Vylaďte studentský pokoj za pár kaček – 2. díl

Nalaďte se na kreativní vlnu, protože nás čeká bližší seznámení s další várkou užitečných vychytávek na zařizování studentského pokoje. Víte, co je washi páska nebo jak si elegantně označit ramínko, aby vám na něj spolubydlící nepověsil kabát? A to zdaleka není všechno z téhle várky tipů. Pojďme na ně.






Stop nudným polštářům

Malé dekorativní polštářky jsou evergreenem. Používaly je naše babičky i maminky a teď je řada na nás. Ale nebojte se, nikdo po vás nechce, abyste si studentské doupě vylepšili polštářky od babičky. To by ostatně nikoho nevytrhlo, pokud teda nejste zarytými fanoušky seniorů a šedesátých let.

Elegantní řešení se nabízí hlavně ve spojení s vašimi oblíbenými seriály a filmy. Na své si přijdete ale i v případě, že jde o knihu. Mrkněte na internet a pořiďte si polštářky s citáty ze svých oblíbených děl. Nemusíte být zrovna prvotřídní geek, abyste si našli něco, co vám padne do oka. Stačí chvíli hledat.

Malování koberce stojí za to

Ano, čtete správně. Ne, neděláme si legraci. Opravdu jde o malování na koberec. Pochopitelně krátkým vlasem. Vtip je v tom, že i starší kousek z antiku pár tahy štětcem upravíte na výstřední kousek s rádoby složitě vtištěnou patinou. Pokud si lámete hlavu, jak na to, není to žádná věda.

Začněte výběrem vzoru nebo tvarů, které chcete namalovat. Skočte si pro latexovou barvu v požadovaném odstínu a maskovací pásku. Ta vám pomůže zakrýt části koberce, které nechcete nabarvit. Štětec bude stačit klasický. Leda byste chtěli vyladit i drobné detaily.

Washi páska pro parádu

Pokud tuhle malou pomocnici neznáte, je na čase to změnit. Washi páska je dekorativní maskovací páska, kterou využijete pro lepení fotek do alba, ale i připevnění obrázků nebo plakátů na zeď. Dá se jednoduše sundat a znovu použít, takže se nemusíte bát poškození stěny.

Washi pásku pořídíte v prakticky libovolném vzoru. Oblíbené a levné dekorace se dají vyrobit skládáním malých kousků (například trojúhelníků) z různých vzorů pásky. Můžete si tak snadno vyrobit vlastní originální obrázek na stěnu.

Ramínka na oblečení podle gusta

Jasně, někam košile, bundy a kabáty věšet musíte. Ale co když chcete od ramínka něco víc než jen pragmatickou funkci věšáku? V tom případě zkuste jít na věc oklikou. Drahým ramínkům nefandí asi nikdo. Naštěstí můžete i z minima dostat maximum a upravit si levné drátěné ramínko podle chuti.

Stačí spolu s ramínky koupit barvu ve spreji nebo bužírku v odpovídajícím odstínu. Pokud vás baví jemná manuální práce, můžete zkusit ramínko vylepšit i omotáním provázkem. My ale dáváme přednost přestříkání sprejem na zlatou barvu nebo oblečení ramínka do gumové izolace svítivého odstínu. Má to další výhodu. Spolubydlící pozná vaše ramínko i na sto metrů.

Rostliny oživí vás i pokoj

Zapomeňte na klasické pokojovky. Můžete sáhnout po praktických bylinkách, které vám přinesou extra porci zdraví během celého roku. Pokud náhodou bylinkám nefandíte a potřebujete zeleň, o kterou se skoro nemusíte starat, vsaďte na kaktus, aloe veru nebo tlustici vejčitou.

Netradiční variantou je taky kaučukovník. Můžete ho pěstovat jako klasickou pokojovku a je nenáročný. Když na něj zapomenete, ještě vám nakonec poděkuje tím, že se mu bude dobře dařit.





Nabíjení elektroniky ve velkém stylu

Všichni musíme několikrát týdně dopřát telefonu trochu šťávy ze zásuvky, aby nám pak dobře sloužil všude, kam ho vezmeme s sebou. To ale neznamená, že musíte mít v pokoji půl podlahy utopené pod změtí kabelů. Elegantní řešení je vlastnoruční nabíjecí stanice. Záleží na vás, kolik času dáte výrobě.

Jednoduchou variantou může být závěsná plastová kapsa, do které se vejde telefon, a můžete ji rovnou pověsit na zásuvku. K výrobě vám bude stačit větší lahvička od šamponu a běžné nářadí. Kapsičku zavěsíte pomocí otvoru v zadní stěně, kterým protáhnete vidlici kabelu a napojíte do zásuvky.

Stůl je na prvním místě

Pracovní stůl vám bude na vysoké častým společníkem. Ale právě proto by měl dostat maximální péči, pokud jde o dekorace a celkové vyladění vzhledu. Nakonec to budete právě vy, kdo bude muset na desku stolu a výbavu v nejbližším okolí koukat od září až do června. Takže to nepodceňte.

Doporučujeme na dosah rozmístit vše, co běžně používáte. Vedle místa na počítač i psací potřeby, lampu a malé, ale elegantní dekorace, kterými si místo uděláte přijatelnější i při těžké a dlouhé práci. Záleží na vašem vkusu a potřebách. Někomu stačí fotka psího mazlíčka, jiný ocení barevné lampiony.

Spánku sluší klid

Nezapomeňte si důsledně oddělit prostor pro odpočinek od prostoru pro práci. Ne vždy to jde tak, jak bychom chtěli, ale aspoň v rámci možností to jde vždycky. Dobrou variantou může být otočení skříně nebo regálu kolmo ke stěně rovnoběžně s čelem postele. Získáte tím klid pro spánek i odpočinek.

Pokud vám uspořádání pokoje nedovoluje posouvání nábytku, můžete na věc vyzrát prostým závěsem nebo dekou, kterou přehodíte přes jednoduchý věšák na ramínka. Vždycky existuje řešení, jak si pro sebe uhájit kousek soukromí a klidu.

Držíme vám palce, ať vám zařizování a dekorace studentského pokoje jdou od ruky. Snad jste mezi našimi tipy našli něco, co vás inspiruje. Když budete mít zrovna pauzu, mrkněte taky na naše další články na blogu. Chystáme je pro vás pravidelně.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste