Rozkládací sedací soupravy:

1374 Jak na krásné bydlení

Obývák bez sedací soupravy je jako obličej bez úsměvu. Pohodové posezení s přáteli se bez sedačky neobejde, a tak je fajn vybavit obývací pokoj včas. Ale znáte to, dlouhé povídání je někdy příliš dlouhé, takže chcete hosty nechat přespat. K tomu se perfektně hodí rozkládací sedačka. Mrkněte se, která se na co hodí.

Kdy vznikla první rozkládací sedačka

Rozkládací sedací soupravy těšily urozené pány a paní v pozdním středověku. Tehdejší šlechta, jako ostatně jakákoliv jiná, si potrpěla na pohodlí, a proto není překvapení, že rozkládací sedačka vznikla právě tehdy. I když si takto lidé „modré krve“ dokázali zútulnit salóny a další pokoje, rozkládací nábytek z přelomu 16. a 17. století neměl příliš společného s tím, jak si rozkládací sedačku představujeme dneska.

Vynálezcem dnešního typu rozkládací sedačky je Bernardo Castro, italský imigrant, který se před druhou světovou válkou rozhodl opustit Evropu a utéct do USA. A právě tam si začátkem 30. let nechal patentovat první prototyp rozkládací sedací soupravy. Vymyslel na svou dobu nevídaný mechanismus, který v útrobách sedadla skrýval rám s matrací. Tím se stal pomyslným otcem dnešních rozkládacích sedaček.

Dílo Bernarda Castra brzy slavilo úspěch a způsobilo poprask. Proto logicky přišli další lidé, kteří jeho nápad rozvíjeli a upravovali. Některým se podařilo prorazit, jiní měli smůlu. Po devadesáti letech experimentů a ladění technologií dnes v obchodech nejčastěji narazíme na pětici typů rozkládacích sedaček. Každý má své výhody a nevýhody a hodí se k jinému účelu. Pojďme se na ně podívat zblízka.





5 typů rozkládacích sedaček

U každého typu se dozvíte, na co se hodí, a na co naopak ne. Hlavní pozornost věnujte tomu, jestli je mechanismus rozkládání vhodný jen pro občasné přespání, pro časté, nebo dokonce každodenní přespávání. Pak budete mít jistotu, že vyberete správný typ pro své potřeby.

1. Rozkládací systém klik-klak

Je to jeden z konstrukčně nejjednodušších systémů rozkládání a používá se u sedaček s pevným a jednolitým sedákem i opěradlem. Funguje na principu vyháknutí pantů, po kterém je možné opěradlo sklopit dozadu do vodorovné polohy v jedné rovině se sedákem. Po rozložení vznikne skromnější dvojlůžko, na kterém se vyspí dva dospělí. Ale protože mají obě půlky rozložené sedačky mírný spád doprostřed, není tento systém rozkládání vhodný na časté ani každodenní přespávání. Také pantům nesvědčí, když se sedačka často rozkládá na lůžko a skládá zpět.

2. Rozkládání pomocí výsuvného šuplete

Jde o jeden z nejpohodlnějších typů na manipulaci a zároveň o jeden z nejoblíbenějších. Podobný systém se využívá i u rozkládacích postelí. Přídavná část pro rozšíření sedáku na lůžko se v tomto případě schovává v šuplíku pod ním. Šuplík je na kolečkách, takže se snadno vytahuje a po dotažení na doraz pěkně drží a vytvoří pohodlnou lehací plochu pro dva dospělé. Tento typ najdete často u rohových sedaček, dvojsedáků a trojsedáků. Hodí se na občasné přespání, ale kvůli různé tvrdosti půlek rozloženého lůžka není vhodný pro každodenní přespávání.

3. Rozkládání s výsunem dopředu

První plnohodnotná varianta rozkládacího systému, který zvládne připravit pohodlné lůžko využitelné i pro každodenní přespávání. V tomto případě nejdřív dáte pryč opěradlo. Pak vysunete sedák směrem od sedačky a prodlouženou část postavíte na dvojici výklopných nožek. Nakonec vrátíte opěradlo na volné místo za sedákem a vytvoříte tak opěrné místo pro hlavu. Rozložení sice zabere trochu víc času, ale za to získáte perfektní a plnohodnotnou náhradu postele.

4. Rozkládací systém se schovanou matrací

Typ, který navazuje na vynálezce novodobého mechanismu rozkládání sedaček Bernarda Castra. Na rubu sedáku totiž skrývá na několikrát přeloženou matraci, která se po rozložení narovná a poskytne přespávajícímu vysoké pohodlí. Rozložení funguje na principu překlopení sedáku s opěrkou směrem k sobě a dolů s tím, že se horní hrana opěradla opře o zem. Vzniknuvší lůžko je připravené i na každodenní přespávání.





5. Rozkládání se sklopením zad

Stylem trochu připomíná variantu číslo 3. Opět se rozkládání začíná vysunutím sedáku vpřed a zapřením o výklopné nohy. Tentokrát ale následuje sklopení zadní části, tedy zádové opěrky. Vznikne kvalitní lůžko pro dva, které u fortelně konstruované sedačky nabídne pohodlné přespání i na každý den. Jen je škoda, že se sklopením opěrky připravíte o možnost relaxace v polo sedu u televize.

Rozkládací sedačky s úložným prostorem

Pokud chcete ze své sedačky vytěžit maximum, dívejte se po rozkládacích modelech s úložným prostorem. Většinou jsou to větší sedačky, které mají tvar písmen L nebo U. U těch je totiž i po rozložení volná část, do které pohodlně schováte ložní prádlo pro kamaráda nebo rodinného příslušníka, který se u vás rozhodne přespat.

Většina úložných prostorů je schovaných pod sedákem, který odklopíte z kratší strany nahoru. Podobný mechanismus možná znáte z manželské postele, kde je ale častěji lůžko vyklápěné zboku, tedy po delší straně. Druhou možností je výsuvný úložný prostor, který je ale spíš výjimkou.

Doplňky k rozkládacím sedacím soupravám

Sedačka by měla být hlavně pohodlná. U rozkládacích modelů tohle platí ve dne i v noci. Proto nic nezkazíte, když ke své sedačce pořídíte několik dekorativních polštářů navíc. Nemusíte hned kupovat exkluzivní podhlavníky nacpané výběrovým husím peřím. V klidu postačí i levnější varianty z diskontu, které oblíknete do slušivých povlaků.

Zajímavou variantou mohou být hlavně u rozložitějších sedacích souprav také podnožky nebo taburety. Jen se zamyslete nad tím, jaké by to bylo při sezení na sedačce užívat si pocit nohou nahoře pohodlně zapřených o čaloun taburetu nebo podnožky. Láká vás to?

Posledním tipem na doplnění rozkládací sedačky je osvětlení. Bez toho totiž vaše dominanta obývacího pokoje nevynikne. Nestačí ale jen stropní lustr, který vám pochválí návštěva hlavně ze slušnosti. Budete potřebovat i stojací lampu se stínidlem nebo tlumené nástěnné svítidlo. Poslední dvě jmenovaná světla se postarají o příjemnou atmosféru k povídání nebo romantice.

A to je všechno. Díky, že jste dočetli až sem. Už teď pro vás chystáme další zajímavosti, tak se občas podívejte na nové články na našem blogu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste