Prozradíme vám, jak na luxusní jídelnu

Kdo by nechtěl mít doma místnost, o které se říká, že je šik a vypadá draze? Vtip je v tom, že vás to nemusí stát moc peněz. Když zvolíte správnou kombinaci barev, materiálů a dekorací, můžete udělat hodně parády i s minimálním rozpočtem. Abyste nemuseli usilovně přemýšlet, jak na to, máme pro vás tipy.





1. Dejte šanci moderním barvám

Snažte se volbou sytosti a odstínů barev vystihnout vaši povahu a typické jídlo, které budete hostům podávat. Nebojte se experimentovat s barevnými kombinacemi. Skvělé je například ladění tónu v tónu nebo spojení dvou barev, které se perfektně doplňují, třeba lila se světle šedou nebo krémovou.

Snažte se barvami vyjádřit svou energii. Klidně vsaďte na ohnivé odstíny žluté, oranžové a rudé. Hlavně pokud si rádi pochutnáváte na pálivých pokrmech, tyto barvy perfektně doplní celkovou atmosféru jídelny. Špatnou volbou nejsou ani jednoduché motivy na zdi, například kontury chilli papriček jalapeňos.

Naopak pokud preferujete mořské plody a jemné chutě čerstvých ryb, uzpůsobte tomu i malbu v jídelně. Volte modrou, azurovou nebo tyrkysovou. Zkuste odstíny kombinovat s šedou nebo tlumenou žlutí. Vdechněte jídelně zdání prostředí typického pro jídla, která nejčastěji jíte.

2. Oživte jídelnu květinami

Promyslete si, kam by se hodily trvalky nebo příjemně zelené pokojovky. Opět platí, že můžete volit druhy fauny podle toho, jakou kuchyni preferujete. Nebojte se kombinovat druhy rostlin a vytvářet neotřelé kombinace tradičních monster a fíkovníků s exotickými kaktusy nebo bambusem.

Zaměřte se hlavně na jídelní stůl. Květinami můžete vyzdobit klidně souvislý pás uprostřed. Je na vás, jestli rostliny naaranžujete na běhoun nebo je necháte přirozeně zkrášlovat povrch stolu jako takový. Dejte si záležet na detailech a doplňte čerstvé květy drobnými ozdůbkami.

Nezapomeňte výzdobu jídelního stolu pravidelně obměňovat. Je jasné, že každá živá květina na stole má trvanlivost nanejvýš pár dní. To vám nabízí jedinečnou příležitost každý týden pořádat hostinu u jiných květů. Opět se snažte ladit výzdobu k typu jídla, které budete podávat.

3. Zlatem nic nezkazíte

Módním hitem dnešních servisů jsou zlacené příbory. Zejména dezertní vidličky a čajové lžičky působivě prozáří prostřenou tabuli. Až si budou vaši hosté pochutnávat na dezertu a vkládat do úst zlacenou vidličku, chtě nechtě budou mít pocit něčeho extra se špetkou luxusu.

Příbory ve zlatém lesklém provedení se dobře snesou i s klasickými stříbrnými. Proto můžete vytvářet rafinované kombinace podle toho, který chod jídla chcete pozvednout na vyšší úroveň. Nebojte se zkoušet různé kombinace. Zlaté příbory by vždy měly signalizovat chod, který je nejslavnostnější.

Pokud zlatému lesku nefandíte, nevěšte hlavu. Slavnostní a elegantní zároveň jsou také příbory potažené černým leskem. Nepůsobí tak okázale, ale mají podmanivý a nevtíravý vzhled. Oblíbíte si je pro jejich vysoký kontrast se světlým prostíráním nebo ostatními stříbrně zbarvenými příbory.

4. Oblékněte stěnu do luxusní tapety

Současná nabídka tapet prakticky nezná meze. V nabídkách prodejců najdete prosté jednobarevné tapety, ale i působivé vzory, které z dálky vytvářejí optickou iluzi prostoru nebo většího obrazce neviditelného z blízka. Popřemýšlejte nad vhodným vzorem, který nenápadně doplní zbytek místnosti.

Moderní jsou třeba obdélníky protkané čárami, které dělí obrazce na menší části. Po odstoupení a pohledu z dálky ale můžete mozek zabavit skládáním dílků do větších celků. Iluze je dokonalá a záleží jen na vás, jak dlouho se jí necháte zabavit. Určitě nadchne i vaše hosty, když si budou krátit chvíli před hlavním chodem.






5. Židle lehké jako pírko

Honosná křeslave stylu Ludvíka XIV už dneska nikoho nenadchnou. Naopak. Tím jak se zmenšuje průměrný prostor k životu a lidé si pořizují čím dál menší domy a byty, mění se i preference stylu. Proto raději vsaďte na moderní plastové průhledné židle. Na první pohled působí lehké jako pírko.

Židle kromě lehčí konstrukce nabízejí precizní křivky, které doženou nenápadnost použitého materiálu. Zároveň dovolí světlu dobře proudit i v prostorech, kam by běžně pronikalo jen stěží, například pod stůl. Tím se umocní dojem, jako by se židle vznášeli těsně nad podlahou.

6. Nezapomeňte na umění

Rembrandta si doma na zeď asi nepověsíte. Tedy reprodukci nebo fotku díla klidně můžete. Ale špatnou volbou není ani moderní umění od prakticky neznámých autorů. Je na vás, jestli vsadíte na světoznámou hvězdu štětců a barev za cenu poněkud starožitného vyznění místnosti, nebo upřednostníte dílo před autorem.

Moderní obrazy a grafiky mají výhodu v tom, že je pořídíte za slušné peníze. Dokonce i originální díla vás vyjdou třeba jen na několik tisíc korun. Případně můžete sáhnout po absolutně nejlevnější variantě a koupit dekoraci v obchodě s nábytkem. Jen dejte pozor, ať barvy ladí s výbavou pokoje.

Hodně zdaru při posouvání vaší jídelny na vyšší úroveň a Občas mrkněte na náš blog, kde pro vás pravidelně chystáme další články.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste