Proč žárovky blikají a jak se otravného blikání zbavit?

Řešení problému může být zcela jednoduché. Někdy postačí obyčejné dotažení žárovky, jindy bude potřeba vyměnit vypínač nebo si na pomoc pozvat odborníka. Zjistěte, jak zatočit s blikajícími žárovkami.






5 nejčastějších příčin a řešení blikání

Blikání světel obecně způsobuje pokles nebo kolísání napětí v domácnosti. Kromě toho existuje řada běžných problémů, kvůli kterým tento problém nastává. Jestliže odhalíte konkrétní příčinu, budete vědět, jak ji správně vyřešit.

1. Typ světelného zdroje

K blikání jsou obecně náchylnější spíše zářivky než LED žárovky. Příčinou mohou být vysoké teplotní rozdíly, stáří světelného zdroje i zahřívací cykly. Jestliže je blikání jen občasné, není důvod k obavám. Pokud je však problikávání a stmívání intenzivní, bude nejlepší světelný zdroj vyměnit. Jestliže se blikajícího jevu nezbavíte ani po výměně, je velice pravděpodobné, že má světlo chybný předřadník, který bude potřeba vyměnit.

2. Zastaralé stmívače

Blikání u LED žárovek mohou způsobovat staré vypínače se stmívačem, které byly původně navrženy pro použití se standardního žárovkami. U LED žárovek může kvůli tomu docházet k blikání. Proto bude potřeba si pořídit nový stmívač, určený pro LED žárovky. Nezapomeňte, že stmívač bude správně fungovat jen v kombinaci se stmívatelnou LED žárovkou.

3. Uvolněná žárovka

Rovněž uvolněná žárovka může být příčinou problikávání. Jestliže není světelný zdroj dobře zašroubovaný nebo připojený, může dojít ke slabému elektrickému spojení s kontakty světelného zařízení, což má za následek blikání. Problém byste měli vyřešit jednoduchým utažením žárovky. V případě zářivky zkuste trubicí otočit v úchytech držáku. Budete tak mít jistotu, že kovové kolíky na konci vytvářejí dobrý kontakt. U starších žárovek nebo svítidel může být problém v opotřebované objímce. Kvůli ní nemůže žárovka navázat kontakt s kovovým jazýčkem ve spodní části objímky. Řešením je výměna objímky nebo celého svítidla.

4. Vadný spínač lampy nebo vidlice kabelu

Jestliže máte na lampě vadný kabelový vypínač, lze ho snadno vyměnit za nový. Rovněž zkontrolujte vidlici kabelu. Podívejte se, zda je v dobrém stavu a při zapojení do zásuvky není uvolněná. V případě potřeby vyměňte vidlici nebo rovnou celý kabel.

5. Nedostatečný proud

Na ztlumení světel může mít vliv velký odběr proudu v konkrétním elektrickém obvodu. Jestliže si všimnete, že se světla ztlumí ve chvíli, kdy spustíte určitý spotřebič, nebo světla zůstanou ztlumená, když běží například toustovač, je elektrický obvod přetížený a pro světla není dostatek proudu. Problém tkví v tom, že elektrické spotřebiče by neměly být připojeny na stejný okruh jako osvětlení.

Podle předpisů by měl být každý spotřebič s vysokou spotřebou připojení na vlastní elektrický okruh. Ve starších domech je však běžné, že na jeden okruh je připojena chladnička, myčka, svítidla i standardní zásuvky. A právě to může být příčinou ztlumení světel. Řešením může být nahrazení žárovek s vysokým příkonem LED žárovkami s příkonem nízkým. Nejlepší však bude, když se o tomto problému poradíte s elektrikářem.

Proč po zhasnutí slabě blikají či svítí LED a úsporné žárovky

Po vypnutí LED žárovky může docházet k pravidelnému blikání, a dokonce i k trvalému slabému svícení, což může být nepříjemné především v ložnici, kde chcete nerušeně spát. K těmto jevům nedochází jen ve starých domech, ale také novostavbách. Abyste zjistili příčinu problému, je potřeba vypozorovat, zda k blikání či svícení dochází pouze v krátké době po zhasnutí žárovky, nebo k němu dochází dlouhodobě.

Svícení krátce po zhasnutí

Jedná se o zcela běžný jev, který není možné odstranit. Nemusíte si dělat starosti, protože není ohrožena vaše bezpečnost a ani se nezvyšuje spotřeba elektrické energie.

K tomuto úkazu dochází proto, že LED diodové žárovky v sobě ukrývají elektroniku s filtračními členy. Ty se starají o rovnoměrné redukování toku elektrického proudu a krátkodobě se v nich hromadí elektrická energie. Po vypnutí je tedy ve filtračních členech nahromaděné takové množství energie, které umožňuje LED žárovkám dále svítit. Doba svitu je však velice krátká a zpravidla netrvá déle než 2 vteřiny.

Dlouhodobé blikání a svícení po vypnutí

Příčinou obvykle bývá indukce elektrického napětí ve vodiči, který spojuje vypínač se svítidlem. Jestliže je vodič dostatečně dlouhý (typicky na chodbách či schodištích) a vede nedaleko dalších kabelů, naindukuje se v něm napětí, které vede k nabíjení filtračního kondenzátoru světelného zdroje. Jakmile je napětí dostatek, sepnou se startovací obvody a světlo se rozsvítí. Kondenzátor se však rychle vybije a zářivka prakticky okamžitě zhasne. To je důvod nepatrného problikávání. U LED žárovek je však indukované napětí příčinou trvalého slabého svitu.

Dlouhodobá indukce napětí je varovným signálem toho, že elektroinstalace v budově není zcela v pořádku. Navíc dochází sice k minimálnímu, ale dlouhodobému spotřebovávání elektrické energie.






Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste