Na co se zaměřit při výběru sedacího vaku a pytle?

Sedací vaky jsou praktickým vybavením, které nabídne pohodlný odpočinek a lenošní. Kromě toho mají také zdravotní přínosy, jelikož poskytují správnou oporu páteři. Při lenošení se sedací vak dokonale přizpůsobí vašemu tělu. Abyste si užili maximální komfort, dbejte při výběru nejen na typ výplně a materiál potahu. Co všechno při výběru sedacího vaku pro děti i dospělé zohlednit?

Sedací vak má i zdravotní přínosy

Proč by sedací vak neměl chybět ani u vás doma?

Sedací vaky a pytle se chlubí celou řadou výhod. Na rozdíl od křesla nebo sedačky se dokonale přizpůsobí vašemu tělu. Nabízí i ortopedické vlastnosti, kvůli kterým je doporučují i lékaři a fyzioterapeuti. Při sezení se totiž nevyvíjí nadměrný tlak na páteř a klouby. Naopak, lenošení ve vaku přináší správnou oporu a maximální uvolnění. Sedací vaky jsou vhodné pro:

  • osoby, které mají problémy s klouby,
  • osoby s omezenou pohyblivostí,
  • nastávající maminky i ženy po porodu,
  • malé děti,
  • meditující osoby (malé vaky neboli meditační polštáře).

Při sezení ve vaku se uvolňuje svalstvo. Může tedy regenerovat a odpočívat. Vzhledem k tomu, že se vak dokáže dokonale přizpůsobit vašemu tělu, můžete jím na chvíli dokonce nahradit kancelářskou židli, abyste si u práce s počítačem odpočinuli.

Sedací pytle jsou vhodné i pro děti, jelikož jsou zcela bezpečné. Nemají žádné ostré hrany a jsou měkké. Pokud pořídíte kvalitní sedací vak s trojitými švy a zabezpečeným otvorem pro plnění sedací náplně, nemusíte se obávat, že by se náplň vysypala, případně se k ní děti snadno dostaly.

Sedací vaky jsou pro děti bezpečné, protože nemají ostré hrany

Sedací vaky jsou dostupné v různých velikostech

Na výběr máte několik velikostí vaků. Sáhnout můžete po zcela malých, které vypadají jako taburety, po středně velkých sedacích vacích pro děti, ale také po XXL sedacích pytlích pro dospělé. Velikost tedy vybírejte podle toho, komu je chcete pořídit. K dostání jsou také v nejrůznějších tvarech, takže uvažujte i o tom, zda chcete na vaku spíše sedět, nebo polehávat.

Velikost se obvykle udává v centimetrech, ale také v litrech. Pro relaxaci vleže jsou vhodné sedací pytle o velikosti 180 cm, pro sezení postačí 140 cm.

  • Do 250 l – malé dětské sedací vaky mohou mít i podobu podnožky.
  • Od 250 do 350 l – jde o střední velikost vaků, která je nejoblíbenější. Jsou vhodné do menších obývacích pokojů, kde nezabírají příliš mnoho místa, a přesto jsou pohodlné pro odpočinek.
  • Od 350 do 450 l – takto velké sedací vaky se označují jako XXL. Pohodlně si na nich odpočinou i dvě osoby. Rozhodně si je zamilují děti, které mají velké dětské nebo studentské pokoje.
  • Nad 450 l – jde o skutečně obří sedací pytle, které jsou těžké, což znesnadňuje jejich manipulaci.

Velikost, design i barvu přizpůsobte místu a způsobu využití

Materiál potahu

Při výběru dětského, ale i dospěláckého vaku narazíte na nejrůznější potahové materiály. Vždy vybírejte podle toho, pro koho sedací vak pořizujete a kde se bude používat. Na příklad pro použití v exteriéru je potřeba sáhnout po materiálech, které jsou odolné vodě. U dětí počítejte s tím, že se vak rychle ušpiní a vy jej budete muset čistit. Nejlepší jsou vaky, které mají snímatelné a pratelné potahy. Praktické jsou také potahy, které snadno vyčistíte pomocí houbičky.

S jakými potahy se nejčastěji setkáte?

  • Nylon – vhodný pro použití doma i venku. Je prakticky nepromokavý a snadno jej vyčistíte vlhkou houbičkou.
  • Polyester – na dotyk je příjemnější než nylon, ale počítejte s tím, že se hůř udržuje. Pochlubit se ale může vysokou odolností.
  • Bavlna – pro pokožku je rozhodně nejpříjemnější. Je prodyšná a odolná proti oděru i tahu. Nehodí se však pro venkovní použití a její údržba je náročná.
  • Kůže – najdete ji u luxusních sedacích vaků. Na dotyk je velmi příjemná, ale je náchylná na poškození. Nehodí se do bytu se zvířaty.
  • Umělá kůže – není tak odolná jako kůže, ale je příjemná na dotyk a potěší i oko.

Ne všechny vaky jsou vhodné do exteriéru

Náplň sedacího vaku

Jako výplň se do sedacího vaku používají různé materiály. Najdete mezi nimi umělé i přírodní. Vzhledem k tomu, že se náplň časem „prosedí“, bude potřeba ji doplňovat. Proto se dívejte, jakým otvorem vak disponuje a jak snadno se jím bude náplň doplňovat. Otvor by měl být opatřený klasickým zipem s jezdcem a k tomu i suchým zipem.

Typ náplně určuje, jak pohodlně se bude ve vaku sedět a za jak dlouho se výplň „prosedí“.

  • EPS kuličky – vyrábí se z polyesteru. Jsou lehké a zdravotně nezávadné. Větší kuličky do sedacího vaku jsou pohodlnější na sezení, ale rychle ztratí svůj objem. Menší jsou tvrdší, ale déle vydrží. Kuličky jsou k dostání v průměru od 2 do 7 mm.
  • Drť z polystyrenu – do vaků se příliš nehodí, jelikož se rychle prosedí. Hůř se přizpůsobuje tělu a musíte ji často doplňovat. Odrazí se však na nižší pořizovací ceně.
  • Přírodní náplň – setkat se můžete s pohankovými a špaldovými slupkami. Jde o přírodní materiál, který je vhodný i pro alergiky. Tato výplň není tak měkká jako výše jmenované, ale dobře se přizpůsobuje tělu. Navíc má zdravotní přínosy. Pomáhá s vysokým krevním tlakem nebo při migrénách.

Sedací vak ve tvaru křesla zajišťuje pohodlí i podporu zad při sezení

Dáte přednost sedacímu vaku ve tvaru fotbalového míče nebo hrušky?

Bohatá nabídka sedacích vaků vám umožní vybrat takový tvar, který vám bude nejpohodlnější. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Křeslo – hodí se do obýváku, kde může posloužit jako další místo k sezení navíc, případně může křeslo zcela nahradit. Navíc v něm můžete i polosedět a pololežet.
  • Polštář – skvělá velikost na sezení i ležení. Jeho výhodou je snadné tvarování.
  • Míč – sedací vak ve tvaru a vzhledu fotbalového míče ocení především děti. Výhodou kulatého tvaru je to, že vás vak zcela „obejme“ a vy se v něm budete cítit bezpečně.
  • Hruška – slouží především na sezení. Je vyšší, takže je pohodlná i pro starší uživatele. Bude se perfektně hodit do menších místností.

Tvar vybírejte podle svých preferencí

Jak často by se do vaků měla doplňovat výplň?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Záleží, jakou výplň si pořídíte a jak intenzivně budete sedací vak používat. Někdo preferuje vak tvrdý a více naplněný, jiný dá přednost spíše méně naplněnému vaku. Obecně se tvrdí, že při každodenním používání se náplň doplňuje zhruba každé 3 až 4 měsíce.

Plnění si přitom většinou žádá spolupráci alespoň dvou lidí. Doporučuje se dělat v prostoru, kde nefouká. Při plnění dělejte co nejpomalejší pohyby, jelikož i při menším průvanu začnou lehké kuličky poletovat všude kolem.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste