Průvodce světem žárovek. Nechte se oslnit

Žárovku si nechal patentovat Thomas Alva Edison už před více než 140 lety. Od té doby se tento malý vynález bleskově rozšířil do celého civilizovaného světa. A v Českých zemích jsme rozhodně nebyli pozadu. První elektrické světlo měl cukrovar v Židlochovicích a jižní Morava se může pyšnit také prvním divadlem s elektrickým osvětlením. Je to brněnské Mahenovo divadlo. Dneska už si bez umělého světla neumíme život představit a tak je dobré se v žárovkách vyznat.







Od hlavy až k patici

Každá žárovka a zářivka mají normovanou podobu patice. Je to místo, na kterém u klasické žárovky bývá závit. Podle jeho velikosti se pak žárovky rozdělují do skupin. Když kupujete žárovku dnes, stále platí, že musíte vybrat správnou patici, protože jinak vám do svítidla nesedne a bude vám k ničemu.

Naštěstí základních patic není moc a vždycky typ zjistíte jak na svítidle, tak na žárovce nebo zářivkové trubici. Úplně nejběžnější je patice E27, případně menší E14. Ty jsou s klasickým závitem a bývají jimi osazené lustry, nástěnná i závěsná stropní svítidla, lampy i lampičky na čtení. Obecně platí, že žárovky s paticí E27 bývají výkonnější, ale i ve skupině E14 najdete pořádně zářivé kousky.

Mezi speciální typy patic patří svítidla, kterým se lidově říká bodovky. Jsou to většinou menší žárovky, které jsou osazené dvěma ocelovými tyčinkami s rozšířenou hlavou na koncích – GU 10. Druhou možností jsou žárovky s kontakty v podobě dvou oček či poutek – G9. Oba typy nejčastěji patří do vícečetných lustrů nebo svítidel, která kombinují výkon více žárovek. Tady platí jednoduché pravidlo: vždy kupujte do všech ramen lustru stejně silné žárovky, díky tomu vydrží déle.

Ušetřete s LED žárovkami

Původní technologie kloubící skleněnou baňku a žhavé wolframové vlákno slavila úspěch na konci 19. století a ještě i většinu století 20. Při tom zpočátku wolframu šlapalo na paty také zuhelnatělé bambusové vlákno. Přesto nakonec na plné čáře zvítězil ušlechtilý kov nad přírodním vláknem.

Dnes už si ale nedokážeme představit žárovku, která by využívala klasického žhavení. Drtivá většina svítidel na trhu využívá technologii LED osvětlení. A nutno dodat, že z dobrých důvodů. Ve srovnání se žhavým wolframem totiž LED technologie neztrácí téměř žádnou energii tepelným zářením.

Sice i LED svítidlo se trochu zahřeje, ale rozhodně se o něj dotykem ruky nepopálíte. A kdo jste někdy měl tu čest osahat si čerstvě vypnutou stowattovou žárovku klasického střihu, asi si pamatujete, že to nebyl nejbáječnější zážitek. LED žárovky zkrátka především svítí a nepálí. Díky tomu jsou ve spotřebě elektřiny nesrovnatelně úspornější než klasické žárovky s wolframovou nádivkou. A k tomu se na maximum rozzáří v momentě cvaknutí vypínačem.





Zaměřte se na to nejdůležitější

Dnešní osvětlení se může pyšnit pokročilými funkcemi. Mnohé z nich jsou ale poměrně nákladné, takže je dobré znát jejich správné použití. Bylo by přece zbytečné platit za něco, co nevyužijete v pokoji, kam žárovku slavnostně umístíte. Ale nebojte se. Ve všem se vyznáte raz dva.

Sledujte barevnou teplotu světla

Moderní žárovka svítí v barevném odstínu bílé, který najdete na obalu nebo v popisu zboží na e-shopu. Obecně platí, že žluté a oranžové odstíny – tzv. teplá bílá, využijete v místnostech určené k relaxaci; třeba v obýváku, ložnici nebo dětském pokoji. Žárovku tohoto typu poznáte podle barevné teploty světla 2 000 až 4 000 K.

Naopak pro pracovny, kuchyně a další místa, kde potřebujete být bdělí a vidět jako ostříži, se vyplatí pořídit žárovku s barevnou teplotou světla nad 4 500 K. Ale myslete na to, že příliš studený odstín (nad 6 500 K) vám může narušit denní cyklus a ztížit odpočinek.

TIP: Existují i žárovky, které zvládají plynule upravovat barevnou teplotu světla podle denní doby. Stojí ale o něco víc.

Vyberte adekvátní výkon

I když už se dnešní žárovky nerozdělují na klasické 40, 60 a 100wattové, pořád si můžete vybrat podle intenzity. Nejjistější je sledovat lumeny (značka lm). Uvádí je výrobce na obalu nebo prodejce v detailu produktu na e-shopu. Obecně se můžete řídit přibližně následujícími hodnotami v porovnání klasických a LED žárovek: 40W = 600 lm, 60 W = 800 lm, 100 W = 1 500 lm.

Ale v nabídce často najdete také žárovky, u kterých si intenzitu světla můžete nastavit sami podle chuti. Hodí se to zejména do prostorů, které využíváte k více účelům. Své uplatnění najdou v obývacím pokoji nebo ložnici. Na druhou stranu do sklepa se opravdu nevyplatí pořizovat takový luxus.

Na závěr si dovolíme malou radu. Neplýtvejte penězi na luxusní svícení tam, kde to není potřeba. Naopak do reprezentativních pokojů vybírejte kvalitu. I mezi LED žárovkami najdete průměrně dobré a vynikající kousky. Pokud si nejste jistí volbou, vsaďte na jednoduchost a praktické použití, ne na množství funkcí, které možná ani nevyužijete. Šťastnou volbu a občas mrkněte k nám na blog na další zajímavé články.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste