Přehled materiálů aneb z čeho se vyrábí nábytek

2131 Trendy

Při výběru nového nábytku je stěžejní sáhnout po správném materiálu. Pokud máte naducanou peněženku a nevadí vám o trochu náročnější údržba, můžete do všech místností pořídit nábytek z masivu. Ale dneska už jsou na trhu kvalitní alternativy, se kterými si vystačíte.

Navíc vás nebudou stát tolik peněz. Jen pečlivě vyberte, co do které místnosti použijete. Tady je přehled nejčastějších materiálů na bázi dřeva, včetně výhod a nevýhod.

Králem zůstává masiv

Je to tak. Poctivé masivní dřevo má pořád navrch. Ale neznamená to, že když si pořídíte nábytek z masivu, máte vyhráno. O masiv se totiž musíte starat, aby vám dobře sloužil mnoho let, nebo dokonce generací. Kromě toho masiv není na světě jen jeden. Vždy záleží na typu druhu a typu dřeva. Možná vás překvapíme.





Tvrdší dřevo má vyšší odolnost

Odolnosti a tvrdosti dřeva odpovídá cena. Výjimkou jsou exotické dřeviny, kterých je v Česku nedostatek. Ty jsou dražší, i když zvolíte měkčí variantu. Počítejte s tím, že čím je tvrdší dřevo, tím víc vydrží. To ale neznamená, že musíte pro každou příležitost volit nejvyšší jakost. Pro nábytek, který nebude moc zatěžovaný, stačí klidně smrkové nebo borovicové dřevo.

Naopak pro zatěžované kusy nábytku – například knihovny nebo postele, volte raději tvrdší buk nebo dub. Unesou víc váhy a kromě toho jsou odolnější proti poškrábání nebo jinému mechanickému poškození. Mahagon má taky špičkové vlastnosti, ale taky daleko nejvyšší cenovku. Je to luxus, který může být pro spoustu lidí zbytečný.

Není masiv jako masiv

Pokud si myslíte, že masiv znamená jen jednolitý kus nábytku, jste na omylu. Pravdou je, že jednolité fošny a prkna jsou spíš vzácností. Každý strom má totiž v kmeni jen jednu středovou fošnu. Ta je sice nejkvalitnější, ale taky nejdražší.

Proto masivní nábytek nejčastěji kombinuje středovou fošnu s takzvanou spárovkou. To je deska složená z nařezaných hranolů. Vzniká průmyslově lepením. Platí, že v takovém případě se k sobě lepí hranoly z krajní části kmene – směrem od středové fošny ven.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že spárovka je masiv druhé jakosti. Přesto je vysoce kvalitní, a navíc levnější než středová fošna. Většinu vlastností má stejně dobrých jako jednolitý masiv. Jen v pružnosti o něco zaostává a při nestálých podmínkách se jednotlivé hranoly mohou zkroutit.







Biodeska

Receptem proti kroucení hranolů jsou dvě boční lamely, mezi kterými je ve třech vrstvách slepené masivní dřevo - hranoly. Biodeska si stejně jako ostatní masivní dřevo zachovává originální strukturu a kresbu. Ve srovnání se spárovkou je kompaktnější a drží tvar. Je to ale poslední fáze na cestě od masivu ke kompozitním deskám. Pojďme se na ně mrknout zblízka.

Kompozitní desky ze dřeva

Sem patří všechny desky, které se skládají ze zbytků dřeva. Možná to někomu zní odpudivě, ale i tyto deska mají své kvality. Je ale důležité vědět, kam se opravdu nehodí, případně, kde naopak mají své místo. Tady je rychlý přehled.

Dřevotřísková deska (DTD)

Víte, z čeho je dřevotříska? Jasně, obsahuje piliny, hobliny a třísky. Ale dobrá zpráva je, že jde o běžné dřevo bez dalšího nepořádku. Dřevotříska se vyrábí stlačením za vysoké teploty. Dřevěné odřezky a zbytky se obalí lepidlem a slisují do jednolité desky. Výroba je strojová a poměrně levná. Tím pádem je levnější i výsledný nábytek.

Dřevotříska je ideální volbou do obytných místností. Desky jsou těžší než masiv (asi 800 kg/m3), dají se snadno řezat na hranaté tvary. V porovnání s masivním dřevem se řežou stejně dobře všemi směry. U masivu je velký rozdíl při řezu rovnoběžně s letokruhy nebo napříč. Dřevotříska má v drtivé většině další povrchovou úpravu. Jinak totiž není atraktivní ani odolná proti vlhku.







Dřevovláknitá deska (MDF)

Varianta kompozitního materiálu na bázi dřeva, která je ideální na nepravidelné tvary, zdobení a podobně. Dřevovláknitá deska je složená z dřevěné drti rozmělněné na vlákno a močovino-formaldehydového lepidla (pro interiéry), případně fenol-formaldehydového a melamin-formaldehydového lepidla (pro exteriéry). Druhá dvě jmenovaná potřebují dobré odvětrávání.

Hustota MDF desky je 400–900 kg/m3. Dřevovláknitá deska je skvělou volbou pro kuchyňský nábytek. Snadno se frézuje, a to včetně zdobných vlysů a dalších ozdob. S kvalitní povrchovou úpravou vydrží i vlhkost. Kromě toho má sama dobrou nosnost i stálost tvaru.

K oběma deskám se hodí dodat, že dnešní lepidla už vždy splňují přísné normy, takže nehrozí uvolňování škodlivých látek do ovzduší. Tím pádem můžete při nižším rozpočtu sáhnout klidně i po kompozitním materiálu. Poslouží vám stejně dobře jako masiv.

DTD i MDF desky mívají skoro vždy povrch, který má estetickou a krycí funkci. Při dobrém řemeslném provedení nejsou na první pohled rozeznatelné od masivního dřeva. O typech povrchových úprav si povíme zase příště.

Když budete mít dlouhou chvíli, podívejte se taky na naše další články na blogu. Pravidelně přibývají a najdete v nich zajímavé informace nejen ze světa nábytku. Příjemné počtení.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste