Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 3. díl

1131 Obývací pokoj inspirace , Trendy

Vítejte u třetího dílu našeho módního přehledu obýváků pro rok 2021. Tentokrát se podíváme třeba na sílu květinových vzorů, které jsou na vzestupu. Stejně in je i vzor podobný pletené vlně. Ten trhá rekordy v oblíbenosti u potahů sedaček nebo polštářů. Nezapomeneme ani na multifunkční prostory, které jsou praktické pro uložení drobností. Popularitu si zasloužily třeba taburety se schovkou pod sedákem. Více se dočtete v článku.

Ať žijí květinové vzory

Nebojte se, nejde o žádný návrat k woodstockovskému období pestrých barev a divočiny. I když i to si samozřejmě doma můžete připomenout, pokud chcete. My ale máme na mysli elegantní a nenápadné drobné kvítky na tapetách, které nově nepatří jen na stěny, ale zdobí stejně dobře i stropy moderních obýváků. Tím vytvářejí propojení s přírodou, a přitom nenásilně a zcela přirozeně navracejí do domova to, co je nám vlastní. Motiv rostliny či květiny je zcela na vás a vašich preferencích.

Nemusíte s květinami šetřit jen na ozdobení zdí. Pokud vám flora připadá atraktivní, jde ji s citem promítnout i jinam v pokoji. Populární variantou jsou například povlaky na polštářky nebo přehoz či potah sedací soupravy. Tady už se nemusíte bát ani větších květinových motivů, ale doporučujeme méně kontrastní kombinaci než na stěnách a stropu. Zajímavá je například světle modrá s krémovým vzorem nebo podobná varianta s hlavní barvou v tlumené zelené. Uvidíte sami, co vám padne do oka.

A když už budete v květinovém světě, můžete sem tam přidat také vázu s živými růžemi nebo aspoň věrnou kopií z umělé hmoty. Stejně tak se bude dobře vyjímat stolní lampičkas květovaným stínidlem nebo paraván polepený stejnou či podobnou tapetou, jakou plánujete na výzdobu stěn. Posledním dílkem květinové skládanky jsou záclony, které můžete vybrat tak, aby měly nenápadný květnový vzorek. Závěsy už raději vynechejte, protože všeho moc škodí, však to znáte.

Hebký vlněný vzor sklízí úspěch

I napodruhé se pojďme věnovat příjemnému vzorku, který osvěží výbavu obýváku a přímo naláká k odpočinku a relaxaci. Jde o vlněnou texturu, která už na pohled vypadá hebce a měkoučce. Na dotyk je to teprve slast, takže vás z takového vyvedeného potahu sedačky nikdo nedostane ani párem volů. A proč by taky měl, když si po náročném dni zasloužíte parádní odpočinek na komfortní sedací soupravě, že?

Tkanina s texturou podobnou pletené vlně přišla do módy už loni, ale v roce 2021 zažívá skutečný boom, takže ji najdete nejen v obývácích všech milovníků pokroku ve vybavení domácností. Stejně dobře poslouží i v ložnici – například na přehoz nebo na dekorativní polštářky. Ale zpátky k obýváku; i tady má tahle příjemná tkanina místo na potazích polštářů. Pokud by na vás byla moc hřejivá, raději si pořiďte i jeden nebo dva polštáře s klasickým bavlněným potahem.

Pokud jde o barvy, vede jednoznačně tmavě hnědá nebo čokoládová. Ale kdyby na vás byly moc tmavé, můžete zkusit i světlejší hnědou. My každopádně dáváme přednost tmavší, která nese prvky luxusu. Tmavě hnědá se dá navíc výborně kombinovat s modrou – světlou i tmavou, které letos také poskočily o několik příček vzhůru. Posledním tahem mistra pak může být dekorace, která ponese stejnou barevnou kombinaci – například o plátno s olejomalbou nebo abstraktní fotografie.

Nesmrtelné multifunkční prostory jsou in

Už v prvním odstavci jsme zmínili taburety. A přesně ty jsou taky nejčastějšími kousky, které lidé dokáží využívat opravdu na mnoho způsobů. Pokud tihle malí pomocníci mají i úložný prostor, šplhají se možnosti jejich využití ještě o to výš. Kouzlo je v multifunkčním využití celého kusu nábytku i jeho jednotlivých částí. Záleží na tom, při jaké příležitosti se takový taburet rozhodnete využít. V každém případě se můžete spolehnout na to, že vám poslouží přesně tak, jak budete potřebovat.

Úložný prostor pod sedákem je parádní místečko na schovku drobných pamlsků. Jen nesmíte zapomenout, že jste si je tam schovali. To by byla vážně škoda, kdyby tam ukrytá čokoláda dostala co proto změnou teploty, až se do obýváku přes okno opře sluníčko. Ale kromě pamlsků se dovnitř vejde i obyčejná deka, která se vždy u televize hodí. Stejně v pohodě dovnitř vejde i povlečení a prostěradlo pro jednoho nečekaného hosta. Zkrátka tajné místečko uvnitř je bezva skrýš na vše potřebné.

Pokud navíc fandíte posezení na zemi nebo na polštářcích jako v čajovně, budete moct spodní část taburetu po sundání sedáku využít jako ohraničený prostor pro uložení občerstvení nebo nádobí. Jasně, není to dobrý nápad nahrazovat tímto prostorem stolek, ale v krajním případě by taburet zvládl asi i to. A když náhodou budete potřebovat v obýváku víc místa nebo se vám taburet bude hodit jinde, jednoduše ho přenesete tam, kde bude potřeba.

Pomozte si přírodními dekoracemi

Ne každý si doma dokáže představit mramorové doplňky a zlacený konferenční stolek. A proč by taky měl, když raději dává přednost přírodním materiálům, že? Navíc takovým milovníkům přírody nahrává i módní trend letoška, který do výbavy obýváku často přidává doplňky z ryze přírodních materiálů. Tím se posílí kontakt s přirozeným prostředím, který působí blahodárně na naši psychiku. Oceníte to nejen při relaxu v oblíbeném křesle, ale už na první pohled při vstupu do místnosti.

Skvělou volbou může být bambus, a to jak živá rostlina, tak předěl mezi zónami místnosti. Bambus je jednoduchý na údržbu, pokud roste, stačí ho občas seříznout. Jinak si vystačí se zaléváním a světlem. O suchých bambusových tyčích svázaných do působivé dělicí stěny ani nemluvíme. Ta dělá parádu sama, aniž byste se museli nějak moc snažit. Takže pokud vám bambus připadá stejně atraktivní jako nám, nebojte se ho doma upíchnout a klidně rovnou na více místech.

Dalšími variantami, které skórují na plné čáře, jsou ratan a cukrová třtina. V prvním případě určitě znáte ratanový nábytek, který často zdobí verandy nebo terasy ve vilových čtvrtích. Opět ale platí, že z ratanu můžete mít třeba dělicí stěnu nebo dekoraci ve váze. Možností je bezpočet a záleží na vašem vkusu a preferencích. Podobný příběh je i s cukrovou třtinou, která je na první pohled trochu podobná stvolům bambusu, ale většinou je zelenější a má zajímavé přechody odstínů v jednotlivých částech. Zkuste a uvidíte sami.

A to je z třetího dílu obálkových tipů pro rok 2021 všechno. Snad jste se inspirovali zajímavými trendy a popřemýšlíte, jak byste si mohli vylepšit obývák. Určitě existuje varianta, kterou můžete udělat hned. Tak držíme palce, ať se vám to podaří na jedničku, a budeme rádi, když se občas začtete taky do dalších článků u nás na blogu.

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 1. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 2. díl

Trendy v obývacím pokoji pro rok 2021 – 4. díl

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste