Sezení, nebo ležení? S rozkládací sedačkou obojí najednou!

Rozkládací sedací souprava může být elegantním řešením uložení nejvytrvalejších kamarádů na večírku. Skvěle se hodí ale i na jiné příležitosti. V obýváku ji můžete rozložit třeba dětem, které se ráno budou chtít dívat v televizi na pohádky, aniž by se kvůli tomu musely převlíkat. Jednoduše jim nachystáte pohodlné ležení před obrazovkou, zapnete pohádku a můžete se v klidu vydat do kuchyně pro něco na zub pro vás i vaše ratolesti.

Velkou výhodou je, že pokud pohádka děti zaujme, určitě vám nikam ze sedačky neutečou. Budou se zájmem sledovat zápletku, takže vám dají dost času na pořádné a klidné probuzení. A až jim pak naservírujete snídani do postele, určitě vás zahrnou neodolatelnými úsměvy. Znáte to. A pokud ne, poznáte to brzy.





Pohodlné přespání pro kohokoliv

Odborníci na zdravý spánek se sice velkou měrou shodují na tom, že rozkládací sedačky nejsou ideální volbou pro každodenní spaní, ale na občasné přespání jsou jako dělané. Ať už se na návštěvu chystají nejlepší kamarádi nebo třeba rodiče partnera, budou mít důstojné a pohodlné zázemí. Při tom vás nebude stát žádné zvláštní úsilí svým hostům připravit pohodlné podmínky.

Jen si dejte pozor, aby vaši vzácní hosté vždy dostali kromě dek a polštářů i prostěradlo. Přece jen se na sedačce během dne dějí různé věci, sem tam na ni v zápalu sledování televize někomu upadne drobek ze svačiny, tak aby měli hosté vždy maximální pohodlí.

Je pravda, že většina lidí má návyk spát s hlavou na určitou světovou stranu. Je to zvyk, který získáváme v dětství, a neseme si ho s sebou většinu života. Jen málokdo ho dokáže zcela ignorovat. Pokud je někdo z těch, kteří u vás přespávají citlivý na směr hlavy při spánku, nezapomeňte mu vyjít vstříc například tak, že sedačku pootočíte.

Klasickou, nebo raději rohovou?

Když už si budete domů pořizovat rozkládací sedací soupravu, zamyslete se, jaký typ se vám bude do obýváku hodit nejlépe. Oblíbené rohové rozkládací sedačky se mohou pochlubit luxusní dávkou prostoru k sezení, polehávání i lenošení už ve složeném stavu. Když je pak rozložíte, jsou většinou jak dlouhé, tak široké. Tím pádem na nich vaši hosté můžou pohodlně přespat prakticky jakkoliv natočení.

Rozkládací rohová sedačka se velmi dobře hodí do větších pokojů. Tam můžete vytvořit příjemné a vzdušné sezení pro šest i osm lidí. V menších pokojích se sice taky užije, ale bude působit i fungovat trochu neohrabaně. Při rozkládání budete muset dávat pozor na okolní věci.

Do menších pokojů proto doporučujeme dvojsedák. Taková menší sedačka je ideální. Nezabere skoro žádné místo, ale pohodlně se na ni usadí dva lidé. Po rozložení se na ní neméně pohodlně vyspí. Takže pokud doma nepotřebujete ustájit celou jízdní marku, do malého pokoje raději pořiďte menší rozkládací sedačku.




Pozor na potahy

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv variantu rozkládací sedačky, dejte si pozor na její povrch. Na spánek je nejlepší látkový potah. Ostatní varianty nejsou vyloženě nepoužitelné, ale rozhodně nejsou ideální.

Výhodou látkového potahu je prodyšnost. Sice počítáme s tím, že svým hostům nezapomenete dát prostěradlo, ale i tak je prodyšný podklad mnohonásobně pohodlnější a zdravější. Určitě se snažte vyhnout neprodyšným koženkám a eko kůžím, které by mohly v krajním případě zařídit nepříjemné probuzení na propoceném prostěradle.

Když už se vám stane, že návštěva musí přespat na rozkládací sedačce s umělým povrchem, dejte jim pod prostěradlo na sedačku ještě deku. Tím částečně vyrovnáte nedostatečnou prodyšnost materiálu potahu. Není to řešení na pořád, ale jednu nebo dvě noci vydrží určitě.

Rozkládací sedačky na každodenní spaní

Existují. Ale je to spíš řešení do prostorově malých bytů a místností, garsonek a podobně. Základem je vždy kvalitní podklad. Pokud chcete využívat jeden kus nábytku jako sedačku i jako postel každý den, dejte si záležet s výběrem.

Obvykle jde spíš o postel, která se dá složit na sedačku. Variantou je například dvoulůžko, které má dvě samostatné matrace. Přes den se jedna z matrací postaví svisle na druhou a výsuvný rám s roštem se o něco zasune. Tím vznikne sedačka, která je ale spíš předělanou postelí. Samozřejmě to poznáte na pohodlnosti sezení. Nicméně je to elegantní řešení do menších prostorů. Navíc neohrozíte kvalitu spánku. A to není málo.

Pokud se chystáte vybírat rozkládací sedačku, mrkněte na e-shop a nechte se inspirovat. Nezapomínejte, že nemusíte koupit hned tu první, která vám padne do oka. V klidu si promyslete, jestli je opravdu tou pravou. Měla by být nejen hezká, ale i funkční. Tak ať se vám povede vybrat ta nejlepší.

Na viděnou u některého dalšího článku o nábytku na našem blogu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste