovaných materiálů, jako je dřevo, kov, sklo, kůže nebo textil. Tyto materiály jsou trvanlivé, ekologické a mají jednoduchou a elegantní texturu. Můžete ale zvolit taky alternativu z kompozitních materiálů, které jsou dnes na velmi vysoké úrovni kvality. Nebojte se sáhnout po dřevotřísce nebo nábytku z dřevovláknitých desek. S vhodnou povrchovou úpravou v podobě dýhy nebo fólie zastane praktickou i estetickou funkci na jedničku.

Upřednostněte jednoduché tvary

Složitost se s minimalismem nesnese. O nábytku to samozřejmě platí taky, a proto by minimalistický nábytek měl mít co nejjednodušší a nejčistší tvary, bez zbytečných ozdob nebo detailů. Hladké linie, geometrické tvary a symetrie jsou typické pro minimalistický styl. Pokud váháte s představou, jak by takové kousky měly vypadat, představte si například obyčejný obdélníkový jídelní stůl v nejklasičtějším provedení se čtyřmi nohami. Případně může být oválný, ale bez zdobených noh, vyřezávání nebo jiných ozdob a detailů.

Vsaďte na multifunkční nábytek

Minimalistický design se zaměřuje na efektivní využití prostoru a minimalizaci počtu předmětů. Proto se do takového prostoru skvěle hodí nábytek, který má více funkcí nebo se dá snadno přemístit či složit. Dobrou volbou, jak ušetřit místo a udržet minimalistický ráz pokoje, může být například rozkládací stůl, skládací židle, úložný box nebo sedačka s úložným prostorem. V rámci dětského nábytku můžete pořídit třeba učící věž, která po složení funguje jako stolek s židličkou pro vašeho potomka.

Hýčkejte si volný prostor

Minimalistický design vyžaduje dostatek volného prostoru mezi jednotlivými kusy nábytku i na stěnách a podlaze. Volný prostor dodává pocit vzdušnosti, svobody a klidu. Zároveň umožňuje lepší osvětlení a cirkulaci vzduchu. Abyste takového efektu v pokoji dosáhli, musíte myslet na počet kousků nábytku, které chcete v prostoru mít. Ideální je na začátku omezit se jen na to nejnutnější. Postupně můžete přidávat další kusy nábytku, dokud vám nebude pokoj připadat vzdušný. Stejně s citem pracujte také s dekoracemi a podlahou. Když se vám vše povede nastavit v dobrém poměru vybavení a vzdušnosti, získáte krásný pokoj s příjemně velkorysým vzezřením.

Výběr kvalitních materiálů zajistí luxusní vzhled

Jedním z nejdůležitějších aspektů minimalistického nábytku je výběr kvalitních materiálů, které dodají nábytku luxusní vzhled. Minimalismus neznamená, že musíte obětovat kvalitu nebo pohodlí, právě naopak. Kvalitní materiály jsou klíčem k tomu, aby váš nábytek vydržel dlouho, byl funkční a estetický. V této kapitole článku se podíváme na to, jak vybrat ty správné materiály pro váš minimalistický nábytek a jak dosáhnout jednoduchosti a elegance. Jednou větou to můžeme shrnout slovy klasika: méně je více.

Nejčastěji používanými materiály pro minimalistický nábytek jsou dřevo, kov a sklo. Tyto materiály mají společné to, že jsou přírodní, odolné a snadno se udržují. Navíc se dobře kombinují mezi sebou i s jinými prvky interiéru. Neznamená to ale, že byste si museli domov vybavit jen nábytkem z těchto tří materiálů. Spíš je berte jako sázku na jistotu a zdravý základ, ke kterému můžete doplňovat další kousky z jiných materiálů, aby doplnili celkový ráz místnosti podle vaší představy. Podívejme se na trojici základních materiálů podrobněji.

Dřevo je skvělou volbou pro minimalisticky laděný nábytek

Dřevo je tradiční a oblíbené

Pro nábytek je jako dělané a pravděpodobně nikdy nevyjde z módy. Dřevo dodává nábytku teplý a příjemný vzhled, který je ideální pro minimalistické interiéry. Dřevo je také velmi variabilní, můžete si vybrat z různých druhů, barev a povrchových úprav. Pro minimalistický nábytek doporučujeme volit dřevo s jednoduchou a čistou strukturou, jako je například dub, buk nebo javor. Tyto dřeviny mají světlou až středně tmavou barvu, která působí elegantně a moderně.

Kromě toho dub, buk i javor vydrží v perfektním stavu i několik desítek let, takže získáte kvalitní kus nábytku, který můžete mít v rodině několik generací. Pokud chcete dodat dřevu více lesku a ochrany, můžete ho natřít lakem nebo olejem. V takovém případě se raději poraďte s prodejcem nábytku nebo ochranných prostředků, aby vám doporučil ideální variantu ošetření pro daný kousek.

Kov je pevný univerzál

Patří mezi oblíbené materiály pro minimalistický nábytek. Vždy dodává nábytku pevnost a stabilitu. Kov je také vhodný pro kombinaci s dřevem nebo sklem, což vytváří zajímavé kontrasty mezi tvrdostí a jemností. Kov může mít různé barvy a povrchové úpravy, od matného po lesklého, od černého po stříbrného. Pro minimalistický nábytek doporučujeme volit ocel nebo hliník. Tyto kovy jsou kvalitní odolné a snadno se čistí.

Když se rozhodnete pro kov, volte nábytek s jednoduchým a geometrickým tvarem, jako je například čtverec, ovál, kruh či obdélník. Nábytek samozřejmě nemusí být výhradně z kovu. Působivé jsou třeba konferenční stolky, které kombinují kovovou základnu noh se skleněnou deskou. Jen si dejte pozor, abyste takových kousků nábytku v místnosti neměli příliš. Ve výsledku by mohly kvůli tvrdým materiálům působit studeně a odtažitě. To určitě například v obýváku nechcete. Takže sem tam sáhněte i po dřevě nebo kompozitu.

Sklo je tvrdé, lesklé a líbivé

Třetím běžně používaným materiálem pro minimalistický nábytek, který dodává nábytku lehkost, eleganci a dojem luxusu. Sklo je ideální pro malé a tmavé prostory, protože propouští světlo a opticky zvětšuje prostor. Také je snadno kombinovatelné s dřevem nebo kovem, což vytváří zajímavé hry světla a stínů. Sklo může mít různou tloušťku, tvar a barvu, od průhledného po matného, od kulatého po hranatého. Pro minimalistický nábytek doporučujeme volit sklo s jednoduchým a čistým tvarem, jako je například pravidelný skleněný stůl nebo polička.

Pokud jde o barvy, v rámci minimalistického designu volte čiré sklo. Klasické je obyčejné průhledné sklo. Ale pokud chcete přidat trochu elegance navíc, můžete zvolit broušené sklo, které neklouže, nejsou na něm tolik vidět stopy po hrncích nebo sklenicích a snadno se udržuje v perfektním stavu. Zároveň přes něj není vidět, ale světlo propustí. Proto může vytvářet působivý světelný efekt a zachovat diskrétnost.

Jak vidíte, výběr kvalitních materiálů je zásadní pro zařízení místnosti minimalistickým nábytkem, který bude vypadat luxusně a elegantně. Dřevo, kov a sklo jsou tři nejčastější materiály, které můžete použít. Ale nebojte se experimentovat i s jinými materiály, jako jsou například kámen, beton nebo textil. Hlavní je, aby materiály byly odolné, jednoduché a spolehlivé. Takto dosáhnete jednoduchosti a elegance, které jsou charakteristické pro minimalistický nábytek.

Multifunkční kusy pro maximální využití prostoru

Pokud chcete zařídit svůj domov minimalisticky, ale zároveň potřebujete dostatek úložného prostoru, můžete sáhnout po multifunkčních kusech nábytku, které vám pomohou využít každý centimetr.

Multifunkční nábytek je takový, který má více než jednu funkci, například pohovka, která se dá rozložit na postel, stůl, který se dá zvětšit nebo zmenšit podle potřeby, nebo skříň, která obsahuje i zrcadlo nebo psací podložku. Tyto kousky vám umožní přizpůsobit si svůj prostor podle aktuální situace a potřeb, aniž byste museli kupovat další nábytek nebo přesouvat věci. Zároveň získáte prostor navíc, takže pokoj bude vzdušnější a líbivější.

Když se návštěva protáhne, uložíte ji na rozkládací sedačce

Nábytek s více funkcemi je také ideální pro malé prostory, kde je třeba myslet na každý centimetr čtvereční. Můžete si tak ušetřit místo a zároveň mít všechno po ruce. Například místo klasického konferenčního stolku můžete použít stolní stolek s úložným prostorem uvnitř, kam schováte knihy, časopisy nebo deky. Nebo místo velkého jídelního stolu můžete zvolit skládací stůl, který se dá snadno složit a uschovat, když ho nepotřebujete.

Podobnou variantou je taky rozkládací dvojsedák. To je sedačka, kterou můžete dát i do předsíně nebo kuchyně. Nezabere skoro žádné místo, ale přesto se na ni pohodlně usadí dva dospělí. A když by se vám návštěva protáhla a potřebovali byste je nechat u vás přespat, jednoduše dvojsedák rozložíte na lůžko pro dvě osoby a máte vystaráno. Na občasné přespání je takové minimalistické řešení ideální. Samozřejmě existuje řada dalších variant multifukčního nábytku, které dodají vaší místnosti pocit prostoru a vzdušnosti.

Multifunkční nábytek je navíc často navržený tak, aby ladil s minimalistickým stylem. Má jednoduché tvary, neutrální barvy a čisté linie. Bává z kvalitních a trvanlivých materiálů, jako je dřevo, kov nebo sklo. Snadno se udržuje a je stavěný prakticky. Multifunkční nábytek je proto ideální volbou pro ty, kteří hledají jednoduchost a eleganci ve svém interiéru.

Barvy a textury minimalistického nábytku

Minimalistický nábytek je skvělý způsob, jak dosáhnout jednoduchosti a elegance v interiéru. Ale jak zajistit, aby váš minimalistický prostor nevypadal nudně nebo chladně? Klíčem je použití barev a textur, které dodají vašemu designu osobnost a teplo.

Barvy

Minimalistický design se často spoléhá na neutrální barvy, jako je bílá, šedá, černá nebo béžová. Tyto barvy vytvářejí klidnou a harmonickou atmosféru, která podporuje relaxaci a soustředění. Neutrální barvy také dobře ladí s různými styly nábytku a doplňků. Pozor, nepředstavujte si tady jen nudu a šeď, to byste byli na omylu. Naopak jde o základ postavený na přírodních odstínech s neutrálním vyzněním. To je důležité proto, abyste pak mohli pokoj doladit pomocí dekorací, dalších odstínů barev nebo jinými doplňky tak, aby vám vznikl krásný a harmonický celek.

Pokud chcete přidat trochu živosti do vašeho minimalistického interiéru, můžete zvolit jeden nebo dva doplňkové odstíny, které budou kontrastovat s neutrálním pozadím. Například můžete použít jasnou červenou, modrou nebo žlutou na polštářcích, dekách, obrazy nebo přidat barevné květiny, které podtrhnou živost sytými barvami. Tyto barvy přitáhnou pozornost a dodají vašemu prostoru energii a radost. Stejně dobře zafungují i fotky, obrazy a grafiky.

 Je jednou, jakou cestou půjdete. Vždycky můžete zvolit předměty k doplnění atmosféry podle toho, jak se vám to zrovna v místnosti hodí. A pokud chcete získat opravdové uznání od návštěv, promítněte do dekorací a barev v místnosti i roční období. Může to být například povlaky na polštářích, květinami nebo vhodnými fotkami na stěně či nástěnce.

Při výběru barev pro váš minimalisticky zařízený pokoj je důležité dodržovat jednoduchou paletu a nepřehánět to s počtem barev. Doporučuje se použít maximálně tři až čtyři barvy v celém prostoru, aby se zachovala jednota a rovnováha. Z toho jedna nebo dvě budou neutrální barvy jako základna pro kontrast s výraznějšími a sytými doplňkovými. Právě doplňkové pak vytvoří nádech a atmosféru, tak je vybírejte pečlivě.

Pamatujte, jeden až dva základní odstíny a jeden až dva doplňkové

Textury

Textury jsou dalším prvkem, který může obohatit váš minimalistický design. Textury dodávají pocit hloubky, dimenze a pohodlí do vašeho interiéru. Můžete použít různé materiály, jako je dřevo, kov, sklo, kámen, kůže nebo textilie, abyste vytvořili zajímavé kombinace textur. O materiálech jsme si už něco řekli v jedné z předešlých kapitol. Pojďme se teď podívat na to, jak je kombinovat z pohledu povrchových textur.

Můžete kombinovat třeba hladký dřevěný stůl s huňatým kobercem, kovovou lampou s hedvábnou záclonou nebo skleněnou vázou s bavlněným polštářem. Tyto textury vytvoří kontrast mezi tvrdými a měkkými povrchy, lesklými a matnými materiály, hladkými a drsnými strukturami.

Samozřejmě nemusíte volit tak mnohačetnou kombinaci variant. Klidně si zvolte základ v hladkých površích, které jen ozvláštníte trochou textilní divočiny v podobě koberce s dlouhým vlasem nebo třeba výrazným řaseným závěsem. Ale opatrně, abyste nepustili fantazii moc z uzdy a všechny prvky se vám vešly do místnosti, aniž by pak působila jako divočina na hony vzdálená kýženému minimalismu.

Při používání textur v minimalistickém designu je důležité zachovat rovnováhu a jednoduchost. Nepoužívejte příliš mnoho různých textur v jednom prostoru, aby nedošlo k vizuálnímu zmatení nebo nepořádku. Snažte se udržet textury v souladu s barvami a stylem vašeho nábytku a doplňků.

Minimalistický nábytek je ideální pro ty, kteří hledají jednoduchost a eleganci v interiéru. Ale to neznamená, že váš minimalistický prostor musí být nudný nebo chladný. Použitím barev a textur můžete dodat vašemu designu osobnost a teplo. Stačí dodržovat několik zásad: používejte neutrální barvy s několika doplňkovými odstíny, kombinujte různé materiály a textury pro vytvoření kontrastu a hloubky, a udržujte jednoduchou a harmonickou paletu a rovnováhu v celém prostoru. Takto můžete vytvořit minimalistický design s výrazem.

Jak vypadá minimalismus v praxi

Teorii minimalistického zařízení místnosti už asi máte v malíčku. Ale jak to vypadá v praxi? Jak zařídit svůj domov tak, aby byl útulný, funkční a zároveň minimalistický? V poslední kapitole článku se podíváme na několik příkladů reálných domovů, které nám ukazují, jak se dá žít minimalisticky a šťastně.

První inspirací je byt v Praze, který patří architektce a designérce Janě. Jana si kladla za cíl vytvořit prostor, který by byl světlý, vzdušný a klidný. Proto zvolila bílou jako dominantní barvu, kterou doplnila o šedé a dřevěné prvky. Nábytek je jednoduchý a čistý, bez zbytečných ozdob a detailů. Jana říká, že minimalismus pro ni znamená mít jen to, co opravdu potřebuje a co ji dělá šťastnou.

Druhým příkladem je rodinný dům v Brně, kde žije pětičlenná rodina. Rodiče se rozhodli pro minimalistický styl, protože chtěli mít doma klid a pořádek. Nábytek vybrali tak, aby byl praktický a multifunkční. Například obývací pokoj slouží i jako pracovna a ložnice. Nábytek je také snadno přemístitelný a skládací, což umožňuje měnit uspořádání podle potřeby. Rodina si dává pozor na to, aby neměla příliš mnoho věcí. Všechny věci mají své místo a jednou ročně věci třídí a ty nepotřebné vyhazují nebo darují.

Místo pro setkávání, hraní si i práci – to je multifunkční obývák

Třetím případem je malý byt v Ostravě, který sdílí dva studenti. Studenti si vybrali minimalistický nábytek, protože chtěli ušetřit peníze a prostor. Nábytek je levný a jednoduchý, ale zároveň stylový a moderní. Studenti si také vytvořili několik vlastních kousků svépomocí. Mají paletovou postel nebo polici z beden. Minimalismus pro ně znamená být kreativní, nezávislý a příležitost hledat alternativní cesty.

Z těchto příkladů vidíme, že minimalistický nábytek není jen o tom, jak vypadá, ale také o tom, jak funguje. Pomáhá uvolnit prostor, ušetřit peníze a zjednodušit život. Minimalistický nábytek je také o tom, jak najít rovnováhu mezi méně a více, mezi potřebou a touhou, mezi funkcí a estetikou. To jsou velmi subjektivní faktory, takže se nebojte promítnout do zařízení prostoru kus sebe. Ostatně bydlet v pokoji budete vy. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru nábytku a spousty kreativních nápadů na neotřelé uspořádání.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste