Speciální funkce žárovek. Znáte je všechny?

Už dávno neplatí, že by žárovka po stisknutí vypínače jen poslušně nažhavila wolframové vlákno. Výrobci brzy po příchodu LED technologie pochopili, že se jim otevřely dveře ke zcela novým funkcím. Jedni v tom viděli příležitost, jak předběhnout konkurenci, další se zaměřili na design. V obou případech ale vznikly povedené kousky, které si teď spolu prohlédneme. Uvelebte se, jdeme na to.

Setmění na požádání

Znáte ten pocit, kdy byste si rádi doma udělali příjemné šero, aby vzkvétala romantická atmosféra nebo vás světlo nerušilo při sledování oblíbeného filmu? Jasně, s normální klasickou žárovkou to kdysi šlo taky. Kouzelnou krabičkou býval tehdy tzv. stmívač. V podstatě šlo o součástku, která propouštěla jen část střídavého napětí až ke koncovému spotřebiči – žárovce.

Dneska už je díky LED technologii vše jiné a jednodušší. Pravda, stmívací žárovkaobvykle stojí o něco víc než obyčejná LED alternativa, ale rozdíl není tak drtivý. Někdy se dokonce cena skoro neliší. Když potřebujete, jednoduše si uděláte intimní atmosféru.

Klíčem k jednoduchému stmívání je právě zmiňovaný přechod na LED technologii. Ta totiž využívá jiného vzniku záření. Už není potřeba žhavit wolfram, dokud se nerozzáří vlivem obrovské teploty. Tentokrát stačí přimět elektrony z jedné strany přejít na druhou stranu. Cestou navíc uvolní značné množství energie, a to se uvolňuje ve viditelném spektru – světle.

Zjednodušeně řečeno je stmívání u LED žárovek stejně snadné jako ovládání vodovodního kohoutku pákovou baterií. Jde jen o to přesvědčit elektrony, aby cestou nepouštěly tolik energie. Kromě toho, že si tak snadno doma vytvoříte pomocí chytrého mobilu nebo ovládače potřebnou intenzitu osvětlení, kdykoliv si zamanete.






Barvy podle chuti

Pokud vás stmívání žárovek nenadchlo, určitě se budete lépe bavit u chytrých žárovek, které umějí podle libosti měnit barvu. Ptáte se, jak je to možné? Kouzlo je v malém triku, který už nejspíš dávno dobře znáte. Staré dobré míchání barev, které všichni dobře známe ze svých televizí počítačů i smartphonů.

Ano, hádáte správně, jde o RGB princip. To znamená, že barevné LED žárovky jsou vlastně ve skutečnosti 3 v 1. Každé LED svítidlo se stará o část barevného spektra, a pomocí různé intenzity se vytváří kýžený barevný odstín. V případě Led žárovek není potřeba až tak moc barev. Už 12 nebo 24 odstínů je slušná podívaná.

Pokud ještě doma nemáte LED žárovku, která umí měnit barvy, určitě ji vyzkoušejte. Možná vás ze začátku naštvou ostatní, že budou zkoušet často přepínat barvy. Ale uvidíte, že si časem vyberete jen pár oblíbených odstínů, které budete používat ve vhodných situacích. Opět platí, že barvu můžete u LED žárovek měnit nejčastěji přímo jednoduchým ovládačem, který je v balení. Ale pozor, ne všechny žárovky zvládnou měnit barvy. Určitě už víte proč.

Vzhůru do světa designu

Pýchou industriálně laděných restaurací, barů ale i domovů jsou dneska jednoznačně retro a vintage žárovky. Jejich kouzlo je v imitaci klasiky, která se nezapomíná. Navíc retro žárovka, která se tváří, jako by měla jaksepatří patinu, obvykle ostře kontrastuje s do detailu vypulírovaným okolím.

Vtip je v tom, že žádná z moderních retro a vintage žárovek není včerejší. To znamená, že i když tak může vypadat, opravdu v útrobách neukrývá žhavicí vlákno. Jde jen o důmyslnou konstrukci designérů, kteří velmi rychle chytili příležitost za pačesy. Není to přece tak dávno, kdy svět zalila vlna hipsterů.

A právě tato část populace odemkla ve starých věcech nové kouzlo. Zároveň otevřela dveře všem výrobcům zdatných nápodob. Mnohdy vznikly výrobky, které svým designem a celkovým vzhledem předčily původní předlohu. Podobně je tomu i u LED žárovek s filamenty. To jsou ta rádoby nažloutlá vlákna či tyčinky uvnitř retro a vintage žárovek.

Ve skutečnosti ale o žádné vlákno nejde. Naopak. Je to řada LED diod, které jsou v pásu nalepené k sobě. Diody následně překrývá směs fosforu a silikonové pryskyřice. Obě složky se starají o správný odstín vyzařovaného světla. To má připomínat žluť byvších klasických žárovek. A nutno dodat, že se to mnohým moderním „napodobeninám“ daří na výbornou.

Pokud patříte k milcům dob bývalých, určitě si domů pořiďte aspoň jednu filamentovou žárovku. Uvidíte, že si její specifickou záři zamilujete. A kdo ví, možná si v jejím svitu vzpomene na mládí i generace našich prarodičů.

Ať už se doma rozhodnete pro jakoukoliv LED žárovku, přejeme vám tisíce hodin spokojeného svícení a spousty neopakovatelných zážitků, které vás oslní jedinečnou atmosférou. A až budete mít chvilku čas, mrkněte taky na naše další články na blogu.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste